Schade particulier

Asbestdaken: hoe zijn die nu verzekerd?

Folko de Raad
Senior medewerker Serviceteam Particulier

Asbestdaken zijn de afgelopen jaren verschillende keren in het nieuws geweest. Er was een verbod op komst, maar dat kwam er toch niet. Ondertussen hadden verzekeraars hun polissen al aangepast. Hoe zit het nu precies met dat asbestverbod en de verzekeringen?

Vanwege de gezondheidsrisico’s heeft de overheid de afgelopen decennia een asbest-ontmoedigingsbeleid gevolgd. Als sluitstuk kwam het voorstel om asbesthoudend materiaal in dakbedekking per 1 januari 2025 te verbieden. Alle daken zouden voor die tijd asbestvrij moeten worden gemaakt, zowel bij woonhuizen als bij bedrijven en agrarische stallen en loodsen. Later werd die datum nog verschoven naar 1 januari 2028. Maar het voorstel haalde het niet in de Eerste Kamer. Die verwierp het in juni 2019 omdat de maatregelen een te grote financiële belasting voor burgers, ondernemers en boeren zouden zijn.

Dekking is al aangepast

De verplichting om asbestdaken te (laten) vervangen, is dus (voorlopig) van de baan. En hoe verzekeraars omgaan met het verzekeren van asbestdaken, moeten zij daarom zelf beoordelen. Veel opstalverzekeraars hadden al geanticipeerd op een verbod en hebben hun voorwaarden aangepast. Sommige bieden bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering geen of alleen een beperkte dekking voor asbestdaken. Bij andere verzekeraars is er alleen een dekking tegen bepaalde voorwaarden. Een aantal direct writers hanteert nog een fikse afschrijving waarbij een percentage tussen de 20% en 5% nog vergoed wordt.

Asbestdaken verzekeren, een overzicht

Binnen onze volmacht werken wij samen met partijen als ASR, Allianz, Avero, De Goudse en Reaal die een asbestbepaling hebben opgenomen in hun voorwaarden. Andere maatschappijen zoals Zevenwouden, Bovemij en Nationale Nederlanden hebben hier niets over opgenomen in hun voorwaarden.

Het verschilt dus per maatschappij of er een dekking is en hoe die eruitziet. Het is raadzaam om je in die verschillen te verdiepen als je jouw klant met een asbestdak de juiste risicodrager en de juiste polis wilt adviseren. In ons extranet NSN kun je als aangesloten adviseur eenvoudig alle voorwaarden van de maatschappijen inzien in de applicatie ‘Productaanbod’.

 

Dekking opstalverzekering

Bij een opstalverzekering wordt er in principe uitgegaan van de herbouwwaarde. Aangezien er ook gekeken moet worden naar het indemniteitsbeginsel (jouw klant mag er niet beter van worden) zal er bij schade ook rekening gehouden worden met de ouderdom en staat van het dak. Wees daar duidelijk over naar je klant, zodat hij niet voor verrassingen komt te staan bij schade.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke laatste week van de maand in je mailbox.

Inschrijven

Vragen?

Heb je nog vragen over het verzekeren van (asbesthoudende) daken? Neem dan contact op met de afdeling Serviceteam Particulier via 033 -46 70 830.

Folko de Raad

Folko de Raad is specialist Serviceteam Zakelijk. Voorheen was hij senior medewerker Serviceteam Particulier. Waar hij eerst regelmatig kennis deelde op het gebied van particuliere verzekeringen, doet hij dat nu met veel plezier over zakelijke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *