SCHADE ZAKELIJK

Kentekenplicht (land)bouwvoertuigen

Bram Caan
22 januari 2021
🕑 4 min. lezen

Altijd op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief »

trekker

Sinds 1 januari 2021 geldt er een kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Daarnaast komt er voor deze voertuigen een APK-plicht. Wat dit gaat betekenen voor jouw klanten?

Kentekenplicht en APK-plicht

De invoering van de kentekenplicht komt voort uit Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor (land)bouwvoertuigen. In Nederland wordt deze APK-plicht gecombineerd met een kentekenplicht voor zowel bestaande als nieuwe (land)bouwvoertuigen. De registratie- en kentekenplicht is ingegaan op 1 januari 2021. De APK-plicht geldt vanaf 1 mei 2021.

Aandacht voor preventie

De registratieplicht geldt niet voor alle (land)bouwvoertuigen. In dit schema kun je zien om welke (land)bouwvoertuigen het gaat en of er alleen een registratie- of ook een kentekenplicht geldt.

Bestaande (land)bouwvoertuigen
Vanaf 1 januari 2021 moeten eigenaren van een bestaand (land)bouwvoertuig deze registreren bij de RDW. Zij kunnen tot en met 31 december 2021 de voertuigen laten keuren en registreren. Tot die tijd kunnen ze gewoon met hun (land)bouwvoertuig rijden op de openbare weg. Is het voertuig op 1 januari 2022 niet geregistreerd dan mag daar niet langer mee op de openbare weg gereden worden.

Nieuwe (land)bouwvoertuigen
Nieuwe (land)bouwvoertuigen worden vanaf 1 januari 2021 direct geregistreerd en afgeleverd met een kenteken, althans als voor het voertuig een kenteken- of registratieplicht geldt.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke maand in je mailbox.

Jouw rol als adviseur

Het is van belang dat het kenteken binnen 28 dagen wordt doorgeven, zodat het voertuig op tijd kan worden aangemeld bij de RDW. Druk je klanten op het hart alles direct door te geven zodra het kenteken en de meldcode bekend zijn. 

Vragen?

Neem bij vragen over (land)bouwvoertuig verzekeringen contact op met je klantteam.

Dit vind je ook interessant:

beveiling auto

25 januari 2020

Beveiligingscertificaat auto tijdig verlengen: waarom is dit zo belangrijk?

 

asbestdak

24 november 2020

Asbestdaken: hoe zijn die nu verzekerd?

 

Brandweerman

21 juli 2020

Hoe realiseer je garantie tegen onderverzekering bij een zakelijke brandverzekering?

 

Bram Caan

Over de auteur

Bram Caan is Teamleider serviceteam zakelijk. Hij is al ruim 20 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. In zijn rol als teamleider is hij, naast de dagelijkse aansturing van het team, bezig om de processen te verbeteren. Alles met het doel om zo klantgericht mogelijk te zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.