INKOMEN

Q&A

Coronavirus: Ziek melden of Noodmaatregel (NOW)? 5 scenario’s op een rij

30 maart 2020
🕑 5 min. lezen

Auteurs

Joost Keijer RVI®
Consultant Zorg & Inkomen

Mark Kreikamp RVI®
Consultant Zorg & Inkomen

Meer ziekmeldingen en onduidelijkheid

Momenteel worstelen veel werkgevers ermee hoe ze met personeel om moeten gaan door het coronavirus.

Er worden veel meer ziekmeldingen gedaan dan voorheen en er heerst nog wat onduidelijkheid over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Werkgevers zijn in deze onzekere tijden op zoek naar snelle antwoorden. Dat begrijpen wij. Want zo kunnen de juiste keuzes worden gemaakt. Daarom hebben wij kort en overzichtelijk vijf scenario’s  geschetst die het meest voorkomen:

Vijf scenario’s geschetst

1) Werknemers kunnen niet naar werk, omdat zij (lichte) verkoudheidsklachten hebben en zich dienen te houden aan de richtlijnen vanuit het RIVM.

Loondoorbetaling – Ja
Ziek melden bij arbodienst en verzuimverzekeraar – Nee
Noodmaatregel (NOW) – Nee. De noodmaatregel kan wel gelden als de omzet hierdoor daalt met minimaal 20%.

2) Werknemers kunnen niet naar het werk door sluiting bedrijf als gevolg van coronavirus

Loondoorbetaling – Ja
Ziek melden bij arbodienst en verzuimverzekaar – Nee
Noodmaatregel (NOW) – Ja, het UWV verzorgt de uitvoering.

3) Werknemer is al ziek gemeld bij de arbodienst en verzuimverzekeraar (eventueel COVID-19), daarna gaat noodmaatregel (NOW) gelden

Loondoorbetaling – Ja
Ziek melden bij arbodienst en verzuimverzekeraar – Ja het re-integratietraject loopt door
Noodmaatregel (NOW) – Nee, niet voor de reeds arbeidsongeschikte werknemer. De noodmaatregel geldt wellicht wel als hierdoor ook de omzet daalt met minimaal 20%.

4) Werknemer meldt zich ziek i.v.m. slapeloosheid en overige psychische klachten als gevolg van coronavirus

Loondoorbetaling – Ja
Ziek melden bij arbodienst en verzuimverzekaar – Ja
Noodmaatregel (NOW) – Nee

5) Noodmaatregel/werktijdverkorting is toegekend, werknemer meldt zich gedurende periode ziek

Loondoorbetaling – Ja
Ziek melden bij arbodienst en verzuimverzekaar – Ja, de re-integratieplicht blijft gelijk, afhankelijk van de uitwerking van de noodmaatregel (NOW) kan er ook een uitkering plaatsvinden (uiteraard geldt niet én de NOW én een uitkering vanuit een verzekeraar)
Noodmaatregel (NOW) – onbekend, in de oude regeling werd de werktijdverkorting omgezet in een ZW-uitkering. In de nieuwe regeling (NOW) is dit nog onbekend.

Klaar voor de aanvraag compensatie transitievergoeding?

Jouw focus ligt nu waarschijnlijk op het adviseren van werkgevers over het nieuwe maatregelenpakket. Maar vergeet niet: een werkgever kan ook nog recht hebben op andere vergoedingen. Bijvoorbeeld de compensatie transitievergoeding. Met het stroomschema dat Joost (Nedasco) en Laura (Be Suitable) hebben gemaakt, kom je erachter of de werkgever in aanmerking komt.

Vragen?

Heb je vragen omtrent een verzuimverzekering van één van jouw relaties ten aanzien van het coronavirus? Neem dan gerust contact op met Mark of Joost (033 – 46 70 862). Samen met de experts van Be Suitable en ArboNext helpen zij je graag! 

Over de auteurs

Joost Keijer RVI® is Consultant Zorg & Inkomen bij Nedasco. Je kunt op zijn expertise rekenen op het gebied van sociale zekerheid. Hij ziet het als zijn uitdaging om adviseurs te laten excelleren in hun inkomensadvies.
LinkedIn logo

Mark Kreikamp RVI® is ook Consultant Zorg & Inkomen bij Nedasco. Hij is expert op het gebied van sociale zekerheid. Mark staat klaar voor al jouw vragen op het gebied van inkomensadvies en tilt het samen met jou naar een hoger niveau.
LinkedIn logo

2 Reacties

 1. Ouder

  Ik mis iets over de alleenstaande ouder en of gewoon ouders, die niet kunnen werken omdat ze thuis zitten met de kinderen. Ik snap bijna niet dat deze categorie vergeten wordt. Ik ben alleenstaande ouder met 2 kleine kinderen van 6 en 7. Het is erg zwaar!!! Thuis werken en les geven. Helemaal omdat ik geen omgangsregeling heb.

  Antwoord
  • Mark Kreikamp

   Geachte heer/mevrouw,

   Bedankt voor uw reactie. Dit scenario is een goede toevoeging. We hebben in een eerdere Q&A dit punt meegenomen. De kennis welke wij delen is voornamelijk gericht op werkgevers en een eventuele verzuimverzekeringen. Onderstaand de link hier naar de Q&A.

   https://www.nedasco.nl/blog/qa-corona-verzuimverzekering/

   Het is een hele vervelende situatie en wensen u er dan ook veel sterkte mee. Het is belangrijk dat u en uw werkgever hier een zo passend mogelijke oplossing ervoor kunnen vinden.

   Wij hopen u hiermee zo voldoende geïnformeerd te hebben.

   Met vriendelijke groet,
   Mark Kreikamp & Joost Keijer

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je ook interessant:

18 juni 2020

NOW 2.0: rol adviseur en 3 zaken waar je (extra) op moet letten!

 

17 juli 2019 

Wat moet een werkgever doen om eigenrisicodrager te worden?

 

25 juni 2019

[WEBINAR] MKB verzuim-ontzorg-verzekering en WGA-erd