Inkomen

Besparen op verzuim? Stel deze 6 vragen

Annemiek Beckers
Relatiebeheerder Zorg & Inkomen

Als adviseur kun je werkgevers helpen om (forse) besparingen te realiseren op verzuimkosten. Hoe? Dat ga ik vertellen aan de hand van 6 vragen die je kunt stellen (aan jezelf en aan de werkgever).

€250. Dat is wat een zieke medewerker gemiddeld per dag kost.

Als iemand een maand afwezig is door ziekte kost dat al snel zo’n € 5.000. Reken dus maar uit als er meerdere werknemers ziek zijn…

Niet elke werkgever is op de hoogte van verzuim binnen zijn bedrijf en de kosten hiervan. Met de 6 vragen uit dit artikel laat ik zien hoe je de werkgever (en jezelf) hiervan bewust maakt. Als je deze 6 vragen beantwoordt, heb je een compleet beeld om jouw advies op te baseren.

Vraag 1: Wat zijn de huidige verzuimkosten?

Sta stil bij de verzuimkosten van de werkgever en waar ze uit bestaan. De kosten van ziekteverzuim bestaan naast de loondoorbetaling van de zieke werknemer uit meer kosten, namelijk:

  • Verzuimbegeleiding en re-integratie
  • Verlies productie/diensten
  • Vervanging medewerker door: uitzendkracht, tijdelijk personeel, etc.
  • Opvangen werkzaamheden
  • Etc.

Vraag bijvoorbeeld ook de verzuimrapportages op bij de arbodienst. Deze rapportages geven inzicht in het verloop van het verzuim.

Voor werkgevers die al een ziekteverzuimverzekering bij Nedasco hebben gesloten, kun je als inkomensadviseur het Inkomendashboard raadplegen. Dit dashboard geeft ontzettend veel inzicht in het verzuim van de werkgever. Het rapport kun je goed inzetten in jouw (jaarlijkse) onderhoudsgesprek me de werkgever.

Vraag 2: Hoe verhouden de verzuimcijfers zich tot de gemiddelden in de branche?

Vergelijk de verzuimcijfers van de werkgever met de gemiddelden in de branche waarin hij actief is. Op basis daarvan baseer je of een bedrijf slechter of beter dan het gemiddelde presteert op het gebied van verzuim. Verzuimcijfers vergelijken met de gemiddelden in de branche, kan met ons Inkomendashboard* of via de website van het CBS.

Let hierbij op de indeling kort, middellang, lang en extra lang verzuim. Kort verzuim is beter te sturen dan langdurig(er) verzuim.

* Dit geldt voor werkgevers die al een verzuimverzekering bij Nedasco hebben gesloten.

Vraag 3: Hoeveel bespaart de werkgever als het verzuim daalt?

Mede op basis van de verzuimpercentages van de afgelopen drie jaar wordt het premiepercentage van de ziekteverzuimverzekering voor de werkgever bepaalt. Als een werkgever goed bezig is op het gebied van verzuim en verzuimpercentages laag zijn, komt hij in een lagere verzuimklasse terecht.

Er zijn ook ondernemingen die niet beschikken over de verzuimpercentages van de afgelopen drie jaar of die nét zijn begonnen. Voor deze bedrijven worden de gemiddelde verzuimpercentages uit een branche of de startersklasse aangehouden.

Zoek daarom altijd uit hoeveel een werkgever bespaart als het verzuim zou dalen. Daarmee kun je hem ook overtuigen om zich in te zetten op preventie en duurzame inzetbaarheid.

Benieuwd naar nog meer bespaartips?

Lees dan ook het whitepaper ‘5 tips om te besparen op verzuim’.

Download de whitepaper

Vraag 4: Is verzekeren een uitkomst?

Hiervoor dien je jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat zijn de huidige vaste lasten van een werkgever?
  • Is er een cao van toepassing?
  • Kan de werkgever het risico eventueel zelf dragen?
  • Wat zijn de voorwaarden van een verzekering? Denk hierbij aan:
    • Dekkingspercentages
    • Wel/niet meeverzekeren
    • Werkgeverslasten
    • Eigen risico

Als verzekeren een uitkomst is, kun je als inkomensadviseur eenvoudig in onze Inkomentool een offerte maken, de verschillende mogelijkheden die wij bieden vergelijken en direct een verzekering afsluiten.

Vraag 5: Wat is het huidige verzuimbeleid van de werkgever?

Beantwoord de volgende deelvragen om hier een antwoord op te krijgen:

  • Heeft de werkgever een verzuimbeleid?
  • Wat is er afgesproken in het verzuimprotocol?
  • Wie is de arbodienstverlener? En welk pakket heeft hij gesloten?
  • Wat is de visie van de ondernemer op verzuim?

Wanneer werkgever bij Nedasco een ziekteverzuimverzekering sluit, heeft hij standaard toegang tot de diensten van ons registercasemanagementbureau Be Suitable. Zij kunnen werkgever ondersteunen bij het opstellen van een verzuimprotocol.

Vraag 6: Wat zijn bespaartips die je mee wilt geven aan de werkgever?

Naar aanleiding van de antwoorden op bovenstaande vragen, ontstaan er concrete bespaartips. Denk daarnaast ook na over andere bespaartips die je de werkgever mee wilt geven.

Annemiek Beckers

Annemiek Beckers is Relatiebeheerder Zorg & Inkomen bij Nedasco. Al ruim 4 jaar begeleidt ze met passie adviseurs bij het maken van verzuimoffertes via de Inkomentool. Daarnaast houdt ze zich bezig met het maken van maatwerkoffertes.

Laat een reactie achter