SCHADE PARTICULIER

Geen ijsvrije auto en schade veroorzaakt: wat zijn de gevolgen?

Folko de Raad
15 december 2020
🕑 5 min. lezen

Altijd op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief »

De eerste nachtvorst is weer geweest en veel van jouw klanten hebben hun autoruiten al moeten krabben. Een vervelend klusje, vooral wanneer er haast in het spel is. Toch is het belangrijk dat het gedaan wordt. Als autoruiten niet gekrabd zijn en er wordt schade veroorzaakt, dan heeft dat soms verregaande gevolgen. Ik neem je mee waarom autoruiten krabben zo belangrijk is en wat die gevolgen dan (kunnen) zijn. Ook voor de verzekering.

Auto ijsvrij maken verplicht

Wie met zijn auto op pad gaat, moet voldoende zicht op de weg hebben. Het is daarom in Nederland verplicht om de voorruit en de voorste zijruiten van de auto ijsvrij te maken. Of de achterruit ook schoongemaakt moet worden, hangt af van de aanwezigheid van een rechter buitenspiegel. Met een rechter buitenspiegel hoeft de achterruit niet ijsvrij te zijn, omdat er dan voldoende zicht is via de beide spiegels. Zonder rechter buitenspiegel is het wel verplicht om de achterruit te krabben.

Gevolg: boete

Wanneer je klant de weg op gaat met bevroren of beslagen ruiten dan kan hij een fikse boete krijgen, die kan oplopen tot €360.

Gevolg: hogere premie autoverzekering

Als je klant gaat rijden met niet gekrabde ruiten en hij raakt betrokken bij een ongeval, is de kans groot dat hij aansprakelijk wordt gesteld voor de ontstane schade. Aansprakelijk gesteld worden heeft gevolgen voor de autoverzekering. Een hogere premie bijvoorbeeld en een terugval in schadevrije jaren.

Gevolg: strafeis

Is jou klant gaan rijden met on-gekrabde ramen en heeft dat tot letselschade bij een verkeersdeelnemer geleid? Dan kan de rechter, naast een boete, ook een straf opleggen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke maand in je mailbox.

Jouw rol als adviseur

Als adviseur heb je waarschijnlijk de autoverzekering geregeld voor jouw klant. Attendeer hem of haar er dan ook op dat er weer een vorstige periode aankomt en het ijsvrij maken van autoruiten erg belangrijk is. Bovenstaande voorbeelden van mogelijke gevolgen, kun je daarbij als voorbeeld gebruiken.

Vragen?

Heb je vragen over de gevolgen op een autoverzekering bij schade door niet-gekrabde autoruiten? Neem dan contact op met de afdeling Serviceteam Particulier op 033-4670830 of via serviceteam.particulier@nedasco.nl.

Over de auteur

Folko de Raad is senior medewerker serviceteam particulier. Hij heeft geruime tijd ervaring opgedaan bij het intermediair en staat elke dag klaar voor onze klant. Regelmatig deelt hij zijn kennis op het gebied van particuliere verzekeringen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je ook interessant:

5 februari 2021

Zware weersomstandigheden: hoe voorkom je (veel) schade?

 

5 januari 2012

Beveiligingscertificaat auto tijdig verlengen: waarom is dit zo belangrijk?

 

15 december 2020

WA-direct autoverzekering: medio 2021 schades sneller behandelen?