Inkomen
Schade zakelijk

Een UBO uitvragen, waarom?

Redactie
Nedasco B.V.

Heb jij al de UBO’s van je zakelijke klant uitgevraagd? Dit kan effect hebben op de verzekeringen van je klant. Financiële instellingen, zoals verzekeraars, mogen geen zaken doen met organisaties waarvan UBO’s niet bij hen bekend zijn. In deze blog leggen we je uit wat een UBO is, waarom UBO’s belangrijk zijn en wat hierin jouw rol is als adviseur.

Wat is een UBO?

Een UBO is een Ultimate Beneficial Owner; een Uiteindelijke Belanghebbende. Dit is de eigenaar, een belanghebbende of een persoon die zeggenschap heeft over een organisatie. Een organisatie kan 1 of meer UBO’s hebben. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Mensen met 25% of meer van de aandelen in een bv.
  • Mensen die 25% of meer eigendomsbelang hebben in een vof.

Ieder EU-land moet een UBO-register bijhouden. Dit staat in de Europese regels. Bijna iedere organisatie is wettelijk verplicht zich te registreren in het UBO-register van de KvK.

Waarom een UBO-register?

Het vastleggen en controleren van de identiteit van een UBO voorkomt dat mensen zich kunnen verschuilen achter een bedrijf, afdeling of instelling. Vanuit die positie kunnen belanghebbende namelijk anoniem criminele activiteiten uitvoeren. Daarom moet iedere financieel dienstverlener weten wie belang heeft bij de onderneming. Als de namen van de belanghebbenden niet bekend zijn, kan de klant niet worden getoetst aan de sanctielijsten. Kortom: een UBO-register helpt fraude en witwassen te voorkomen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

UBO’s niet uitgevraagd? Dit zijn de gevolgen voor je zakelijke klant

Is het onbekend wie de Uiteindelijk Belanghebbende is? Dan mogen financiële dienstverleners zoals volmachtgevers geen zaken doen met je zakelijke klant. Waarom? Omdat er zonder UBO registratie niet kan worden nagegaan of je klant op de sanctielijst staat. Dit is vastgelegd in de Europese wet- en regelgeving om te voorkomen dat:

  • Iemand op de sanctielijst een verzekering kan sluiten.
  • Een verzekering van iemand op de lijst in stand gehouden wordt.
  • Er een schade uitbetaald wordt aan een persoon die banden heeft met een land waarop sancties van toepassing zijn.

 

Nedasco & UBO

Als financiële dienstverlener zijn wij verplicht om te controleren of de UBO’s van jouw zakelijke klanten bekend zijn. In artikel 13 van de samenwerkingsovereenkomst met Nedasco is daarom ook de verplichting opgenomen dat, indien nodig, je de UBO bij ons aanlevert. Mist er een UBO? Dan vragen we die bij je uit. Krijgen we de UBO niet op tijd binnen? Dan kunnen we geen dekking verlenen. Je zakelijke klant is dan niet verzekerd.

Jouw rol als adviseur

Als adviseur sta je rechtstreeks in contact met je klanten. Je bent het oog en oor van ons én de verzekeraar. De rol van de tussenpersoon in het kader van de naleving van de sanctiewetgeving is daarom erg belangrijk. Het vastleggen van UBO’s van jouw zakelijke klanten is hier een onderdeel van. Wordt er bij de aanvraag een (nieuwe) verzekering gevraagd om een UBO? Geef deze dan altijd door.

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *