Thuiswerken en werkgeversaansprakelijkheid, hoe zit het?

21 oktober 2020 | 5 MIN
SCHADE

Thuiswerken en werkgevers-aansprakelijkheid (AVB), hoe zit het?

Bram Caan
21 oktober 2020
🕛 5 min. lezen

Altijd op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief »

Steeds meer werknemers werken inmiddels thuis vanwege het coronavirus (Covid-19). Een situatie waar veel werkgevers begin van dit jaar plotseling mee geconfronteerd werden.

Zoals het er nu uitziet gaat het thuiswerken steeds meer structurele vormen aannemen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een werkgever als er iets gebeurt met een werknemer op zijn/haar thuiswerkplek?

Zorgplicht werkgever

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkplek voor de werknemer op grond van artikel 7:658BW. Deze zorgplicht bestaat onder andere uit het geven van aanwijzingen en het nemen van maatregelen.

Op kantoor is het relatief makkelijk voor de werkgever om invulling te geven aan deze zorgplicht. Maar bij thuiswerken is de invloed van een werkgever beperkt als het gaat om een veilige werkplek.

Hoe zit het dan als een werknemer “schade” oploopt bij het thuiswerken?
Dan moet de werkgever aantonen dat de werkplek veilig was. Dat is een zware bewijslast.

Naast de zorgplicht vanuit artikel 7:658BW, heeft de werkgever ook te maken met artikel 7:611BW. Daarin wordt gesproken over goed werkgeverschap. Dit brengt ook verregaande verplichtingen met zich mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ongelukken buiten het normale werk die verband houden mét het normale werk, zoals bedrijfsuitjes.

Is de werkgever dan overal voor aansprakelijk? Nee, gelukkig niet, er zijn wel grenzen aan de zorgplicht. Een werkgever is niet automatisch aansprakelijk voor het enkele feit dat een schade zich voordoet tijdens het werk. Er zijn veel risico’s die los en onafhankelijk van de zorgplicht van de werkgever bestaan en kunnen ontstaan. Er blijven situaties denkbaar waar er sprake is van ‘domweg pech’. Desondanks zal de werkgever niet snel aan zijn zorgplicht hebben voldaan. Daar komt het belang van een aansprakelijkheidsverzekering kijken.

De aansprakelijkheidsverzekering

Het is van belang om de aansprakelijkheidsverzekering up-to-date te houden. De invloed van een werkgever is namelijk minder door het thuiswerken, maar zijn zorgplicht blijft.

De aansprakelijkheid van de werkgever kan op verschillende manieren afgedekt worden via een verzekering:

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
Deze verzekering biedt met name dekking voor de zorgplicht van de werkgever op basis van artikel 7:658BW. Het gaat om ongevallen op de werkplek en andere werklocaties.

De werknemersschadeverzekering
Deze verzekering dekt de schade van de werknemer als gevolg van ongevallen die, op een of andere manier, werk gerelateerd zijn. Deze verzekering vult de AVB aan waar deze geen (volledige) dekking biedt. In sommige gevallen is het mogelijk om de werknemersschadeverzekering als extra dekking op te nemen in de AVB.

Met de combinatie van bovenstaande verzekeringen dekt de werkgever zijn risico af.

De mogelijkheden bij Nedasco

Het afsluiten van een AVB kan bij (bijna) al onze zakelijke schade volmachten. Een werknemersschadeverzekering is wat lastiger. Je kunt via ons een werknemersschadeverzekering afsluiten bij een van de volgende maatschappijen: ASR, De Goudse, HDI, Markel en Reaal.
Voor aangesloten adviseurs is ons volledige aanbod terug te vinden in het Productaanbod op ons extranet NSN. Ben je nog niet aangesloten bij Nedasco? Dan kun je meer informatie over deze verzekeringen opvragen bij ons Serviceteam Zakelijk: 033 – 46 70 821 of acc.bedrijven@nedasco.nl.

Jouw rol als adviseur

Ga na bij jouw relaties hoe de situatie daar op dit moment is. Een AVB is niet altijd toereikend als het gaat om de zorgplicht van werkgever tot werknemer. Het is juist nu belangrijk om dit specifieke aansprakelijkheidsrisico tegen het licht te houden bij jouw relaties.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke laatste week van de maand in je mailbox.

Vragen?

Neem bij vragen over de dekking van de AVB en de mogelijkheden van een aanvullende werknemersschadeverzekering contact op met één van onze specialisten van het Serviceteam Zakelijk via 033 – 46 70 821 of acc.bedrijven@nedasco.nl.

Over de auteur

Bram Caan is Teamleider serviceteam zakelijk. Hij is al ruim 20 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. In zijn rol als teamleider is hij, naast de dagelijkse aansturing van het team, bezig om de processen te verbeteren. Alles met het doel om zo klantgericht mogelijk te zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je ook interessant:

26 oktober 2020

Thuiswerken. Wie vergoedt schade aan de kantoorspullen?

 

23 september 2020

Tweedehands fiets verzekeren? Hoe dan?

 

21 juli 2020

Hoe realiseer je garantie tegen onderverzekering bij een zakelijke brandverzekering?