Schade particulier

De mogelijkheden voor het verzekeren van houtbouw

Nathalie Hovius
Senior medewerker Serviceteam Particulier

In deze tijd van verduurzaming en milieuvriendelijk bouwen wordt houtbouw steeds populairder. Dit heeft ook gevolgen voor de verzekeringswereld. De kans is groter dat je tijdens het verzekeren ermee te maken krijgt. Laten we daarom dieper ingaan op wat houtbouw precies inhoudt en wat de verzekeringsmogelijkheden zijn.

Wat is houtbouw?

Er zijn twee situaties waarin we van houtbouw spreken. De eerste is houtskeletbouw, waarbij een houten frame wordt gebruikt als de hoofddraagconstructie van de woning. De tweede situatie is wanneer de woning geheel van hout is, of een betonnen kern heeft en voor 75% uit hout bestaat. Dit noemen we massieve houtbouw.

De voordelen van houtbouw

Je vraagt je misschien af: ‘Waarom is iedereen ineens zo enthousiast over houtbouw?’ Het antwoord is eenvoudig. Houtbouw is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft ook andere voordelen die ons dagelijks leven kunnen verbeteren. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

  • Milieuvriendelijk: Het hout neemt stikstof op en stoot dit niet uit.  Dit geldt voor de gehele levensduur van een woning, die is minimaal 75 jaar. Bovendien komt er bij de bouw nauwelijks stikstof vrij omdat het hout lichter is en er minder transport nodig is.
    Daarbij zijn de machines die gebruikt worden lichter en worden deze vaker aangedreven door elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen.
  • Duurzaamheid: Hout is herbruikbaar en kan makkelijk in nieuwe woningen worden verwerkt. Het is ook hernieuwbaar, wat betekent dat het altijd terug kan groeien. Echter blijft het alleen duurzaam, wanneer er niet meer hout uit een bos wordt gekapt dan dat er jaarlijks bijgroeit.
  • Technologische vernieuwing: Door technologische vooruitgang geeft houtbouw meer bouwtechnische mogelijkheden dan traditionele bouwmethodes. Het biedt ook meer ontwerpvrijheid. Dat klinkt niet alleen geweldig, maar heeft ook voordelen voor het woongemak. Hout ‘ademt’. Als het zichtbaar blijft binnen een ruimte, helpt het bij het reguleren van warmte en vocht, wat zorgt voor een gezonde leefomgeving.

Een interessant feitje!

Wist je dat er in Europa genoeg hout groeit om ongeveer 40% van alle nieuwe woningen en kantoren in Europa te bouwen? Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen

Waar zitten de verzekeringsgevaren bij houtbouw?

Houtbouw brengt andere risico’s met zich mee dan traditionele bouw. Eén van de grootste zorgen bij houtbouw is het verhoogde risico op brand. Als er brand uitbreekt in een houten structuur, is de schade vaak groter dan bij traditionele bouw. Dit wordt mede veroorzaakt doordat rook en geur diep in het hout trekt, met schoonmaak- en geurschade als gevolg. Dit resulteert erin dat houten gebouwen eerder total loss worden verklaard bij een brandschade.

Een ander belangrijk punt is dat hout makkelijker water opneemt, waardoor het kan leiden tot splijten, verkleuren en schimmelen. Vochtschade is dan ook meer voorkomend bij houtbouw dan bij traditionele bouw.

Deze eigenschappen van houtbouw vragen om een aangepaste benadering in de verzekeringsbranche, zowel in termen van risico-evaluatie als in de dekking.

De verzekeringsmogelijkheden voor houtbouw

In de verzekeringswereld wordt er onderscheid gemaakt tussen houtskeletbouw en massieve houtbouw.

Voor houtskeletbouw zijn er in veel gevallen verzekeringsmogelijkheden. Het is belangrijk om te weten is dat dit kan leiden tot een premietoeslag of aanvullende voorwaarden. Ook is het vaak niet mogelijk om een houtskeletbouw in combinatie met een rietdak te verzekeren.

Binnen de Nedasco volmacht bieden de maatschappijen Bovemij, Avéro Achmea, de Goudse en Nationale Nederlanden Maatwerk, een verzekeringsoplossing voor houtskeletbouw met steen- of harde gevelbekleding.

Het verzekeren van massieve houtbouw blijft lastig. Binnen de Nedasco volmacht is het momenteel nog geen mogelijkheid. Via ons provinciale kanaal is massieve houtbouw maatwerk en moeten we dit per geval voorleggen aan de maatschappijen.

Informatie

Voor meer informatie, zie de uitgebreide brochure die gemaakts is door het Verbond van Verzekeraars. Je vindt dit terug op Tips om schade te voorkomen (verzekeraars.nl) onder het kopje brochures.

Meer weten of vragen?

Neem gerust contact op met onze afdeling Serviceteam Particulier via 033 – 46 70 830 of serviceteam.particulier@nedasco.nl. Wij helpen je graag.

Nathalie Hovius

Nathalie is senior medewerker bij het serviceteam particulier.
Ze is sinds 2017 werkzaam in de financiële dienstverlening en heeft ervaring opgedaan in zowel het bank- als verzekeringswezen.
Graag deelt ze haar kennis over de verschillende particulieren verzekeringsproducten en neemt je mee in interessante en leuke verzekeringsfeiten.

Laat een reactie achter