Schade particulier

Zonnepanelen standaard meeverzekerd op de particuliere woonhuisverzekering?

Folko de Raad
Senior medewerker Serviceteam Particulier

Met de huidige energietransitie zie je alle daken in Nederland zwart kleuren. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en hun opbrengsten worden steeds hoger. Dit komt de terugverdientijd ten goede. Maar zijn zonnepanelen wel standaard meeverzekerd op alle woonhuisverzekeringen of moeten ze op de polis worden aangetekend?

 

Zonnepanelen: hoe ga je ermee om?

Zonnepanelen worden tegenwoordig door steeds meer verzekeraars in hun voorwaarden benoemd. Vaak worden zonnepanelen toegevoegd aan de definitie van het woonhuis in de voorwaarden van verzekeraars. In de recente voorwaarden van a.s.r., Allianz en Nationale-Nederlanden gebeurt dit al. Bij deze maatschappijen kan je met de herbouwwaardemeter of met een aparte vraagstelling op het aanvraagformulier de zonnepanelen meeverzekeren. Hier hoef je geen aparte notitie voor te maken.

Bij De Goudse kun je de dekking ‘duurzaam Wonen’ bijsluiten tot een bepaalde waarde waardoor deze ook is meeverzekerd. Bij Zevenwouden zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd mits de totale verzekerde som onder de € 750.000,- blijft.

Bij Avéro Achmea is het een ander verhaal, omdat deze maatschappij met staffels werkt. Wanneer maatschappijen gebruikmaken van de herbouwwaardemeter kan je hiermee aangeven of zonnepanelen meeverzekerd moeten worden. Gaat het om een mutatie? Dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de totale waarde van de woning, inclusief de zonnepanelen, nog onder de staffel blijft vallen. Anders kan er sprake zijn van onderverzekering.

Zonnepanelen: opstal of inboedel?

In de meeste gevallen liggen zonnepanelen vast op de woning, bijvoorbeeld op het dak of tegen de gevel. Veel opstalverzekeringen stellen als voorwaarde dat de zonnepanelen ‘nagelvast’ aan de woning moeten zitten. Als er losse panelen in de tuin of op een plat dak liggen, moeten ze vaak zijn verzwaard. Voldoet je klant niet aan deze voorwaarden? Dan mag je bij sommige verzekeraars de zonnepanelen niet meeverzekeren bij de opstalverzekering. Je moet ze dan verzekeren via de inboedelverzekering.

Alles in één pakket

Maak het verschil voor jouw klanten door verzekeringen van verschillende verzekeraars in één particulier pakket op te nemen. Als adviseur krijg je bij Nedasco ook de nodige tools, kennis en dienstverlening.

Lees meer

Losse zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Liggen de zonnepanelen los? Let dan ook goed op de dekking van de inboedelverzekering bij diefstal. De meest inboedel- en opstalverzekeringen vergoeden diefstal namelijk alleen als er sporen zijn van braak. Maar als de zonnepanelen buiten of zonder verzwaring op een plat dak liggen, zijn ze vrij gemakkelijk mee te nemen. Controleer dus altijd bij de risicodrager of de zonnepanelen voldoende verzekerd zijn tegen diefstal als je klant losse panelen heeft.

Verzekeren zonnepanelen bij een huurhuis

Huurt jouw relatie de woning en besluit hij om er zonnepanelen op te plaatsen? Er is dan geen opstalverzekering, omdat het geen eigen woning betreft. Wel kun je de panelen meeverzekeren op de inboedelverzekering middels het huurdersbelang. Wanneer de zonnepanelen door de verhuurder worden geplaatst, hoeft de huurder niets te doen. Het is dan de verantwoordelijkheid van de verhuurder om voor een goede verzekering te zorgen.

Misgelopen stroomopbrengst bij schade

Als enige ‘normale’ opstalverzekeraar vergoedt Ohra ook misgelopen stroomopbrengst door schade aan zonnepanelen. De vergoeding geldt gedurende maximaal 26 weken na een (gedekte) schadegebeurtenis. Financiële schade van productieverlies, bijvoorbeeld na diefstal of uitval van de zonnepanelen, wordt alleen vergoed door specifieke zonnepaneelverzekeringen. De particuliere producten binnen onze volmacht verzekeren dit risico niet.

Vragen

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met het Serviceteam Particulier via serviceteam.particulier@nedasco.nl of via 033 – 46 70 830.

Folko de Raad

Folko de Raad is specialist Serviceteam Zakelijk. Voorheen was hij senior medewerker Serviceteam Particulier. Waar hij eerst regelmatig kennis deelde op het gebied van particuliere verzekeringen, doet hij dat nu met veel plezier over zakelijke.

Laat een reactie achter