Ondernemen

Vakantie: het beste moment voor nieuwe ideeën

Jeroen Bais
Consultant (Next Step Factory)

De vakantie is de tijd bij uitstek om te ontspannen en op te laden. Dat kan leiden tot een verfriste geest en veel nieuwe creatieve ideeën. Maar hoe houd je die positieve uitwerking vast ná de vakantie?

We nemen onszelf voor om in de vakantie niet met ons werk bezig te zijn, maar tot onze verrassing ontstaan uitgerekend dan de beste ideeën en originele gedachten. Hoe kan dat? Als we hard aan het werk zijn, loopt ons brein vol met informatie. We zijn druk bezig dat allemaal te verwerken en daardoor is er in je hersens weinig ruimte meer over. Als we tot rust komen tijdens de vakantie (maar bijvoorbeeld ook onder de douche!), worden we even niet gebombardeerd met informatie. De informatie die niet belangrijk is verdwijnt dan en daardoor ontstaan er spontaan (nieuwe) verbindingen tussen relevante stukjes kennis. En dat levert nieuwe inzichten en heldere oplossingen op.

Funcitieloze tijd

Het is opvallend dat we, eenmaal weer aan het werk, dit frisse gevoel en onze creativiteit zo snel kwijtraken. In de praktijk blijkt dat we het hooguit een week kunnen vasthouden. Bij meer dan 60% van de mensen is dit zelfs na een dag al verdwenen. Hoe zorg je ervoor dat je dat gevoel langer vasthoudt of opnieuw kunt oproepen? Dat kan door een aantal uur per maand functieloos nietsdoen. Productiviteit en creativiteit kunnen dan een enorme boost krijgen. De mannen van de Fountain Heads (Wim van Rooijen & Jan-Henk Bouman) noemen dit tijdens hun inspiratiesessies ‘functieloze tijd’. Functieloze tijd is als vakantie voor het brein.

Informatiepauze bewust plannen

Ga je na de vakantie weer aan het werk, plan dan minimaal een dagdeel per maand in voor functieloze tijd voor jezelf. Daar zijn een paar belangrijke voorwaarden aan verbonden:

  • Er mag geen zakelijke afleiding zijn, dus doe het niet op kantoor.
  • Doe het alleen, zonder collega’s, vrienden of familie.
  • Zet mobiel en laptop uit.

En vergeet bovenal niet je nieuwe ideeën door te voeren.

Download de whitepaper 'Effectief Adviesgesprek'

In deze whitepaper krijg je praktische handvatten voor een goed adviesgesprek.

Download de whitepaper

E-mail afhandelen

Een ander verlangen van teruggekeerde vakantiegangers is om het ontspannen gevoel langer vast te houden. Dat kun je onder meer bereiken door niet meteen volledig in de informatie- en communicatiestroom te duiken. We zijn gewend aan het idee dat we iedere minuut van de dag productief moeten zijn. De mailbox moet daarom hals over kop doorgeploetert worden. De oude mails moeten beantwoord worden en de nieuwe ook. Maar tijdens je vakantie deed je niet alles tegelijk. Dat hoeft nu ook niet. Je bent veel productiever en sneller up-to-date als je jezelf even de tijd geeft.

 

Zo voorkom je mailboxstress n

  1. Laat de out of office reply tijdens je eerste werkdag nog even aanstaan. Dat geeft je de vrijheid om niet meteen op de meest recent binnengekomen e-mails te reageren en daarmee direct in de opgejaagde ad-hoc modus te komen.
  2. Krijg je de neiging om een klant of een collega te bellen, ga dan op je handen zitten.
  3. Verdeel de mail in mappen en verwerk die voorraad op basis van prioriteit. De Eisenhower matrix is daarvoor een handig hulpmiddel;
  • Prioriteit 1: urgente zaken die alleen jij kunt oppakken.
  • Prioriteit 2: urgente zaken die je kunt delegeren.
  • Prioriteit 3: niet urgent, maar wel belangrijk. Plan in wanneer je dat (op een later moment) oppakt.
  • Prioriteit 4: overige zaken die niet urgent of belangrijk zijn, zoals nieuwsbrieven

Jeroen Bais

Elke maand vertelt een van de consultants van Next Step Factory hoe je kunt werken aan jouw onderneming en ontvang je praktische tips. De bijdrage van deze maand is verzorgd door: Jeroen Bais.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *