Op verjaardagen hoor je nog wel eens wat verhalen. Bijvoorbeeld een neef die een omgewaaide schutting succesvol claimde bij zijn verzekeraar. Dat had jij zelf toch ook vijf jaar geleden? Dat is toen niet gemeld bij de verzekering, maar dat kan nu vast alsnog… Toch wijst de verzekeraar de claim af. Terwijl de schade toch gedekt lijkt. Hoe kan dat?
De reden hiervoor is de verjaringstermijn. Maar hoe zit dat ook alweer?
De verjaringstermijn volgens de wet
Volgens artikel 7:942 van het Burgerlijk Wetboek verjaart een schadevordering na drie jaar. Die termijn start op het moment dat de verzekerde weet dat hij de schade kan claimen.
Stel: de schade ontstaat op 31 januari 2021 en de verzekerde is zich vanaf dat moment bewust van de schade. Dan begint vanaf die datum de verjaringstermijn van drie jaar te lopen. Claimt de verzekerde de schade pas in februari 2025? Dan is de termijn verstreken en de vordering verjaard. In dat geval keert de verzekeraar de schade niet meer uit.
De uitzonderingen op de regel
Maar niet alles is zwart-wit, zo is er een uitzondering op deze regel. In lid twee van artikel 7:942. staat dat de termijn opnieuw gaat lopen wanneer de verzekeraar de zaak afwijst. Dat geldt overigens ook als de verzekeraar dekking toekent.
Dit betekent dus dat als de verzekerde de schade na twee jaar meldt, maar de verzekeraar de claim afwijst, de verjaringstermijn van drie jaar opnieuw begint te lopen vanaf het moment van de afwijzing.
Schade die pas later zichtbaar wordt
Daarnaast kan het zo zijn dat de schade pas veel later bekend wordt. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer jarenlang met gevaarlijke stoffen werkt. Als de werknemer pas tien jaar later ziek wordt, is het niet redelijk om te zeggen dat de vordering al verjaard is, gerekend vanaf de periode waarin hij met de stoffen werkte. Daarom bepaalt de wet dat de verjaringstermijn van drie jaar ingaat vanaf het moment dat vaststaat dat de werknemer ziek is geworden door die werkzaamheden. Natuurlijk is dit een gesimplificeerd voorbeeld en zal de zaak in praktijk niet zo eenvoudig zijn.
De gevolgen voor langlopende schades
Langlopende schades kunnen ook verjaren. Het komt bijvoorbeeld voor dat de verzekerde de schade wel meldt, maar vervolgens de gevraagde informatie niet aanlevert. De verzekeraar stuurt dan meerdere herinneringen. Blijft een reactie uit? Dan wordt het dossier uiteindelijk gesloten. Als de verzekerde er dan alsnog op terugkomt, kan het zijn dat de zaak al verjaard is.
Het is daarom raadzaam om verzekerden periodiek aan langlopende schades te herinneren. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.