Schade zakelijk

Cybercrime is een onderschatte bedreiging voor kleine ondernemingen

Mitchy Liklikwatil
Consultant Schadeverzekeringen

Cybercrime is een groeiend probleem dat steeds meer bedrijven treft in ons digitale tijdperk. Hoewel er veel over wordt gezegd, blijft het begrip van de risico’s en de noodzaak van preventieve maatregelen bij veel ondernemers achter. In deze blog onderzoeken we waarom cybercrime zo’n serieuze bedreiging vormt. We zoomen vooral in op kleine ondernemingen, en hoe kleine ondernemingen zichzelf kunnen beschermen tegen deze steeds evoluerende vorm van criminaliteit.

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een term voor criminele activiteiten op het internet en via e-mail. In dit digitale tijdperk kan bijna alles online. Iets waar criminelen slim op in spelen, ziend als een zakelijk verdienmodel. Het is belangrijk om te begrijpen dat cybercrime een vorm van criminaliteit is die altijd in beweging is en bewust gebeurt. Toeval bestaat hierin niet! Ondanks dat deze vorm van criminaliteit nog in de kinderschoenen staat, zijn al veel ondernemers slachtoffer hiervan geworden.

Waarom hebben veel ondernemers dan wel een brandverzekering, maar geen cyberverzekering?

Vaak onderschatten ondernemers niet alleen de online risico’s die hun bedrijf loopt, maar gaan ze er ook ten onrechte van uit dat hun bedrijf niet interessant zou zijn voor hackers. Je zou misschien zelfs wel kunnen stellen dat 100 procent van alle ondernemers aan een brandverzekering denkt bij het kopen van een bedrijfspand. Daartegenover is dit percentage voor de cyberverzekering een stuk lager. Terwijl uit cijfers is gebleken dat de kans op een brand in een bedrijf 1:8.000 is. De kans op een cyberaanval is 1:5 voor een bedrijf.

In een recent onderzoek van Rick van der Kleij kwam naar voren dat een grote groep organisaties, die als voorlopers beschouwd kunnen worden, hun zaken op het gebied van cyberweerbaarheid op orde hebben. Bovendien zijn ze gemotiveerd om hieraan te blijven werken. Alleen volgens hetzelfde onderzoek heeft 65% van de organisaties hun cyberweerbaarheid nog niet voldoende aangepakt.  Deze groep kun je ook wel achterblijvers noemen.

De impact van cybercrime op kleine ondernemingen

De vraag of cybercrime minder gevaarlijk is voor kleine ondernemingen? Zeker niet! Uit het Cyber Readiness Report 2023 van Hiscox blijkt dat maar liefst 41% van de cybercrime slachtoffers in 2023 kleine bedrijven betrof. Dit is tussen de 1 tot 49 werknemers. Deze kleinere ondernemingen, die vaak niet de geavanceerde cyberbeveiligingsafdelingen hebben die bij grotere bedrijven wel te vinden zijn, vormen een makkelijker doelwit voor hackers.

Vaak vragen eigenaren van kleine ondernemingen zich ook af: “Ik heb maar een heel klein bedrijf. Hoeveel gaat cybercrime mij kosten en is een verzekering het dan wel waard?” Onthoud dat elk bedrijf is blootgesteld aan privacy-risico’s. Denk hierbij aan gevoelige gegevens van werknemers, via betalingen die van derden worden geïnd, geleverde diensten enz. Sommige risico’s zijn groter dan andere, maar het is belangrijk om te benadrukken dat elk bedrijf met werknemers in dienst aansprakelijk is voor verlies van Third Party-gegevens (met inbegrip van gegevens van werknemers). In 2019 kostte cybercrime het kleinste bedrijf met de kleinste risico’s gemiddeld ruim €38.000,-. De kosten stapelen zich razendsnel op, waardoor het belang van een degelijke cyberverzekering steeds duidelijker wordt.

Bescherm het bedrijf van jouw ondernemer met een cyberverzekering

Wist je dat je eenvoudig via onze bedrijventool een cyberverzekering van Hiscox kunt afsluiten? Bij het afsluiten van deze verzekering krijg je toegang tot diverse preventiediensten die Hiscox biedt.

Mocht er een cyberincident plaatsvinden, dan zijn de eerste 72 uur cruciaal om de schade te beperken, en de oorzaak en omvang van het incident te bepalen. In deze periode gaat Hiscox met jouw klant in gesprek en schakelt forensische experts in om onderzoek te doen. Schade aan computersystemen en/of netwerken wordt hersteld, in samenwerking met toegewezen experts. Zo biedt Hiscox een omvattende bescherming en ondersteuning bij cyberdreigingen.

Helpen bij het begrijpen van cybercrime

We merken dat veel adviseurs in de praktijk het toch lastig vinden om met ondernemers over dit onderwerp te praten. Daarom organiseren we dit jaar op 13 juni om 14:30 een webinar  over cyberverzekeringen. Hierin behandelen we onder andere ook een aantal casussen uit de praktijk.

Het is nu nog niet mogelijk om je je aan te melden voor het webinar. We laten je zo snel mogelijk weten als dit kan via. Hou onze website, NSN en social media in de gaten!

Meer weten of vragen?

Neem dan gerust contact op met je klantteam.

Mitchy Liklikwatil

Mitchy is sinds oktober 2023 in dienst bij Nedasco in de rol van consultant schadeverzekeringen. Hij heeft een commerciële achtergrond en is sinds 2017 werkzaam in de financiële dienstverlening. Sindsdien heeft hij ervaring opgedaan bij een verzekeraar, in het bankwezen en als particulier- en zakelijk verzekeringsadviseur bij het intermediair. Met zijn kennis en ervaring helpt hij je verder in zijn blogs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *