Schade zakelijk

Beveiligingseisen bij een inbraakverzekering: hoe zit het?

Tanja van der Grift
Consultant Schadeverzekeringen

10% van de bedrijven heeft ieder jaar te maken met één of meer inbraken. Dit brengt naast overlast ook veel kosten met zich mee. Een ondernemer kan zich verzekeren tegen inbraak. Verzekeraars eisen daarbij wel dat de beveiliging voldoet aan een BORG-certificaat.

Waaruit bestaat goede inbraakbeveiliging?

Inbraakbeveiliging is werk voor specialisten. Goede Inbraakbeveiliging bestaat uit organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen:

  • Organisatorische maatregelen
    Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld goed sleutelbeheer, een afsluitende ronde, inventarisatie van de aanwezige goederen en interne regels en procedures.
  • Bouwkundige maatregelen
    Maatregelen die ervoor zorgen dat een pand een bepaalde inbraakwerendheid heeft. Montage van goed hang en sluitwerk, gelaagd glas en stevige deuren zijn een voorbeeld van bouwkundige maatregelen. Meeneembeperkende maatregelen is bijvoorbeeld het gebruik van kluizen.
  • Elektronische maatregelen
    Een alarminstallatie is een elektronische maatregel. Er zijn verschillende soorten installaties, bijvoorbeeld systemen met sensoren en bewegingsmelders maar ook cameraobservatie en deur/raam detectie.

Het risico op inbraak bepalen

Het risico op inbraak in een bedrijfspand wordt bepaald aan de hand van de VRKI (de Verbeterde Risicoklassenindeling). De hoogte van het risico wordt bepaald door het soort attractieve goederen en inventaris dat aanwezig is, de waarde ervan en waar deze goederen zich bevinden. Op basis van de risicoklasse wordt vastgesteld welke maatregelen nodig zijn en wordt er een beveiligingsplan opgesteld dat daarbij past. Vervolgens worden de maatregelen geïnstalleerd.

Tip! De VRKI-tool van het CCV
Met deze VRKI-tool van het CCV kan berekend worden in welke risicoklasse een bedrijfspand valt en welke maatregelen daarbij horen. De tool is geen vervanging van advies, maar geeft een mooie indicatie. Door de goederen en inventaris van je relatie in deze tool in te vullen, krijg je de risicoklasse naar voren. Bijvoorbeeld risicoklasse 2. Daarna krijg je het voorstel van de beveiligingsmaatregelen die nodig zijn bij die risicoklasse. Zo weet je ongeveer wat je kan verwachten als er een installateur langs komt.

Checklist vragen cyberveiligheid

In een gesprek met de ondernemer krijg je met de juiste vragen inzicht in de cyberrisico’s van het bedrijf. Voor jou hebben we een checklist gemaakt met vragen die je kunt stellen. Download de checklist om goed voorbereid het gesprek in te gaan.

Download checklist

Vanaf 1 juli 2022: twee afzonderlijke beveiligingscertificaten

Een BORG gecertificeerd bedrijf wordt jaarlijks beoordeeld op de levering van hun producten en diensten. Ze worden ook gecontroleerd op de bedrijfsprocessen en de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel. Deze bedrijven staan dus voor kwaliteit, waardoor de verzekeraar weet dat het pand juist beveiligd is.

Voorheen beoordeelden BORG-beveiligingsbedrijven alle beveiliging ineen. Vanaf 1 juli 2022 moeten de beveiligingsbedrijven de bouwkundige en elektronische beveiliging afzonderlijk beoordelen. Een klant heeft dus nu twee beveiligingscertificaten nodig, een BORG-B en een BORG-E. Een BORG-B certificaat richt zich op bouwkundige beveiliging, waar een BORG-E certificaat zich richt op het leveren van alarminstallaties.

Waar vind je een gecertificeerd beveiligingsbedrijf?

Op de website van het CCV vind je bedrijven die gespecialiseerd zijn in bouwkundige en/of elektronische inbraakbeveiliging. Sommige bedrijven mogen alle beveiligingsmaatregelen beoordelen en aanbrengen.

VEB-certificaten worden ook geaccepteerd

Naast BORG-certificaten accepteren veel maatschappijen ook VEB-certificaten. Een VEB-erkend beveiligingsbedrijf adviseert namelijk ook conform de VRKI. Elk VEB-erkend beveiligingsbedrijf krijgt jaarlijks een inspectie en kwaliteitsbegeleiding. Deze bedrijven kunnen in veel gevallen zowel de elektronische als de bouwkundige beveiligingsmaatregelen uitvoeren en certificeren.

Via de website van het VEB vind je gemakkelijk een VEB-beveiligingsbedrijf.

Wat is het verschil tussen BORG en VEB?

In de uitvoering is er geen verschil. Beide bedrijven hanteren de VRKI en kunnen kwaliteitsdocumenten afgeven voor opgeleverd werk. Al deze beveiligingscertificaten worden door verzekeraars geaccepteerd.

Schakel op tijd een beveiligingsbedrijf in

Beveiligen is maatwerk. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk – zodra je weet dat er eisen voor beveiliging worden gesteld – een afspraak te maken met een beveiligingsbedrijf. Er is grote drukte, waardoor de wachttijden oplopen. Hoe eerder er een afspraak gemaakt wordt, hoe eerder het certificaat binnen is.

Let op: Certificaten van Verisure zijn niet acceptabel

Deze organisatie maakt veel reclame en kan je bijna niet omheen. Echter let op: de certificaten van Verisure zijn niet acceptabel voor de verzekeraars, vanwege het eenvoudige feit dat Verisure geen BORG-gecertificeerd bedrijf is.

Een inbraakverzekering afsluiten?

Wil je graag weten hoe het afsluiten van een inbraakverzekering bij ons in zijn werk gaat? Sjoukje geeft je graag een demonstratie van onze Bedrijventool. Je plant hier een afspraak met haar in.

Heb je nog vragen over beveiligingscertificaten? Neem dan contact op met je klantteam.

Tanja van der Grift

Tanja is vanaf december 2020 tot augustus 2023 werkzaam geweest bij Nedasco als Consultant Schadeverzekeringen. Zij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verzekeringswereld en heeft meerdere functies bij verzekeraars, herstellers en schade-expertisebureaus vervuld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *