2018 was een hectisch jaar. Wat gebeurde er ook alweer allemaal? En belangrijker nog: wat staat ons te wachten in 2019? Wat zijn de mogelijkheden én uitdagingen op het gebied van Zorg & Inkomen? Want die zijn er dit jaar weer genoeg!
Korte terugblik op 2018
2018, het jaar van de nieuwe privacywet. Het jaar waarin de politiek druk bezig is geweest met nieuwe plannen voor de zzp’er en werkgever. Het jaar waarin het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ verder vorm zou krijgen om dé uitkomst voor het mkb te worden. Het jaar van de ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ (WAB). Het jaar waarin de kosten van verzuim en de WIA-instroom weer verder zijn gestegen.
Maar 2018 was ook het jaar waarin adviseurs zich op het gebied van inkomen steeds verder specialiseerden. Het jaar waarin inkomensadviseurs als specialisten verschil hebben gemaakt in het dynamische speelveld van de sociale zekerheid in Nederland.
Genoeg stilgestaan bij 2018, wat zijn de uitdagingen van 2019? Die zijn er genoeg! Inmiddels is bekend dat de WIA-plannen en de verkorting van de loondoorbetaling bij ziekte voor MKB niet door gaan. Wél heeft minister Koolmees in 2018, op de valreep, de ‘verzuim-ontzorg-verzekering’ bekend gemaakt.
De ‘verzuim-ontzorg-verzekering’ is een oplossing om de mkb-werkgever een helder pallet aan diensten en premietransparantie te geven. Daarnaast worden bovenwettelijke aanvullingen herzien, die nu in veel cao’s zijn vastgelegd. De focus zal daardoor in 2019 veel meer op HR-advies komen te liggen. Er zijn volop kansen om de werkgever hulp te bieden om zijn belangrijkste kapitaal, zijn personeel, duurzaam inzetbaar te houden. Zo kan de werkgever doen waar hij goed in is: ondernemen.
Dit jaar zal de payrollconstructie worden gewijzigd, zodat er meer balans komt in de arbeidsvoorwaarden tussen werknemers in dienst van de werkgever en de payrollkracht. Verder kunt u in 2019 verwachten dat er meer duidelijkheid komt omtrent het voorkomen van ‘schijnzelfstandigheid’ van zzp’ers.
Download hier het e-book ‘Meer succes als inkomensadviseur’
In dit e-book vindt u een aantal tips voor hoe u deze bredere advisering van de werkgever eruit kan zien en welke aspecten u in uw advisering kunt betrekken.
Download het e-bookWat heeft de mkb-werkgever echt nodig?
Met de ‘verzuim-ontzorg-verzekering’ krijgt u als adviseur de belangrijke taak om met de werkgevers in gesprek te gaan over waar nou écht zijn grootste zorg zit.
De verzekeraars bieden de mkb-werkgevers met deze verzekering een volledige dienstverlening en premietransparantie. De verzekering wordt gestandaardiseerd, dus de meerwaarde zit hem in het maatwerk van de dienstverlening voor de werkgever. Daar ligt voor u als adviseur een taak. Achterhaal waar nou écht de grootste zorg van de werkgever zit. Wat heeft hij aan dienstverlening nodig? Is dat coaching van zijn personeel, zijn het faciliteiten om fit en vitaal te blijven werken, of gaat het juist om opleidingsmogelijkheden waarmee medewerkers zich kunnen doorontwikkelen?
Financiële risico’s
Natuurlijk moet het financiële risico van de werkgever ook worden afgedekt, maar dit is slechts een deel van een goed inkomensadvies. Zorg dat de werkgever klaar is voor de toekomst. Wij van Nedasco gaan daar in 2019 in ieder geval voor zorgen!
Vragen?
Heeft u vragen over wat u als intermediair te wachten staat in 2019 op het gebied van Inkomen? Of wilt u meer weten over de ‘verzuim-ontzorg-verzekering’? Neem dan contact op met jouw klantteam.