Schade zakelijk

Gevolgen WBTR op bestuurdersaansprakelijkheid

Redactie
Nedasco B.V.

Alle verenigingen en stichtingen moeten sinds 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet heeft een aantal ingrijpende gevolgen voor alle verenigingen en stichtingen in Nederland. In dit artikel lees je wat die gevolgen zijn en hoe jij als financieel adviseur het verschil kunt maken.

Waar is de WBTR voor bedoeld?

De WBTR is bedoeld om activiteiten, die niet gewenst zijn, binnen besturen te voorkomen. Denk hierbij aan misbruik van positie, onverantwoordelijk financieel beheer en wanbestuur. De wet geeft stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen wettelijke kaders voor:

  1. De taakvervulling van bestuurders;
  2. Tegenstrijdig belang bij bestuurders;
  3. De aansprakelijkheid en verruimen van ontslagmogelijkheden van bestuurders en commissarissen.

Wat voor invloed heeft de WBTR op de bestuurdersaansprakelijkheid?

Bestuurders van verenigingen en stichtingen konden altijd al persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als zij verantwoordelijk waren voor financiële schade. Echter was dit maar beperkt. Door de komst van de WBTR zijn zij nu op dezelfde manier aan te spreken als bestuurders in het MKB.

Totale zakelijke assortiment in één tool

Wij maken jouw werk graag zo makkelijk mogelijk. Om snel een berekening te maken van bedrijfsverzekeringen en deze direct aan te vragen, hebben wij de Bedrijventool ontwikkeld. Daarin heb je de beschikbaarheid over 24 verschillende producten.

Wijzigingen WBTR op een rijtje

Vanaf 1 juli 2021 moet er rekening worden gehouden met de volgende zaken:

    • Bestuursleden worden hoofdelijk verantwoordelijk bij faillissement als er sprake is van onbehoorlijk bestuur;
    • Besluiten moeten transparant en inzichtelijk worden genomen;
    • Beleid over tegenstrijdige belangen moet worden vastgelegd;
    • Vanaf dan gelden voor toezichthoudende organen van verenigingen en stichtingen dezelfde eisen als voor Raad van Commissarissen van ondernemingen.

Jouw rol als financieel adviseur

Het bestuurdersaansprakelijkheidsrisico neemt dus toe met de komst van de WBTR. Daarom is het voor jou als adviseur belangrijk om de WBTR onder de aandacht te brengen bij verenigingen en stichtingen in jouw portefeuille. Verdiep je in de aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders van verenigingen en stichtingen. Voldoet de huidige verzekering ook als de WBTR in werking is getreden?
Voorwaarden verschillen van polis tot polis. Controleer of de bestuursaansprakelijkheid van jouw relatie is gedekt en of het dekkingsbedrag hoog genoeg is.

Vragen?

Wil je sparren met één van onze zakelijke specialisten? Neem dan contact op met je klantteam.

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *