Schade particulier

Nieuwe wetswijziging rondom preventie: heb jij jouw relatie al geïnformeerd?

Folko de Raad
Senior medewerker Serviceteam Particulier

1 juli 2022 komt steeds dichterbij. Vanaf dan is in iedere woning een rookmelder verplicht. Op iedere verdieping en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Dit staat in het Bouwbesluit van onze overheid. Nieuwbouw heeft deze verplichting al sinds 2003. Met deze aanpassing is er gehoor gegeven aan onder meer Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland te verplichten. Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

Wie is verantwoordelijk?

De eigenaar van een woning is zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders en voor het onderhoud ervan. Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk dat deze melders worden geplaatst. De huurders zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Woont jouw relatie in een appartement? Dan is het goed dat jouw relatie nagaat of het trappenhuis en de entree van het appartementencomplex voorzien zijn van rookmelders. Het is een taak van de VVE om te zorgen dat dit in orde is.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Een rookmelder moet tenminste voldoen aan de EN-14604 norm. Voor rookmelders op stroom (verplicht voor nieuwbouw) geldt dat deze moeten voldoen aan de NEN-2555 norm. Bij deze rookmelders weet je zeker dat deze een goed en luid signaal geven bij rook of brand, eenvoudig te monteren zijn en op tijd rook ontdekken. Rookmelders moeten daarnaast ook zijn voorzien van een CE-keurmerk. Rookmelders hoeven niet aan elkaar gekoppeld te worden maar dat is voor extra veiligheid wel aan te raden. Als een zolder geen verblijfsruimte is, hoef je er geen rookmelder te plaatsen.

Wat als een woning niet voldoet aan de rookmelderplicht?

Op het moment van schrijven is nog niet helemaal duidelijk wat de consequenties zijn als een woning niet aan de eisen voldoet. Verzekeraars hebben de polisvoorwaarden nog niet aangepast aan de wetswijziging. Mocht er na de schade aangetoond worden dat deze is verergerd door het niet naleven van de regels, dan bestaat de mogelijkheid dat de verzekeraar zich hierop kan beroepen. Daarnaast riskeert jouw relatie een boete als de gemeente hierop handhaaft.

Alles in één pakket

Maak het verschil voor jouw klanten door verzekeringen van verschillende verzekeraars in één particulier pakket op te nemen. Als adviseur krijg je bij Nedasco ook de nodige tools, kennis en dienstverlening.

Lees meer

Wat kun jij als adviseur doen?

Je kunt meedenken waar in de woning van jouw relatie rookmelders of andere preventiemiddelen geplaatst moeten worden. Brandweer Nederland heeft een handige checklist gemaakt waarmee je kunt zien of de juiste maatregelen in een woning zijn genomen. Download de checklist.

Daarnaast kun je kijken of de relatie goed verzekerd is bij eventuele brandschade. Wil jij je relatie graag informeren over de nieuwe verplichting? Download dan deze klantbrief.

Vragen?

Heb je vragen over een verzekering rondom brandschade? Neem dan gerust contact op met het Serviceteam Particulier via serviceteam.particulier@nedasco.nl of via 033 – 46 70 830.

Folko de Raad

Folko de Raad is specialist Serviceteam Zakelijk. Voorheen was hij senior medewerker Serviceteam Particulier. Waar hij eerst regelmatig kennis deelde op het gebied van particuliere verzekeringen, doet hij dat nu met veel plezier over zakelijke.

Laat een reactie achter