SCHADE PARTICULIER

WA-direct autoverzekering: medio 2021 schades sneller behandelen?

Jeoffrey Tomassen
15 december 2020
🕑 5 min. lezen

Altijd op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief »

auto met schade

Bij een aanrijding tussen twee partijen moet de schuldloze partij, die alleen WA verzekerd is, de verzekeraar van de tegenpartij benaderen om zijn schade uitgekeerd te krijgen. Dat kan soms lang duren. Daarom wordt er medio 2021, door bij het Verbond aangesloten verzekeraars, de WA-direct autoverzekering getest. Die moet dit soort schades sneller behandelen.

Hoe werkt de WA-direct autoverzekering?

Als er een ongeval tussen twee personenauto’s is geweest, meldt iedere partij de schade bij zijn eigen verzekeraar. Als iemand alleen WA-verzekerd is, hoeft hij dus niet bij de verzekeraar van de tegenpartij aan te kloppen. In plaats daarvan handelt zijn eigen verzekeraar de schade af. De eis hierbij is wel dat de andere partij volledig aansprakelijk is. Nadat de schade is vastgesteld en uitgekeerd aan de klant, vindt er verhaal plaats bij de aansprakelijke verzekeraar. Dat verhaal loopt via Clearinghuis, net als bij casco schades.

Of de klant ook kan kiezen voor het bestaande herstelnetwerk van de verzekeraar is nog niet bekend. En voor alle duidelijkheid: er verandert niets aan de inhoud van de WA verzekering, alleen aan de manier waarop de schade wordt afgehandeld. Het blijft ook verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

  Geldt deze regeling voor alle aanrijdingen?

  Nee. Deze regeling geldt uitsluitend voor aanrijdingen tussen twee particuliere personenauto`s waarbij alleen materiële schade is ontstaan. En wanneer er een buitenlandse partij bij de aanrijding betrokken is, geldt deze regeling ook niet. Wel kunnen later eventueel andere productgroepen worden toegevoegd als de test positief uitpakt.

  Nieuwsbrief

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke maand in je mailbox.

  Wordt rechtsbijstandsverzekering verkeer overbodig?

  Zeker niet! Want als er discussie is over de aansprakelijkheid, dan kan de verzekerde dit altijd nog voorleggen bij zijn rechtsbijstandsverzekeraar. Bovendien regelt WA-Direct alleen materiële schade. Letselschade kan nog steeds bij de rechtsbijstandsverzekering voorgelegd worden..

  Wat verandert er voor financieel adviseurs?

  Bij schade heb jij als adviseur de mogelijkheid het verhalen van die schade uit handen te geven aan de verzekeraar. Er moet dan wel voldaan zijn aan de criteria voor een WA-Direct regeling. Regel je het verhaal liever zelf voor de klant? Dan kan dat natuurlijk nog steeds op de huidige manier.

  Vragen?

  Heb je vragen over de huidige afhandeling van autoschades bij Nedasco?
  Neem dan gerust contact op met de afdeling schade Brand/Varia op telefoonnummer 033 -46 70 890 of per e-mail op brandvaria.schade@nedasco.nl.

  Jeoffrey Tomassen

  Over de auteur

  Jeoffrey Tomassen is claimbehandelaar bij de afdeling Schade Brand/Varia. Graag deelt hij zijn 15 jaar ervaring in de schadebehandeling… Maar nog liever denkt hij mee over nieuwe en niet eerder geziene schadegevallen. 

  2 Reacties

  1. Peter Merkx

   Eind 2021? Het start medio 2021
   Quote Verbond Verzekeraars:
   In juli 2021 starten verzekeraars met het afhandelen van de materiële schade aan particuliere personenauto’s van hun eigen WA-verzekerde klanten.

   Antwoord
  2. Hans Talens

   Goedemiddag Peter,

   Bedankt voor je reactie. waarin je terecht aangeeft dat WA direct start op 1 juli 2021.
   Op algemene ledenvergadering van het verbond heeft het plan onlangs goedgekeurd. op 1 juli 2021 wordt daarmee gestart.

   Antwoord

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Dit vind je ook interessant:

  auto in sneeuw

  15 december 2020

  Geen ijsvrije auto en schade veroorzaakt: wat zijn de gevolgen?

   

  corona en schade

  6 maart 2020

  Schadeverzekeringen en Coronavirus (COVID-19) –
  Hoe zit het?

   

  Beveiliging auto

  25 januari 2021

  Beveiligingscertificaat auto tijdig verlengen: waarom is dit zo belangrijk?