Inkomen

Hybride werken na de pandemie: welke tips kun je als adviseur aan je relatie geven?

Joost Keijer
Senior Consultant Zorg & Inkomen

Nu we weer allemaal terug mogen naar kantoor, kunnen we in theorie weer terug naar ‘vroeger’: fulltime werken in de kantoortuin. Is dit realistisch om van werknemers te verwachten? We hebben een lange tijd, al dan niet volledig, thuisgewerkt en hebben ervaren wat de voordelen zijn van thuiswerken. Denk hierbij aan het flexibel indelen van werkuren en meer privétijd door het wegvallen van reistijd.

Een traditionele kantoortuin zoals we die sinds de jaren ’70 kennen heeft daarbij ook veel nadelen, denk hierbij aan:

  • Een lagere productiviteit (concentratieverlies) door constante prikkels;
  • Vrijwel geen privacy voor vertrouwelijke werkzaamheden;
  • Minder werkgeluk, werkcomfort en welzijn van werknemers.

Veel werkgevers kiezen nu in post-corona tijd voor hybride werken. Hierbij werken werknemers gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor. Een grote verandering ten opzichte van ‘vroeger’. Om met deze verschuiving om te gaan, hebben we 3 tips genoteerd. Deze tips kun jij gebruiken in je gesprek met je zakelijke relatie.

Tip 1: Geef aandacht aan de inzetbaarheid van werknemers

Werkgeluk, werkcomfort en welzijn is in de huidige arbeidsmarkt met de krapte die we kennen erg belangrijk. En een belangrijk punt van vitaliteit en inzetbaarheid van de werknemers van jouw relatie. Het is van belang dat werknemers het naar hun zin hebben en de werkgever oog heeft voor hun welbevinden en bevlogenheid. Dit is de eerste tip: oprechte interesse in de inzetbaarheid van werknemers vanuit de werkgever en het verkrijgen van ruimte om zelf regie te nemen in hun inzetbaarheid.

Tip 2: Denk aan een diversiteit aan werkplekken op kantoor

Als jouw zakelijke relatie hybride wil werken is de indeling van het kantoor erg belangrijk. Tip twee: denk aan een diversiteit aan werkplekken op kantoor: stilteplekken, brainstormruimtes en samenwerkplekken. Collega’s willen natuurlijk niet alsnog online-vergaderen als ze wel samen op kantoor zijn. Zonder aanpassingen aan werkplekken en inrichting van het kantoor is de effectiviteit van hybride werken minder geslaagd.

Benieuwd naar meer tips voor je zakelijke relatie?

Lees dan ook het whitepaper ‘5 tips om te besparen op verzuim’.

Download de whitepaper

Tip 3: Zorg voor een goede thuiswerkplek en -regeling

Ook de thuiswerkplek valt onder de Arbowetgeving. Een arboproof thuiswerkplek is dan ook noodzakelijk, aangezien de werkgever verantwoordelijk is. De derde tip: laat jouw relatie bij zijn werknemers regelmatig informeren naar de situatie op de thuiswerkplek. Er is immers geen direct zicht op deze werkplek, maar er is wel de verantwoordelijkheid. Zorg dus dat je zakelijke relatie weet dat hij als werkgever hierin kan faciliteren.

Om misverstanden te voorkomen en het hybride werken in goede banen te leiden, kan de werkgever een thuiswerkregeling opstellen, al dan niet op maat. Hierin neemt de werkgever afspraken op die worden gemaakt met de werknemers over het thuiswerken. Denk hierbij aan:

  • Wat is de verhouding kantoor-thuis
  • Welke functies zijn geschikt voor thuiswerken
  • Vergoedingen voor de inrichting van de werkplek
  • Bereikbaar en indeling van werktijd

Vragen of wil je graag sparren?

Wil je sparren over het onderwerp hybride werken? Neem dan contact op met jouw klantteam. We staan je graag te woord.

Joost Keijer

Joost Keijer is Senior Consultant Zorg & Inkomen bij Nedasco. Je kan op zijn expertise rekenen op het gebied van sociale zekerheid. Hij ziet het als zijn uitdaging om adviseurs te laten excelleren in hun inkomensadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *