Schade zakelijk

Kentekenplicht (land)bouwvoertuigen

Tanja van der Grift
Consultant Schadeverzekeringen

Sinds 1 januari 2021 geldt er een kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Daarnaast komt er voor deze voertuigen een APK-plicht. Wat dit gaat betekenen voor jouw klanten?

Kentekenplicht en APK-plicht

De invoering van de kentekenplicht komt voort uit Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor (land)bouwvoertuigen. In Nederland wordt deze APK-plicht gecombineerd met een kentekenplicht voor zowel bestaande als nieuwe (land)bouwvoertuigen. De registratie- en kentekenplicht is ingegaan op 1 januari 2021. De APK-plicht geldt vanaf 1 mei 2021.

Aandacht voor preventie

De registratieplicht geldt niet voor alle (land)bouwvoertuigen. In dit schema kun je zien om welke (land)bouwvoertuigen het gaat en of er alleen een registratie- of ook een kentekenplicht geldt.

Bestaande (land)bouwvoertuigen
Vanaf 1 januari 2021 moeten eigenaren van een bestaand (land)bouwvoertuig deze registreren bij de RDW. Zij kunnen tot en met 31 december 2021 de voertuigen laten keuren en registreren. Tot die tijd kunnen ze gewoon met hun (land)bouwvoertuig rijden op de openbare weg. Is het voertuig op 1 januari 2022 niet geregistreerd dan mag daar niet langer mee op de openbare weg gereden worden.

Nieuwe (land)bouwvoertuigen
Nieuwe (land)bouwvoertuigen worden vanaf 1 januari 2021 direct geregistreerd en afgeleverd met een kenteken, althans als voor het voertuig een kenteken- of registratieplicht geldt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke laatste week van de maand in je mailbox.

Inschrijven

Jouw rol als adviseur

Het is van belang dat het kenteken binnen 28 dagen wordt doorgeven, zodat het voertuig op tijd kan worden aangemeld bij de RDW. Druk je klanten op het hart alles direct door te geven zodra het kenteken en de meldcode bekend zijn.

Vragen?

Neem bij vragen over (land)bouwvoertuig verzekeringen contact op met je klantteam.

Tanja van der Grift

Tanja is vanaf december 2020 tot augustus 2023 werkzaam geweest bij Nedasco als Consultant Schadeverzekeringen. Zij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verzekeringswereld en heeft meerdere functies bij verzekeraars, herstellers en schade-expertisebureaus vervuld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *