Schade zakelijk

Fout bij autoreparatie kan rampzalige gevolgen hebben

Redactie
Nedasco B.V.

Het wagenpark in Nederland wordt steeds diverser en moderner. Garagebedrijven krijgen daardoor met verschillende en complexe reparaties te maken. Het werk moet bovendien vaak snel uitgevoerd worden. Complexiteit en haast maken de kans op fouten groter. Goed om als adviseur ook dat risico met het garagebedrijf te bespreken.

De technologie in de auto-industrie verandert snel en ingrijpend. Goed voor het gemak en de veiligheid van de bestuurders. Maar geavanceerde auto’s zijn wel een uitdaging voor monteurs. Zij moeten weten hoe de sensoren en camera’s en head-up displays werken, wat er aan kan mankeren en hoe het gerepareerd moet worden. Ze moeten kennis hebben van elektrische en hybride auto’s, maar ook ervaring opdoen in het repareren. Als opleiding en ervaring achterblijven, is de kans groter dat er fouten worden gemaakt.

Dodelijke ongevallen

Maar er is nog een reden waarom het mis kan gaan bij een reparatie: haast. Klanten willen zo snel mogelijk hun auto terug. Ook met het oog op de kosten moeten reparaties soms snel gebeuren en controleert niet altijd een tweede monteur het uitgevoerde werk. Als een auto niet goed gerepareerd is, kan hij al snel weer terugkomen voor hetzelfde mankement. Maar de gevolgen kunnen ook veel ernstiger zijn. Zo kwam een heel gezin om het leven nadat hun auto was omgebouwd van benzine naar gas. Het werk was niet zorgvuldig uitgevoerd waardoor de tank ontplofte. Een andere auto kwam op de spoorweg stil te staan en werd gegrepen door een trein. De auto was recent gerepareerd, maar er was bij de uitvoering iets over het hoofd gezien. Het kan al mis gaan bij een eenvoudige klus zoals winterbanden vervangen door zomerbanden. Als dat niet netjes gebeurt kan het wiel onderweg zomaar losschieten.

Aansprakelijk voor letsel

Als er door een fout van een garagebedrijf ongevallen gebeuren, kunnen mensen letsel oplopen of overlijden. Dat is vreselijk voor de slachtoffers en nabestaanden, maar ook voor het garagebedrijf. Het idee dat een dodelijk ongeval door jouw toedoen is ontstaan, kan leiden tot schuldgevoelens en depressie. Ook financieel kan het grote gevolgen hebben: het garagebedrijf kan aansprakelijk gesteld worden voor letsel en de kosten voor revalidatie of voor aanpassingen aan een woning moeten vergoeden. Is er een ondernemer getroffen die door het ongeval niet meer kan werken? Dan kan de garage ook opdraaien voor gemiste inkomsten. En als er sprake is van overlijden kunnen nabestaanden smartengeld eisen.

Zorgvuldig werken

Fouten worden gemaakt door mensen. Een garagebedrijf kan de kans op fouten daarom alleen beperken door zorgvuldig werken op één te zetten. Medewerkers moeten goed opgeleid zijn en regelmatig bijgeschoold worden. Heldere instructies en duidelijke procedures kunnen vergissingen voorkomen en controles waarborgen. Het jaarlijks keuren van hefbruggen is hierbij een belangrijk onderdeel. Dit zorgt ervoor dat de hefbruggen in een goede staat verkeren en dat er veilig aan auto’s gewerkt kan worden.

Met name bij grote bedrijven kan de onderlinge communicatie wel eens te wensen overlaten omdat mensen geen persoonlijke contact hebben. Ook kunnen taalproblemen tot misverstanden leiden. Als dat probleem niet wordt opgelost, nemen de risico’s toe. Wanneer een garagebedrijf fout op fout stapelt, kan het zijn dealerschap van bepaalde merken verliezen.

Dekking voor aansprakelijkheid

Een garageverzekeraar als MS Amslin zal bij een bezoek benadrukken dat er zorgvuldig gewerkt moet worden en dat fouten voorkomen vooral een kwestie van moraliteit is. Uiteraard heeft een garageverzekering ook een dekking voor aansprakelijkheid. Maar die claim wil je als ondernemer liever niet indienen.

Nieuwsgierig geworden naar de verzekeringsopties?

Mijn naam is Mitchy Liklikwatil en ik ben Consultant Schadeverzekeringen bij Nedasco. Ik vertel je graag meer over de opties voor garageverzekeringen. Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op.

Laat een bericht achter

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *