Of het nu een aannemer is die verantwoordelijk is voor grote projecten of een klusjesman die een kleine reparatie aan een woning voor zijn rekening neemt, een ondernemer in de bouw loopt risico’s waarvan hij zich niet altijd bewust is. Als adviseur kun je het gesprek met hem aangaan en hem op maat adviseren over verzekeringsoplossingen.
Wat zijn de belangrijkste risico’s waar jouw relatie in de bouw mee te maken kan krijgen?
1. Ongevallen
De bouw is een van de sectoren waar de meeste ongevallen plaatsvinden. Per jaar zijn er gemiddeld helaas zo’n 440 slachtoffers. De ondernemer kan zelf een ongeval krijgen waardoor hij tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt wordt en inkomsten verliest. Maar het kan ook een van zijn medewerkers zijn die een ongeluk krijgt, met letsel of overlijden tot gevolg. De gevolgen kunnen dan voor hem en zijn gezin heel groot zijn. Maar ook de werkgever zelf voelt de gevolgen omdat hij een waardevolle kracht kwijt is, loon moet doorbetalen en vervanging moet regelen.
2. Aansprakelijkheid
Loopt een medewerker (of zzp’er) op het werk letsel op of overlijdt hij, dan kan de werkgever/opdrachtgever daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Dat kan ook als hij de vereiste zorgvuldigheid in acht genomen heeft. In het gesprek met de bouwondernemer kun je hem vragen of hij een RI&E heeft opgesteld en of er een preventiemedewerker is. En wijs hem erop dat werkgeversaansprakelijkheid goed te verzekeren is.
Door ontwerpfouten, materiaalgebreken, een verkeerde constructie of een fout bij de uitvoering kan er zomaar iets mis gaan bij een bouwproject. Het gebouw of de eigendommen van de opdrachtgever kunnen dan schade oplopen, de planning komt in gevaar en het risico is groot dat het project niet op tijd wordt opgeleverd. Ook de eigendommen van mensen die op de bouwplaats aanwezig zijn, kunnen beschadigd raken door de bouwactiviteiten of zij kunnen letsel oplopen. In al die gevallen kan jouw relatie aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade.
De kosten van een kleine schade zijn voor een bouwondernemer vaak wel te overzien. Maar als hij aansprakelijk gesteld wordt voor een grote schade, letsel of overlijden kunnen de claims heel hoog oplopen. De continuïteit van zijn bedrijf loopt dan gevaar.
Checklist: De belangrijkste verzekeringen in de bouw
Heb je bouwondernemers in je klantenkring? Zij hebben te maken met diverse risico’s. In onze checklist vind je de belangrijkste verzekeringen die deze risico’s dekken. Handig om bij de hand te hebben tijdens een adviesgesprek.
Download de checklist3. Schade en diefstal
Gereedschap, een keet of loods, de bestelbus of aanhanger en alle andere zaken van de bouwondernemer kunnen door uiteenlopende oorzaken schade krijgen. Maar ook het bouwproject zelf kan beschadigd raken, instorten of verwoest worden. Dat is dan een grote financiële strop voor de bouwondernemer. Hij moet al het bouwmateriaal nog eens inkopen en het werk opnieuw uitvoeren. Ook diefstal is een belangrijk risico waar je relatie rekening mee moet houden. Wat zijn de belangrijkste schadeoorzaken?
- Brand: In de opslag of de werkplaats kan brand ontstaan door beschadigde bedrading, defecte machines of door slordigheden tijdens (en na) houtbewerking. Ook de opslag van brandbare materialen en zelfontbrandende poetsdoeken zijn belangrijke oorzaken van brand evenals brandende sigaretten. Naast vernietiging door vuur, kan er sprake zijn van schroeischade of van waterschade na het blussen.
- Diefstal: Kostbare gereedschappen, dure apparatuur, pc’s, laptops, en smartphones zijn populair bij het dievengilde. Ook kunnen de eigen medewerkers materialen en goederen stelen of fraude plegen.
- Vandalisme: Feestende of baldadige voorbijgangers kunnen in hun onbezonnenheid of agressie behoorlijke schade toebrengen aan de bouwplaats en aan de aanwezige goederen en materialen.
- Storm en wateroverlast: Een flinke storm kan op de bouwplaats leiden tot schade door omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen, rondslingerend materiaal en afgerukte takken. Storm kan bovendien leiden tot lekkages en dus tot waterschade.
- Transport: Tijdens het transport van bouwmateriaal en gereedschap kan er van alles misgaan. Door een ongeval kan het voertuig zelf of de inhoud van de bus, aanhanger of oplegger schade oplopen. Schade ontstaat ook als de lading gaat schuiven of vallen. En ten slotte is ook ladingdiefstal een belangrijk risico voor de bouwondernemer.
Assortiment bouwverzekeringen bij Nedasco
Bespreek met jouw relatie in de bouw welke risico’s voor hem relevant zijn en wat hij kan doen om die te beperken en te verzekeren. Gebruik daarbij ook de handige checklist met de belangrijkste verzekeringen in de bouw die wij hebben opgesteld speciaal voor de bouwbranche. Nedasco heeft bovendien een groot aanbod aan verzekeringen die specifiek voor de bouw geschikt zijn. Je kunt voor jouw relatie een mooie offerte samenstellen met premievergelijking en/of vergelijking op voorwaarden. Op basis van jouw advies kan je relatie het best passende pakket samenstellen. Ga naar de Bedrijventool voor een premievergelijking of offerteaanvraag. Of voor verzuim- en inkomensverzekeringen naar de Inkomentool. Voor AOV kun je naar onze iAOV-vergelijker.
Vragen?
Neem bij vragen over verzekeringen in de bouw contact op met je klantteam.
Nog geen samenwerking met Nedasco?
Werk je nog niet samen met ons, maar wil je wel graag een demonstratie van één van onze tools? Wij staan voor je klaar! Bel ons op 033 – 46 70 910 of vul het contactformulier in.