Wat slotvragen zijn, hoeven we natuurlijk niet meer uit te leggen. Slotvragen zijn namelijk een belangrijk toetsmoment voor verzekeraars. Daarom is het cruciaal dat je klant deze zelf invult – volledig en naar waarheid. Toch zien we in de praktijk dat dit niet altijd gebeurt. In deze blog leggen we uit waarom dat wél moet en wat de risico’s zijn als dit niet gebeurt.
Waarom slotvragen zo belangrijk zijn
Slotvragen vormen voor verzekeraars een laatste check om een beeld te krijgen van de verzekeringsnemer. We kijken niet alleen naar de antwoorden zelf, maar ook naar wat deze zeggen over de moraliteit van de verzekeringsnemer of andere belanghebbenden. Het is daarom belangrijk dat je klant zélf de slotvragen invult.
Komt er iets niet overeen met wat wij zien in de verschillende informatiesystemen? Dan nemen wij altijd contact met je op om dit te bespreken.
Wat zien wij nu vaak gebeuren
In de praktijk zien we regelmatig dat de tussenpersoon de slotvragen voor de verzekeringnemer heeft ingevuld. Denk bijvoorbeeld aan de vraag over het schadeverleden, of dat in een aanvraag voor een bestaande klant wordt aangegeven dat het schadeverleden al bij Nedasco bekend is.
Wij begrijpen dat dit snel, handig of bedoeld is om de klant te ontlasten. Toch is dit niet de bedoeling. Gaat het om een nieuwe klant? Dan willen wij weten wie we accepteren. Gaat het om een aanvraag bij een nieuwe risicodrager? Dan moet het volledige schadeverleden opnieuw worden opgegeven.
Een voorbeeld ter illustratie: het kan zijn dat een klant – of misschien de partner, inwonende kinderen of huisgenoten – elders een verzekering heeft of had lopen. Die informatie is dan wel bij de klant aanwezig, maar jij als adviseur weet dat mogelijk niet. Vul je de slotvragen zelf in, dan loop je het risico dat je – onbedoeld – een verkeerd antwoord geeft. Daarnaast ontneem je ons de mogelijkheid om de moraliteit zorgvuldig te toetsen. Dit alles kan direct leiden tot een verkeerde indruk van de verzekeringsnemer, en in sommige gevallen zelfs tot serieuze gevolgen voor je klant.
Wat zijn de gevolgen voor je klant?
Als slotvragen onjuist of onvolledig zijn ingevuld, kan dit leiden tot serieuze gevolgen:
- De verzekering kan worden beëindigd vanwege het niet naar waarheid invullen.
- De klant kan een CIS-registratie of zelfs een EVR-registratie krijgen.
- Het recht op schade-uitkeringen kan vervallen of beperkt worden.
Je kunt je voorstellen hoe vervelend dit is, vooral als de klant oprecht van plan was de slotvragen eerlijk te beantwoorden.
Onze taak
Als volmachtbedrijf hebben wij – net als jij als tussenpersoon – de verantwoordelijkheid om klanten te beschermen tegen dit soort vervelende gevolgen. Laat daarom het invullen van de slotvragen aan je klant zelf over. Begeleiding en bewustwording van het belang om deze vragen eerlijk en volledig te beantwoorden zijn uiteraard waardevol, maar bewaak hierbij wel de grens.