Schade particulier

De verzekeringsuitdagingen bij elektrische fietsen

Nathalie Hovius
Senior medewerker Serviceteam Particulier

E-bikes, speed pedelecs, elektrische bakfietsen, en andere typen elektrische fietsen overspoelen onze fietspaden en wegen. En dat is niet gek. Want de fietsen zijn razend populair in Nederland. Maar hoe verzeker je eigenlijk al deze verschillende typen elektrische fietsen? En tegen welke uitdagingen loop je aan wanneer je zo’n fiets wilt verzekeren? In deze blog vertel ik je er meer over.

Typen elektrische fietsen

Er zijn tegenwoordig veel typen elektrische fietsen. Voor je een verzekering kiest, moet je scherp hebben welk type fiets je klant heeft. Daarom leg ik je uit welke verschillende opties je tegen kan komen.

E-bike
Dit is een fiets met elektrische trapondersteuning. De e-bike is begrensd tot een maximale snelheid van 25 km per uur.

Elektrische bakfiets
De naam zegt het al. Een elektrische fiets met een grote bak aan de voorkant. Omdat de bakfiets zwaar is, zorgt de trapondersteuning ervoor dat ouders, boodschappenbezorgers, en anderen lichter fietsen.

Speed pedelec
De speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de begrenzing niet bij 25 km per uur stopt maar bij 45 km per uur. Dit houdt in dat de speed pedelec wordt gezien als een bromfiets. De fiets moet hierdoor ook een geel brommerplaatje vanuit het RDW krijgen. Heeft de Speed pedelec dit niet? Dan mag deze de openbare weg niet op.

E-step
Er zijn 2 soorten e-steps:

  1. Een e-step met trapondersteuning: dit zijn steps waarbij er zelf gestept moet worden. De hulpmotor zorgt voor meer snelheid. De steps kunnen nooit harder dan 25 km per uur.
  2. Een elektrische step: dit zijn steps waarbij er niet gestept hoeft te worden. De steps kunnen niet harder dan 25 km per uur. Ze behoren tot de bijzondere bromfietsen. Dit houdt in dat ze door het RDW goedgekeurd moeten zijn. Achteraf goed laten keuren door het RDW is niet mogelijk. De steps hebben ook een kenteken vanuit het RDW nodig om de openbare weg op te mogen.

Fatbike
In principe is een fatbike niet meer dan een elektrische fiets met het uiterlijk van een motor. Met zijn dikke banden en robuuste frame ziet de Fatbike er stoer uit. Hierdoor is deze fiets erg populair. De trapondersteuning helpt de fietser. Fatbikes zijn begrensd tot 25 km per uur.

Verzekeringsopties

Voor particulier gebruik zijn er de volgende particuliere verzekeringsoplossingen.

E-bike
De e-bike heeft geen WA-verplichting. Hierdoor kan je ze verzekeren op een fietsverzekering. Binnen onze eigen volmacht kan dit via Anker (volmacht limiet tot € 5.000,-), Allianz Assistance (volmacht limiet tot € 9.500,-) en Unigarant (volmacht limiet tot € 10.000,-).

Wil je meer informatie over de dekkingsopties? Je mag altijd contact met ons opnemen via de contactgegevens onderaan deze blog!

Elektrische bakfiets
Net zoals de e-bike heeft de elektrische bakfiets geen WA-verplichting en kan op de fietsverzekering worden verzekerd. Helaas zijn de elektrische bakfietsen ontzettend populair bij dieven. Hierdoor accepteren niet alle verzekeraars elektrische bakfietsen. Onder andere Allianz Assistance accepteert geen elektrische bakfietsen.

Speed pedelec
De speed pedelec heeft wel een WA-verplichting. Deze WA-dekking kun je verzekeren op een bromfietsverzekering. Het bijzondere van de speed pedelec is dat je deze fiets op meerdere manieren kan verzekeren door te kiezen voor: het casco gedeelte, een bromfietsverzekering of via een aparte fietsverzekering. Via Nedasco kies je uit verzekeringen bij Anker, Allianz Assistance en Unigarant.

E-step
Bij een E-step ligt het er dus aan welk type je hebt. Is het een Elektrische step? Dan is een WA-dekking verplicht. Is het een E-step met trapondersteuning? Dan is de WA niet van toepassing en kan je de step op een fietsproduct verzekeren.

Waar we de e-steps vroeger via Unigarant konden verzekeren hebben we op dit moment via Nedasco helaas geen verzekeringsoplossingen. Wil je toch een volledig advies geven? Op dit moment zijn Alpina, Univé en Bokhorst Verzekeringen de enige aanbieders.

Fatbike
Ondanks, of misschien wel dankzij, de enorme populariteit van de fatbike is het verzekeren van deze trendy fiets een enorme uitdaging.

Verzekeraars zoals Anker, Allianz Assistance en Unigarant accepteren fatbikes niet langer. Sterker nog: per hoofdvervaldatum worden lopende verzekeringen van fatbikes beëindigd. De reden? Ze zijn ontzettend diefstalgevoelig. Ook worden de fietsen vaak opgevoerd zodat ze in essentie een bromfiets worden. Dit in combinatie met het feit dat fatbikes vooral in trek zijn bij jongeren, resulteert in gevaarlijk situaties.

De enige aanbieders zijn daarom nu nog: Upway, Qover, Alpina en Interpolis.

Ontwikkelingen diefstalpreventie en opvoeren

Sinds eind 2023 werken verzekeringsmaatschappijen intensief aan nieuwe maatregelen om diefstal van elektrische fietsen aan te pakken.

Ook de keuringsinstantie Kiwa speelt hier een grote rol in. Begin november legt Kiwa de keuringseisen voor een track- & trace systeem voor e-bikes voor aan verschillende verzekeraars. Gaan de verzekeraars akkoord? Dan is het mogelijk dat enkel een ART-klasse slot niet langer voldoende is voor de acceptatie van een verzekering. We zullen jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Ook zijn de 4 grote fatbike fabrikanten Breker, Phatfour, Doppio en Knaap bezig met een oplossing voor het illegale opvoeren van hun product.

Tot slot is de overheid eind maart 2024 met een plan gekomen om het illegaal opvoeren tegen te gaan. In dit plan staat onder andere dat in 2024 de regelgeving aangepast gaat worden. Ook hier houden we je van op de hoogte.

Vragen?

Neem gerust contact op met onze afdeling Serviceteam Particulier via 033 – 46 70 830 of serviceteam.particulier@nedasco.nl. Wij helpen je graag. Wil je meer informatie over de dekking op de aansprakelijkheidsverzekering van een fatbike? Mijn collega van Claims: Jeoffrey Tomassen is voor je op onderzoek uitgegaan en in zijn artikel legt hij het je uit.

Nathalie Hovius

Nathalie is senior medewerker bij het serviceteam particulier.
Ze is sinds 2017 werkzaam in de financiële dienstverlening en heeft ervaring opgedaan in zowel het bank- als verzekeringswezen.
Graag deelt ze haar kennis over de verschillende particulieren verzekeringsproducten en neemt je mee in interessante en leuke verzekeringsfeiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *