Schade zakelijk

Vanaf 1 januari boetes voor niet-registreerde (land)bouwvoertuigen

Tanja van der Grift
Consultant Schadeverzekeringen

Sinds 1 januari 2022 mogen (land)bouwvoertuigen, zoals trekkers, shovels en mobiele kranen, alleen de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn en een WA-verzekering hebben.

In de praktijk zijn er nog steeds voertuigen zonder registratie. Het is goed mogelijk dat deze voertuigen alleen op algemene bedrijfspolissen verzekerd zijn en dat is niet genoeg. Het voertuig moet op kenteken geregistreerd zijn. Heb jij klanten in de (land)bouw? Dan is het raadzaam hen hierop te wijzen.

WA-registratie controleren

Het is heel eenvoudig om te controleren of een voertuig WA-geregistreerd is. Dat kan door het kenteken in te vullen op RDW Kentekencheck.

Geregistreerd
Staat er bij de status van het voertuig ‘Ja’ achter WAM verzekerd? Dan is het in orde.

Niet geregistreerd
Is dat niet het geval? Dan is het alleen nog mogelijk om het voertuig te registreren na een keuring op een RDW-keuringsstation. Na ontvangst van het kenteken moet dit ook doorgegeven worden aan de verzekeraar. Vergeet dat niet!

Boete vanaf 1 januari 2023

Is de eigenaar van het voertuig niet verzekerd? Of is hij wel verzekerd, maar is het kentekennummer en de meldcode van het voertuig niet doorgegeven aan de verzekeraar? Dan kan hij vanaf 1 januari 2023 een boete krijgen van € 400,-. Zonde, dus zorg dat het geregeld is.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen. (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, hoeven bijvoorbeeld niet geregistreerd te worden. Dat geldt ook voor voertuigen die niet harder gaan dan 6 km per uur en voertuigen die smaller zijn dan 130 centimeter.

Kijk voor alle informatie op de website van RDW.

Waarom is de registratieplicht er ook alweer?

De registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen moet bijdragen aan een hogere verkeersveiligheid. De kentekenplicht komt voort uit Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK moest komen voor (land)bouwvoertuigen. In Nederland wordt deze APK-plicht gecombineerd met een kentekenplicht voor zowel bestaande als nieuwe (land)bouwvoertuigen.

Veilige voertuigen
De RDW controleert bij inschrijving in het register of het voertuig is voorzien van een typegoedkeuring¹ of individuele keuring². Zo komen alleen nog veilige voertuigen de markt en de weg op. De registratieplicht maakt ook duidelijk wie de eigenaar van het voertuig is.

¹Voertuigen met een typegoedkeuring zijn in grote aantallen gebouwd volgens Europese regels. Zij kunnen zonder extra goedkeuring de weg op.
²Een individuele keuring geldt voor bijvoorbeeld zelf gebouwde voertuigen of niet eerder in Europa geregistreerde voertuigen.

Zie ook eerder bericht: Wat als een (land)bouwvoertuig niet is geregistreerd?

Tanja van der Grift

Tanja is vanaf december 2020 tot augustus 2023 werkzaam geweest bij Nedasco als Consultant Schadeverzekeringen. Zij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verzekeringswereld en heeft meerdere functies bij verzekeraars, herstellers en schade-expertisebureaus vervuld.

Laat een reactie achter