Schade zakelijk

Praktijkvoorbeeld rechtsbijstand

Redactie
Nedasco B.V.

Als financieel adviseur is het soms moeilijk om de meerwaarde van een rechtsbijstandverzekering te “verkopen” aan je klant. Dan kan het helpen om een praktijkvoorbeeld te laten zien, of zelf een te schetsen. In dit artikel vertellen we, aan de hand van een voorbeeld in de bouw, wat de toegevoegde waarde is van een rechtsbijstandverzekering.

Praktijkvoorbeeld: kabel geraakt

Een aannemer krijgt opdracht om een klinkerweg opnieuw te bestraten. De werknemer die op een shovel zit, schuift vroeg in de ochtend de klinkers uit de straat. De shovel hoeft niet diep te graven, maar toch raakt de shovel een groene kabel, die tegen de klinkers aanligt. Het blijkt de televisiekabel van Ziggo. Voor tv-kijkende omwonenden blijft dit niet onopgemerkt, ze komen meteen naar buiten. Ziggo is een uur later al ter plekke en de kabel wordt gerepareerd. Er wordt meteen een KLIC-melding (graafmelding) gedaan en de overblijvende klinkers worden met de schep weggehaald. De weg wordt met de hand opnieuw bestraat. Vijf dagen later meldt KPN zich bij de aannemer met de mededeling dat ook haar (blauwe) kabel is geraakt. De aannemer wordt verzocht om € 13.000 aan reparatie- en onderzoekskosten te betalen.

Contact met assurantieadviseur

De aannemer neemt contact op met zijn assurantieadviseur en samen leggen ze de claim van KPN neer bij de aansprakelijkheidsverzekeraar. De aansprakelijkheidsverzekeraar geeft echter aan niets te doen. De aannemer heeft namelijk een eigen risico van € 15.000. De aannemer is het niet eens met deze vordering. Zijn twee werknemers die daar aan het werk waren verklaren alleen de groene Ziggo-kabel te hebben geraakt.

Rechter wijst claim af

De aannemer heeft een rechtsbijstandverzekering. De zaak wordt dus bij de rechtsbijstandsverzekeraar gemeld. Op grond van de polisvoorwaarden van deze verzekering is er dekking. De jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar gaat aan de slag. Uiteindelijk zijn er vier getuigenverhoren en drie bijeenkomsten bij de rechter geweest. Bovendien moesten er de nodige stukken worden gemaakt. Uiteindelijk wijst de rechter de claim af en hoeft de aannemer de claim van KPN niet te betalen.

Rechtsbijstand aanvullen op een AVB

Het is wel zo dat een rechtsbijstandverzekering alleen de rechtsbijstand verleent. Wordt jouw klant door de rechter veroordeeld tot het betalen van de schade, dan betaalt de rechtsbijstandsverzekeraar deze schade niet. In het voorbeeld hierboven zijn ruim 60 uur besteed aan juridische werkzaamheden. Zonder rechtsbijstandverzekering was deze aannemer dus 60x het uurtarief van zijn advocaat kwijt geweest. Met een gemiddeld uurtarief van zo’n € 250, zou hij dan net zoveel kwijt zijn geweest aan de rechtshulp als het schadebedrag. Denk ook aan de kosten van experts die zijn ingeschakeld. Dat heeft deze aannemer nu dus bespaard. En met een gemiddelde jaarpremie van zo’n € 650 kan hij zich heel wat jaren verzekeren.

Adviseer je AVB? Neem dan ook de rechtsbijstandverzekering mee

Is het interessant genoeg om een rechtsbijstandverzekering mee te nemen in het AVB-adviesgesprek met jouw klant? En hoe zit het met de algemene voorwaarden? Volg de stappen in deze checklist, die wij samen met DAS hebben ontwikkeld, en maak jouw gesprek extra waardevol.

Download checklist

Vragen?

Vraag jij je af of het nuttig is om voor jouw klant een Rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Neem dan contact op met je klantteam en bespreek het!

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *