Schade zakelijk

Wat is de meerwaarde van een rechtsbijstand-verzekering bij een AVB?

Redactie
Nedasco B.V.

Een verzekering die de meeste ondernemers afsluiten is de aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekering die minstens zo relevant is,  is de rechtsbijstandverzekering. Maar deze wordt veel minder vaak gesloten. Waar begint de ene verzekering en houdt de andere op? Wanneer zijn ze beide relevant om af te sluiten?

De aansprakelijkheidsverzekering

Bedrijven kunnen aansprakelijk worden gesteld voor allerlei gebeurtenissen. Dus een aansprakelijkheidsverzekering, daar kunnen ze niet omheen.

Zakelijk zijn er grofweg twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:

  • de aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan zaken of personen (de AVB) en;
  • de beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor bijvoorbeeld de schade ontstaan door een beroepsfout.

De rechtsbijstandverzekering

Een ondernemer heeft te maken met verschillende partijen. De meest voorkomende zijn klanten en leveranciers. Zij kunnen de ondernemer aansprakelijk stellen voor uiteenlopende zaken. De aansprakelijkheidsverzekering dekt vaak de schade.

Het komt ook voor dat de schade niet terecht is en de ondernemer juridische hulp wil inschakelen. Voor die juridische hulp biedt de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking.

Een rechtsbijstandverzekering kan hier de oplossing zijn. Daarmee is de ondernemer verzekerd van juridisch advies en hulp.

Wat is er verzekerd met een rechtsbijstandverzekering?

Dit verschilt per verzekeraar.

Met een rechtsbijstandsverzekering bied je de onderneming voor een vast bedrag per maand juridische hulp. De meest voorkomende conflicten zijn verzekerd met een rechtsbijstandverzekering. De uitzonderlingen staan vermeld in de polisvoorwaarden.

Voorbeelden waarbij de kosten (onder bepaalde voorwaarden) worden gedekt door een rechtsbijstandverzekering:

  • Als een conflict door de rechtsbijstand-verzekeraar wordt uitbesteed;
  • Als de ondernemer kiest voor een advocaat.
Download schema

Adviseer je AVB? Neem dan ook de rechtsbijstandverzekering mee

Past een rechtsbijstandverzekering bij jouw klant? Om dit goed te kunnen overwegen, hebben we 4 vragen in een schema gezet. Met het antwoord van jouw klant, volg je de route op het schema. Zo maak je – samen met jouw klant – een weloverwogen beslissing.

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering geschikt?

Een rechtsbijstandverzekering is een dure verzekering voor ondernemers. Als financieel adviseur wil je dus zeker weten dat het bij de ondernemer past. In dit schema staan 4 vragen die je kunt stellen aan jouw klant. Met het antwoord van jouw klant, volg je de route op het schema. Zo achterhaal je of een rechtsbijstandverzekering interessant is. We hebben de vragen hieronder ook even voor je op een rijtje gezet:

  1. Heeft jouw relatie een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
  2. Heeft jouw relatie nu of in het verleden juridische problemen gehad? Denk daarbij aan: conflicten met werknemers, klanten, leveranciers, opdrachtgevers en zakelijke partners.
  3. Heeft jouw relatie momenteel zijn risico’s op conflicten afgedekt?
  4. Weet jouw klant hoe hij juridische conflicten af kan dekken?

Download het schema hier en je hebt bovenstaande vragen (en de antwoordroutes) altijd bij de hand.

Advieskaarten van DAS

DAS heeft een speciale pagina ontwikkeld met daarop advieskaarten. Deze laten jouw klant zien wat de risico’s zijn als hij geen rechtsbijstandverzekering neemt. Ook erg handig om erbij te houden als jij met jouw relatie in gesprek gaat over een rechtsbijstandverzekering.

Vragen?

Wil je liever even sparren met één van onze zakelijke specialisten? Neem dan contact op met je klantteam.

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *