Schade zakelijk

Cybercriminaliteit: risico-inventarisatie en handvatten voor advies

Tanja van der Grift
Consultant Schadeverzekeringen

Heb jij al een cyberverzekering afgesloten voor jouw klant? Ik zie in veel portefeuilleoverzichten vooral verzekeringen voor brand en schade, maar geen cyber. Terwijl bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven te maken heeft gehad met cybercriminaliteit, zoals je in onze eerdere blog hebt kunnen lezen. En deze dreiging neemt alleen maar toe. Het is complex om mee te nemen in het advies. Ik help jullie graag. In deze blog geef ik handvatten en tips die je helpen cyberverzekeringen goed te adviseren.

Heeft ieder bedrijf een cyberverzekering nodig?

Voor alle bedrijven die klantgegevens en/of vertrouwelijke informatie hebben, is een cyberverzekering aan te raden. Een incident kan elk bedrijf overkomen. Zzp’ers, mkb’ers en grote bedrijven.

Veelgehoorde argumenten en hoe je deze weerlegt

  • Mijn IT-afdeling of -leverancier heeft alles goed geregeld.
    Veel bedrijven hebben een leverancier of afdeling voor cybersecurity. Ondanks al hun taken en werkzaamheden is het bijna onmogelijk om alles te beschermen. Eén klein foutje of vergissing kan al leiden tot een incident. Denk bijvoorbeeld aan het niet updaten van software, het niet instellen van de juiste procedures voor authenticatie van systemen, of het kwijtraken van een niet-versleutelde laptop waarop gevoelige gegevens zijn opgeslagen.
  • Mijn data staat in de cloud.
    Data in de cloud is echter niet veiliger dan data op een lokale server. Cybercriminelen kunnen met weinig inspanning gegevens van meerdere bedrijven tegelijk te pakken krijgen.
  • Bij ons valt niets te halen.
    Bijna ieder bedrijf heeft data. Data (een klantbestand bijvoorbeeld) is voor cybercriminelen altijd interessant en kan gestolen worden. De ondernemer moet dan geld betalen om de gegevens terug te krijgen en kan (tijdelijk) zijn werk niet uitvoeren

Wat kun je als adviseur doen?

Ga een gesprek aan met de ondernemer (eventueel met IT-afdeling of -leverancier) en stel hem de juiste vragen over de cybersecurity van zijn bedrijf. Voor jou hebben we in een checklist de vragen op een rij gezet.

Checklist vragen cyberveiligheid

In een gesprek met de ondernemer krijg je met de juiste vragen inzicht in de cyberrisico’s van het bedrijf. Voor jou hebben we een checklist gemaakt met vragen die je kunt stellen. Download de checklist om goed voorbereid het gesprek in te gaan.

Download de checklist

Snel inzicht in cyberrisico’s: 2 scans

Perfect Day, een initiatief van Nationale-Nederlanden, heeft 2 cyberscans voor financieel adviseurs:

1. Quick cyberscan
Dit is een snelle scan van de huidige situatie bij de ondernemer/mkb-er. Hoe veilig is het bedrijf voor cybercriminaliteit? Met deze online scan weet je in een paar minuten op welke punten actie nodig is. Je kan de cyberscan hier invullen.

2. Calculator cyberscan: Bereken de impact en schade
Met deze scan ontdek je de financiële schade voor het bedrijf bij een cyberaanval. Zo kan de ondernemer de afweging maken of hij zich verzekert tegen cybercriminaliteit of zelf het risico kan dragen. Op basis van deze scan kun jij een inschatting maken van het verzekerde bedrag dat nodig is voor de verzekering. Je kan hier de calculator cyberscan doen.

Cyber bij Nedasco

Bij Nedasco heb je verschillende mogelijkheden om cyber provinciaal te verzekeren. Een greep van de maatschappijen waarmee wij hiervoor samenwerken zijn: Hiscox, Hienfeld, Chubb, AIG, Allianz, Nationale-Nederlanden en Markel.

Meer weten?

Neem gerust contact op met je klantteam.

Tanja van der Grift

Tanja is vanaf december 2020 tot augustus 2023 werkzaam geweest bij Nedasco als Consultant Schadeverzekeringen. Zij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verzekeringswereld en heeft meerdere functies bij verzekeraars, herstellers en schade-expertisebureaus vervuld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *