SCHADE PARTICULIER

Asbestdaken: hoe zijn die nu verzekerd?

Folko de Raad
24 november 2020
🕑 5 min. lezen

Altijd op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief »

Asbest dak

Asbestdaken zijn de afgelopen jaren verschillende keren in het nieuws geweest. Er was een verbod op komst, maar dat kwam er toch niet. Ondertussen hadden verzekeraars hun polissen al aangepast. Hoe zit het nu precies met dat asbestverbod en de verzekeringen?

Vanwege de gezondheidsrisico’s heeft de overheid de afgelopen decennia een asbest-ontmoedigingsbeleid gevolgd. Als sluitstuk kwam het voorstel om asbesthoudend materiaal in dakbedekking per 1 januari 2025 te verbieden. Alle daken zouden voor die tijd asbestvrij moeten worden gemaakt, zowel bij woonhuizen als bij bedrijven en agrarische stallen en loodsen. Later werd die datum nog verschoven naar 1 januari 2028. Maar het voorstel haalde het niet in de Eerste Kamer. Die verwierp het in juni 2019 omdat de maatregelen een te grote financiële belasting voor burgers, ondernemers en boeren zouden zijn.

Dekkingen al aangepast

De verplichting om asbestdaken te (laten) vervangen, is dus (voorlopig) van de baan. En hoe verzekeraars omgaan met het verzekeren van asbestdaken, moeten zij daarom zelf beoordelen. Veel opstalverzekeraars hadden al geanticipeerd op een verbod en hebben hun voorwaarden aangepast. Sommige bieden bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering geen of alleen een beperkte dekking voor asbestdaken. Bij andere verzekeraars is er alleen een dekking tegen bepaalde voorwaarden. Een aantal direct writers hanteert nog een fikse afschrijving waarbij een percentage tussen de 20% en 5% nog vergoed wordt.

Asbestdaken verzekeren, een overzicht

Binnen onze volmacht werken wij samen met partijen als ASR, Allianz, Avero, De Goudse en Reaal die een asbestbepaling hebben opgenomen in hun voorwaarden. Andere maatschappijen zoals Zevenwouden, Bovemij en Nationale Nederlanden hebben hier niets over opgenomen in hun voorwaarden.

Het verschilt dus per maatschappij of er een dekking is en hoe die eruitziet. Het is raadzaam om je in die verschillen te verdiepen als je jouw klant met een asbestdak de juiste risicodrager en de juiste polis wilt adviseren. In ons extranet NSN kun je als aangesloten adviseur eenvoudig alle voorwaarden van de maatschappijen inzien in de applicatie ‘Productaanbod’.

Dekking opstalverzekering

Bij een opstalverzekering wordt er in principe uitgegaan van de herbouwwaarde. Aangezien er ook gekeken moet worden naar het indemniteitsbeginsel (jouw klant mag er niet beter van worden) zal er bij schade ook rekening gehouden worden met de ouderdom en staat van het dak. Wees daar duidelijk over naar je klant, zodat hij niet voor verrassingen komt te staan bij schade.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke laatste week van de maand in je mailbox.

Vragen?

Heb je nog vragen over het verzekeren van (asbesthoudende) daken? Neem dan contact op met de afdeling Serviceteam Particulier via 033 -46 70 830.

Over de auteur

Folko de Raad is senior medewerker serviceteam particulier. Hij heeft geruime tijd ervaring opgedaan bij het intermediair en staat elke dag klaar voor onze klant. Regelmatig deelt hij zijn kennis op het gebied van particuliere verzekeringen.

7 Reacties

  1. Ad van der salm

    Goed verhaal maar hoe zit het met saneringskosten in de milieuschade dekking na 01-01-2025?

    Antwoord
  2. Paul Pieroelie

    is een goed stuk, maar voor de tussenpersoon zou misschien een tool gemaakt kunnen worden waarin we in 1 oogopslag kunnen zien bij welke maatschappij we evt nieuwe risico’s nog het beste kunnen onderbrengen.

    Antwoord
  3. Folko de Raad

    Beste Paul,

    Bedankt voor je reactie!

    Dit zou erg mooi zijn wanneer je zoiets in één oogopslag kan nazien. Aan de andere kant kan je dit ook al grotendeels via het Servicenet doen. Wanneer je de woonhuisverzekeringen gaat vergelijken dan kan je naar de bijbehorende voorwaarden (productinformatie) klikken en middels het woord “asbest” zoeken op wat de maatschappij hierover heeft te melden.

    Groet,
    Folko

    Antwoord
  4. Folko de Raad

    Dag Ad,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb hierover navraag gedaan maar kan hier geen concreet antwoord op geven. Het punt is dat elke verzekeraar een ander standpunt inneemt als het gaat om de MSV. Afhankelijk van het standpunt van de verzekeraar zal er wel of geen dekking zijn. De ene heeft namelijk 2025 al helemaal losgelaten de ander houdt wel vast aan 2025. Daarnaast is het sowieso lastig om nu al iets te zeggen over 2025 er kan in die 5 jaar nog veel veranderen.

    Groet,
    Folko

    Antwoord
  5. Joost Frencken

    Beste Folko,

    Is het mogelijk nu nog een MSV te sluiten voor een woning met asbestdak?

    Antwoord
  6. Folko de Raad

    Beste Joost,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb je zojuist gesproken en het e.e.a. doorgenomen.

    Antwoord
  7. Emma de Graaf

    Bedankt voor de interessante informatie over het verzekeren van asbestdaken. Het is nu duidelijk voor mij dat er in principe wordt uitgegaan van de herbouwwaarde. Asbest verwijderen lijkt in de meeste gevallen nog steeds een logische optie. Het verbod komt er vast!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je ook interessant:

appartement

23 april 2021

De oldtimerverzekering: wanneer van toepassing?

 

schade aan spullen

30 september 2021

Verzekeraars en zonnepanelen

 

Thuiswerken

20 december 2021

Moet een schoorsteen elk jaar geveegd worden?