Schade zakelijk

Wat als een (land)bouwvoertuig niet is geregistreerd?​

Tanja van der Grift
Consultant Schadeverzekeringen

Vanaf 1 januari 2022 mogen (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, shovels en mobiele kranen alleen nog de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn en een WA-verzekering hebben. Tot 31 december 2021 konden eigenaren van een bestaand (land)bouwvoertuig deze eenvoudig en tegen een gereduceerd tarief laten keuren en registreren. Wat als een eigenaar hier geen gebruik van heeft gemaakt en zijn (land)bouwvoertuig nog niet heeft geregistreerd?

Conversieperiode is afgelopen

Vanaf 1 januari 2022 is de conversieperiode afgelopen en is het alleen nog mogelijk om een voertuig te registreren na een keuring op een RDW-keuringsstation. Dat kost minimaal 140 euro. Na registratie ontvangt de eigenaar meestal het kenteken al binnen enkele dagen in de brievenbus. Het kenteken moet nog wel doorgegeven worden aan de verzekeraar.

De gevolgen van niet registreren​

Wanneer een eigenaar het kenteken niet of te laat doorgeeft aan de verzekeraar, dan loopt hij het risico op waarschuwingsbrieven van de RDW en boetes (400 euro) van justitie. Eind december was de meerderheid van de kentekens van de (land)bouwvoertuigen nog niet bij verzekeraars bekend.

Coulanceperiode registratieplicht

Het OM en de politie zullen tot 1 juli 2022 geen boetes uitdelen als blijkt dat (land)bouwvoertuigen niet geregistreerd zijn en toch gebruik maken van de openbare weg. De coulance geldt alleen voor de handhaving van de registratieplicht. Een (land)bouwvoertuig moet nog wel steeds voldoen aan de verzekeringsplicht. Deze coulanceregeling is ingesteld om te voorkomen dat de voertuigeigenaren worden belemmerd in hun activiteiten. De meeste aanvragen zijn pas eind 2021 binnengekomen en deze konden niet allemaal voor 1 januari 2022 worden afgehandeld.

Totale zakelijke assortiment in één tool

Wij maken jouw werk graag zo makkelijk mogelijk. Om snel een berekening te maken van bedrijfsverzekeringen en deze direct aan te vragen, hebben wij de Bedrijventool ontwikkeld. Daarin heb je de beschikbaarheid over 24 verschillende producten.

Meer over de Bedrijventool

Uitzonderingen​

Er gelden veel uitzonderingen voor de registratieplicht. (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden hoeven bijvoorbeeld niet geregistreerd te worden. Een volledig overzicht van de uitzonderingen is hier te vinden.

Jouw rol als financieel adviseur

Het blijkt dat veel eigenaren niet eens weten dat hun voertuig geregistreerd moet worden. Het voorkomt veel gedoe en ellende als het voertuig tijdig geregistreerd wordt. Zorg er wel voor dat het kenteken ook doorgegeven wordt aan de verzekeraar.

Vragen?

Neem bij vragen over (land)bouwvoertuig verzekeringen contact op met je klantteam.

Tanja van der Grift

Tanja is vanaf december 2020 tot augustus 2023 werkzaam geweest bij Nedasco als Consultant Schadeverzekeringen. Zij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verzekeringswereld en heeft meerdere functies bij verzekeraars, herstellers en schade-expertisebureaus vervuld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *