Schade particulier

Zaak aan huis: hoe verzeker je dat?

Folko de Raad
Senior medewerker Serviceteam Particulier

Als adviseur heb je vast wel eens te maken met risico’s waarbij er sprake is van zowel particulier als zakelijk gebruik. Bij motorrijtuigen is die scheidslijn vaak wel duidelijk door de btw-toepassing. Bij woningen met een zaak aan huis ligt dit wat moeilijker en kom je al gauw in het bekende ‘grijze’ gebied. Hoe zorg je dan toch voor een passende oplossing voor je klant? In deze blog leg ik uit hoe je dit aanpakt en wat je kunt – of eigenlijk moet – vragen aan je klant.

Stel deze vragen

De ene verzekeraar is heel rechtlijnig en accepteert alleen het particuliere risico. De ander geeft meer ruimte, zodat ook (deels) zakelijk gebruik is mee te verzekeren. In dit geval is het een kwestie van navragen bij je klant welke activiteiten er aan huis plaatsvinden.

Voor een goede beoordeling kun je de volgende vragen stellen:

  • Welke zakelijke activiteiten vinden er aan huis plaats?
  • Is er personeel in dienst?
  • Worden er klanten ontvangen?
  • Is er een inschrijving bij de KVK?
  • Wat is de maximale oppervlakte van het zakelijk gebruik?
  • Wat is de maximale waarde van de aanwezige goederen/inventaris?

Het is uiteraard wel een voorwaarde dat je klant zelf in het huis woont en dat de zakelijke activiteiten legaal zijn. Ligt voor de hand, maar altijd goed om te checken.

Deze verzekeraars accepteren klein zakelijk risico

Bij a.s.r., Allianz, Avéro Achmea, De Goudse, Nationale-Nederlanden, Unigarant, Zevenwouden en rhion is het mogelijk een woonhuis met deels zakelijk gebruik te verzekeren. Hierbij is het nog altijd nodig een goed beeld van de situatie te krijgen, zoals ik hierboven al aangaf. Bij Bovemij zijn er geen mogelijkheden.

Zo vraag je een offerte aan

Wil je een woonhuis met een klein zakelijk risico verzekeren? Zet dan in Kies, Vergelijk & Sluit bij Gegevens bouwaard het vinkje Het te verzekeren object wijkt af van onderstaande mogelijkheden aan. Bij het veld Bestemming eronder krijg je dan een aantal opties. Kies hier voor Particuliere bewoning en deels zakelijk. Je offerte/aanvraag komt dan terecht bij een van onze acceptanten. Wij beoordelen of het als particulier risico kan worden ondergebracht. Bij twijfel overleggen wij met de maatschappij voor meer duidelijkheid.

Krijg je niet het gewenste resultaat? Dan kan je de aanvraag ook direct ter beoordeling voorleggen via de beoordeelknop.

Tip: Is het klein zakelijk risico niet onder te brengen bij particulier woonhuis? Kijk dan of je het via de Bedrijventool als zakelijk risico kunt verzekeren.

Hulp nodig?

Heb je vragen of twijfel je over een risico? Neem gerust contact op met onze afdeling Serviceteam Particulier via 033 – 46 70 830 of serviceteam.particulier@nedasco.nl. Wij helpen je graag.

Folko de Raad

Folko de Raad is specialist Serviceteam Zakelijk. Voorheen was hij senior medewerker Serviceteam Particulier. Waar hij eerst regelmatig kennis deelde op het gebied van particuliere verzekeringen, doet hij dat nu met veel plezier over zakelijke.

Laat een reactie achter