Inkomen

Inkomen 2020: het systeem gaat op de schop!

Mark Kreikamp
Consultant Zorg & Inkomen

Je leest het goed, weer veranderingen op komst! Wéér een beter idee voor ons sociale zekerheidsstelsel! Ben jij klaar met al die nieuwe wetten of sta je te popelen om je klanten te adviseren over nieuwe kansen?

Eerst even terug naar 2019

De verzuim-ontzorg-verzekering; het product is tijdig gelanceerd door de verzekeraars die dit toegezegd hebben. Maar in de praktijk is er nog niets of nauwelijks iets mee gedaan. Niet alleen door verzekeraars, ook adviseurs hebben een afwachtende houding ingenomen om het nieuwe product te adviseren.

Naast het nieuwe product is er veel te doen geweest om de aanloop van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Met name de splitsing in de WW premie en de transitievergoeding zijn daarin twee belangrijke onderwerpen.

Ook de WGA ERD markt was actief, drie jaar na de samenvoeging van de WGA-vast en WGA-flex vielen veel contracten weer open. Een kans voor inkomensadviseurs om weer hun expertise te laten zien bij deze groep werkgevers.

The roaring twenties?

Wat staat ons voor komend jaar allemaal te wachten? Een ‘korte’ opsomming:

  • De verzuim-ontzorg-verzekering (nu echt?!);
  • Het aanbieden van vaste contracten aan oproepkrachten;
  • Een hoog-laag WW-premie;
  • Payrollers met dezelfde rechten en plichten als werknemers;
  • Een wijziging in de berekening van de transitievergoeding én het aanvragen van een compensatie hiervoor.

maar ik ben er nog niet…

  • De verplichte verantwoording voor ZZP’ers van ál hun facturen voor het minimumtarief;
  • Het wakker maken/worden van slapende dienstverbanden (en dus het meegeven van die transitievergoeding);
  • En last but not least: het rapport van commissie Borstlap over ons sociale zekerheidsstelsel van de toekomst!

En oh ja, de overnames bij verzekeraars, dienstverleners en intermediairs, ook dat krijgt een steeds grotere invloed op de inkomensmarkt.

Download hier het e-book ‘Meer succes als inkomensadviseur.'

In dit e-book vind je een aantal tips hoe deze bredere advisering van de werkgever eruit kan zien en welke aspecten je in jouw advisering kunt betrekken.

Valt best mee allemaal, toch?

In alle uitdagingen voor 2020 staat één ding vast: het adviseren van werkgevers over alles wat op hen afkomt is een must!

Daarnaast moeten verzekeraars en adviseurs samen optrekken om proactief een aanbieding te doen voor de verzuim-ontzorg-verzekering bij werkgevers. Niet alleen bij werkgevers die hier zelf om vragen, maar juist de werkgevers die het risico niet kunnen inschatten én er dus niet om vragen.

Ondertussen…

…is op 23 januari het eindrapport van commissie Borstlap bekend gemaakt met als titel: “in wat voor land willen wij werken?”. Wendbaarheid, wederkerigheid, weerbaarheid en duidelijkheid, dit moet de nieuwe basis worden van het Nederlandse systeem. Gaan we dan toch echt terug naar een basisverzekering?

Vragen?

Heb je vragen over één van bovengenoemde onderwerpen? Neem dan contact op met jouw klantteam.

Mark Kreikamp

Mark Kreikamp is Consultant Zorg & Inkomen bij Nedasco. Hij is expert op het gebied van sociale zekerheid. Mark staat klaar voor al jouw vragen op het gebied van inkomensadvies en tilt het samen met jou naar een hoger niveau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *