Inkomen

Wanneer mag je iemand ontslaan?

Mark Kreikamp
Consultant Zorg & Inkomen

“Één van mijn werknemers laat al tijden duidelijk zien het werk niet meer leuk te vinden. Hij komt vaak te laat en toont geen motivatie meer. Ik heb al samen met hem gekeken of we zijn werk kunnen aanpassen zodat hij wel weer gemotiveerd aan de slag gaat, maar hij werkt niet mee! Ik zoek eigenlijk een nieuwe werknemer, maar dan zal hij eerst uit dienst moeten gaan..”

Werkgevers vinden het lastig om werknemers te ontslaan. Ontslaan is nooit leuk. Maar wanneer mag je iemand, gedurende de contractperiode, ontslaan?

Wat zijn de regels?

Voor het ontslaan van een werknemer, waarbij werkgever en de werknemer het oneens zijn, geldt sinds 2015 een toets. Er zijn een tweetal wegen waarop een werknemer ontslagen kan worden:

Het UWV geeft akkoord op ontslag. Op basis van bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid.
Bij de kantonrechter. Op basis van één van de ontslaggronden die staan beschreven in het burgerlijk wetboek. Het belangrijkste hierbij is dat er één ontslaggrond gekozen moet worden die volledig toe te rekenen.
Daar komt bij dat de werkgever in veel gevallen een transitievergoeding mee moet geven aan de werknemer.

Een werknemer ontslaan is erg lastig. Zeker in het geval van langdurige arbeidsongeschiktheid, waarbij de kosten van de werkgever al erg hoog liggen. Hiervoor is de regeling compensatie transitievergoeding opgenomen in het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

Wat verandert er in 2020?

Per 1 januari 2020 is voorgenomen om de cumulatiegrond toe te voegen aan het ontslagrecht. Wanneer een werkgever meerdere redenen voor ontslag heeft, kan hij dit onderbouwd samenvoegen om het ontslag aan te vragen. Een werknemer die bijvoorbeeld minder functioneert, vaak ziek is en disrespectvol is naar collega’s en klanten kan op basis van deze drie gronden worden ontslagen.

Er moet nog een definitief akkoord komen vanuit de Eerste Kamer op het toevoegen van de cumulatiegrond. In het geval van ontslag op cumulatiegronden door toekenning van een rechter, zou de transitievergoeding 50% hoger uit kunnen vallen. Ten minste, als dit wetsvoorstel door de Eerste Kamer heen komt. Als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, kan de kantonrechter een aanvullende billijke vergoeding toekennen naast de wettelijke transitievergoeding.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderde markt. Elke laatste week van de maand in je mailbox.

Inschrijven

Tips voor de werkgever!

Wil de werkgever een werknemer, die niet gemotiveerd is, ontslaan op basis van cumulatiegrond? Dan dient de werkgever het dossier van de werknemer volledig bij te houden. Hieronder geef ik een aantal tips hoe je een goed dossier opbouwt:

Zorg voor duidelijke functie- en taakomschrijvingen in het personeelsdossier. Waarborg hierin ook de privacy;
Een cao kan regels bevatten over de opbouw van het ontslagdossier. Kijk dit altijd na;
Maak een verbeterplan met de werknemer. De werknemer is niet voor niets ongemotiveerd;
Blijf objectief en wees concreet. Voorbeelden kunnen hierbij helpen. Laat de werknemer de dossiers doorlezen en ondertekenen. Hiermee wordt transparantie getoond;
Gebruik niet het functionerings- of beoordelingsgesprek om het ontslag te melden. Dit leidt snel tot een arbeidsconflict.

Vragen?

Wil je meer weten over het ontslagrecht? Neem dan contact op met jouw klantteam.

 

Mark Kreikamp

Mark Kreikamp is Consultant Zorg & Inkomen bij Nedasco. Hij is expert op het gebied van sociale zekerheid. Mark staat klaar voor al jouw vragen op het gebied van inkomensadvies en tilt het samen met jou naar een hoger niveau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *