Inkomen

22 juni verwacht: ondersteuning voor flexibele arbeidskrachten (TOFA)

Inge van Meurs
Commercieel Relatiebeheerder

Niet alleen een grote groep werkgevers heeft het moeilijk in deze coronacrisis. Ook voor veel flexibele arbeidskrachten is dit een zware periode waarin veel contracten niet worden verlengd en/of er minder werkgelegenheid is. Om deze groep werknemers te ondersteunen heeft de overheid een regeling getroffen, de TOFA. Dit staat voor Tijdelijke Overbrugginsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten.

Waarom is TOFA in het leven geroepen?

De regeling is ingesteld voor flexibele medewerkers die substantieel minder loon ontvangen in de maanden maart en april ten opzichte van februari. Er wordt specifiek naar deze maanden gekeken omdat de coronacrisis in Nederland half maart begon. De tegemoetkoming is voor deze arbeidskrachten beschikbaar gesteld om de kosten van levensonderhoud te dekken.

Voor wie is TOFA bedoeld?

Flexibele arbeidskrachten die 18 jaar of ouder zijn maar nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt komen in aanmerking voor de tegemoetkoming. Er zijn daarnaast nog een aantal eisen:

  • De arbeidskracht had in februari 2020 een SV-loon van minimaal €400;
  • In maart 2020 had deze arbeidskracht een SV-loon van minimaal €1;
  • Het SV-loon van deze arbeidskracht was in april 2020 maximaal €550;
  • Het SV-loon van deze arbeidskracht was in april 2020 minimaal 50% lager dan het SV-loon in februari 2020.

De arbeidskracht komt niet in aanmerking als deze in de maand april een uitkering of andere tegemoetkoming heeft ontvangen. Deze tegemoetkoming moet voor de arbeidskracht noodzakelijk zijn voor kosten voor levensonderhoud.

Download hier het e-book ‘Meer succes als inkomensadviseur.'

In dit e-book vind je een aantal tips hoe deze bredere advisering van de werkgever eruit kan zien en welke aspecten je in jouw advisering kunt betrekken.

Hoeveel bedraagt de uitkering?

Als de arbeidskracht voldoet aan alle voorwaarden dan kan deze in totaal € 1.650 bruto ontvangen. Dit komt neer op € 550 euro bruto per maand over de maanden maart, april en mei 2020. De tegemoetkoming wordt in 1 keer uitbetaald.

Wanneer kan de TOFA aangevraagd worden?

Het UWV streeft ernaar de regeling op 22 juni open te zetten. Pas op 19 juni is het duidelijk of 22 juni haalbaar is. Vanaf de datum dat de tegemoetkoming kan worden aangevraagd hebben de arbeidskrachten hier 3 weken de tijd voor.

Via de website van het UWV is er een beslisboom gemaakt. Deze beslisboom laat een arbeidskracht snel, door middel van een aantal vragen, zien of deze in aanmerking komt voor de regeling. Als dit het geval is, kan een e-mailadres worden achtergelaten. Zodra de regeling beschikbaar is, wordt er naar dit e-mailadres een aanmeldformulier gestuurd.

Jouw rol als adviseur

Actief je relaties informeren over dit onderwerp is belangrijk. Hiermee wordt weer een groep geholpen die daar hulp bij kan gebruiken. Juist hierin laat je meerwaarde zien; er zijn voor je klant wanneer dat nodig is

Vragen?

Heb je vragen over de TOFA? Neem dan contact op met jouw klantteam.

Inge van Meurs

Inge van Meurs is Commercieel Relatiebeheerder Inkomen bij Nedasco. Ze biedt inkomensadviseurs ondersteuning en deskundigheid op het gebied van sociale zekerheid. De verschillende vraagstukken met betrekking tot inkomensverzekeringen ziet zij als haar grootste uitdaging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *