Inkomen

De impact van werkgerelateerd verzuim op een bedrijf

Joost Keijer
Senior Consultant Zorg & Inkomen

Stel je een werkvloer voor waar elke dag bureaus leeg blijven, niet vanwege vakantie of thuis werken, maar door werkgerelateerd verzuim. Deze situatie is niet alleen een hypothese, maar een veelvoorkomend probleem dat we nu in Nederland en wereldwijd ervaren.

Als adviseur vervul je een belangrijke rol bij het verhogen van de bewustwording onder je klanten over de impact die de werkgever kan hebben op het vermijden van leegstaande werkplekken. In deze blog laten we zien hoe jij de invloed van dit verzuim inzichtelijk kunt maken en hoe je samen met je klant de specifieke kosten voor dit soort verzuim kunt berekenen.

Wat betekent werkgerelateerd verzuim?

Het is simpel gezegd verzuim dat wordt veroorzaakt door factoren op of rond de werkplek. Het zorgt voor fysieke symptomen zoals rugklachten of andere (over)belasting. Daarnaast geeft het ook psychische (over)belasting zoals stress, overspannenheid of burn-out. De impact hiervan moet je niet onderschatten. Wist je dat in Nederland het gemiddelde verzuimpercentage in het eerste kwartaal van 2023 5,7% was. In het tweede kwartaal was dit 5,0%.

De risicofactoren

Hoog in de top 10 staan redenen als ‘het hebben van te veel werk’ en ‘weinig sociale steun van leidinggevende’(Beroepsziekten.nl, kerncijfers 2023). Andere redenen van werkgerelateerd verzuim zijn:

  • Verkeerde werkomstandigheden: bijvoorbeeld een slechte werkplek of onveilige werkomgeving.
  • Ontevredenheid over werk: denk aan een langdurig (te) hoge werkdruk of een gebrek aan uitdaging.

Voor deze redenen geldt dat bijbehorende klachten vaak pas na lange tijd optreden. Als een medewerker uitvalt met dit soort klachten is de weg naar herstel vaak lang. Gemiddeld ligt dit op 288 dagen bij een burn-out (ArboNed, 2023).

Cijfers spreken boekdelen

Als we verder inzoomen zien we dat 37% van de werknemers werkdruk of werkstress opgeeft als reden voor het verzuim (TNO, 2019). Daarbij hebben 1,3 miljoen werknemers in Nederland symptomen van burn-out klachten, maar verzuimen (nog) niet. Bij niet tijdig optreden is het potentiële probleem dus nog veel groter.

De impact op werkgevers

Werkgerelateerd verzuim heeft ook een behoorlijke impact op werkgevers. Volgens TNO, (2019) heeft werkgerelateerd verzuim met als reden werkstress in 2021 geleid tot 11 miljoen verzuimdagen. Een dag verzuimen kost de werkgever gemiddeld zo’n €254 euro. De totale kosten voor werkgevers voor werkgerelateerd verzuim ligt daardoor op 2,8 miljard euro per jaar.

De directe kosten hiervan zijn het doorbetalen van het loon aan de zieke werknemers, re-integratiekosten, en de kosten van vervanging van personeel. Alleen, de indirecte kosten zijn vaak nog hoger. Het gaat hier dan om het verlies van productiviteit en klanten, en een hogere werkdruk voor de resterende collega’s.

De focus verleggen naar amplitie

Het is duidelijk dat het probleem aangepakt moet worden. In deze aanpak zien we de laatste jaren ook een verschuiving. Vroeger lag de focus vooral op preventie en behandeling. Nu is de aanpak gericht op het totale welzijn en functioneren van de werknemers. Dit noemen we amplitie. Hierbij staat de werknemer centraal en richt de werkgever zich op het vergroten van de kansen en groeimogelijkheden van werknemers. De vier thema’s waar amplitieve interventies om draait zijn:

  1. Duurzame inzetbaarheid
  2. Vitaliteit
  3. Bevlogenheid
  4. Werkgeluk

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp?

Volg dan onze blogs. In de eerstvolgende blog gaan we hier dieper op in.

Praktische voorbeelden om direct toe te passen

Om werkgerelateerd verzuim te minimaliseren kunnen werkgevers verschillende maatregelen nemen. Die gericht zijn op:

  • Gezondheid: Stimuleren van beweging, gezonde voeding en voldoende ontspanning.
  • Bevlogenheid: Het bieden van waardering, versterken van zelfvertrouwen en vitaliteit.
  • Talentmanagement: Een focus op succes en prestatie, autonomie, het herkennen en inzetten van talenten en stimuleren van (professionele) groei.
  • Werkinrichting: Het verbeteren van de fysieke en mentale belasting op de werkplek, en het bieden van taakvariatie.

Direct toepasbare acties die je kan doorvoeren:

  1. Het opzetten en aanbieden van een vitaliteitsprogramma.
  2. Meer aandacht geven aan een goede werk-privébalans.
  3. Het actief aanbieden en stimuleren van ergonomische hulpmiddelen (ook bij het thuiswerken, waar nog veel mensen aan de keukentafel zitten).
  4. Extra tijd en aandacht besteden aan een open en positieve werkcultuur.

Onze arbodiensten

Via onze arbodienst ArboNext of casemanagementbedrijf Be Suitable kan een werkgever verschillende methodes toepassen om de gezondheid en het welzijn van de werknemers te stimuleren. Begin bijvoorbeeld met het opstarten van een werkplekonderzoek, initiëren van een Periodiek Medisch Onderzoek of het trainen van jouw preventiemedewerker. Door deze methodes toe te passen worden de pijnpunten in een organisatie onthuld. Zo kan er gericht een actieplan gemaakt worden om de gezondheid van je werknemers effectief te beschermen.

Hoe start ik nu?

Start eerst met het berekenen van de financiële impact van werkgerelateerd verzuim voor je klant. Zo maak je het inzichtelijk voor je klant wat de kosten momenteel zijn. Het berekenen doe je gemakkelijk aan de hand van ons stappenplan.

Download ons stappenplan

Bereken gemakkelijk de werkgerelateerde verzuimkosten!

Vragen?

Wil je weten wat je vervolgens kunt doen om jouw klant te helpen naar een lager werkgerelateerd verzuimpercentage en daarmee betrokken en gelukkige medewerkers? Neem dan contact op met Serviceteam Inkomen Commercieel via inkomen.offerte@nedasco.nl of bel naar 033 – 46 70 862.

Joost Keijer

Joost Keijer is Senior Consultant Zorg & Inkomen bij Nedasco. Je kan op zijn expertise rekenen op het gebied van sociale zekerheid. Hij ziet het als zijn uitdaging om adviseurs te laten excelleren in hun inkomensadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *