Schade zakelijk

Het belang van de juiste hoedanigheid verzekeren

Tanja van der Grift
Consultant Schadeverzekeringen

Toen Tim zijn bedrijf, Tim’s Vloerenwinkel, begon was er alleen sprake van verkoop van vloeren. Tim kreeg de smaak te pakken en hij begon ook met het leggen van vloeren. Laminaat, PVC, houten vloeren, Tim was niet te stoppen. Tim had een AVB afgesloten voor de verkoop van vloeren. Aan zijn verzekeringsmaatschappij heeft Tim nooit doorgegeven dat zijn werkzaamheden zijn uitgebreid. Toen hij schade veroorzaakte tijdens het leggen van een vloer, was hij daar niet voor verzekerd. Hoe komt dat?

Voor elke bedrijfsactiviteit een aparte SBI-code

Toen Tim begon met zijn bedrijf en zich inschreef bij het Handelsregister kreeg hij een SBI-code. Een SBI-code is een getal van 4 of 5 cijfers en geeft aan wat de activiteit van een onderneming is. De KVK stelt de code vast aan de hand van een beschrijving van wat een onderneming doet. Voor elke activiteit van een onderneming krijgt de verzekerde een aparte SBI-code. De activiteit waar Tim een SBI-code voor kreeg was ‘verkoop van vloeren’.

Let op: De SBI-code die de KVK geeft beschrijft niet altijd de precieze activiteit. Op de site van CBS vind je meer uitleg en kun je zoeken naar een passende SBI-code.

Verzekeringsmaatschappij gebruikt SBI-codes

Voor het bepalen van het verzekeren van de juiste hoedanigheid. Het is dus belangrijk dat de SBI-code de werkelijke bedrijfsactiviteit aangeeft. Als deze bedrijfsactiviteit verandert of uitbreidt – zoals bij Tim is gebeurd – moet dit geregistreerd worden bij de KVK.

Verzekeringsmaatschappij vertaalt SBI-code naar eigen hoedanighedenlijst

Iedere maatschappij gebruikt een eigen hoedanighedenlijst, oftewel een lijst met bedrijfsactiviteiten. Je moet goed controleren* of de vertaling van de SBI-code naar de hoedanigheid van de maatschappij wel de juiste is. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen ‘Zakelijke eigenaar van een verhuurde woning’ en ‘kamerverhuur aan studenten’.

*Zo controleer je de hoedanigheid in de Bedrijventool:
Vul in het eerste scherm de hoedanigheid (en andere gegevens) in. Daarna krijg je een vergelijk van verschillende maatschappijen. Klik per maatschappij door op hoedanigheid en controleer in de lijst of er een beter passende hoedanigheid is te vinden. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je klantteam.

Bij verhuurde bedrijfspanden activiteit huurder selecteren

Als een eigenaar van een pand zijn pand verhuurt aan een bloemenwinkel, moet de activiteit ‘bloemenwinkel’ geselecteerd worden (en niet ‘verhuur onroerend goed’).

Jouw rol als adviseur

Jij kunt voor je klant controleren of de geselecteerde activiteit (of hoedanigheid) klopt.

Tanja van der Grift

Tanja is vanaf december 2020 tot augustus 2023 werkzaam geweest bij Nedasco als Consultant Schadeverzekeringen. Zij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verzekeringswereld en heeft meerdere functies bij verzekeraars, herstellers en schade-expertisebureaus vervuld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *