Schade particulier

Contra-expertise: waar moet je op letten?

Iris Huldij
Claimbehandelaar schade

Als een verzekerde een schadeclaim bij ons indient, kunnen wij ervoor kiezen de schade op te laten nemen door een schade-expert. Deze stelt in goed overleg met de verzekerde de schade vast, maakt een schaderapport en geeft ons verslag hiervan. Soms kunnen de verzekerde en de expert het echter niet eens worden over de omvang van de schade. De verzekerde kan dan gebruikmaken van zijn recht een contra-expert in te schakelen. Daar zijn natuurlijk wel spelregels aan verbonden. Hieronder vind je drie van deze spelregels.

1. Zorg voor een betrouwbare partij

Let erop dat de contra-expert is aangesloten bij het NIVRE. De experts die bij het NIVRE zijn aangesloten, moeten zich houden aan de Gedragscode Schade-Expertiseorganisaties. Alleen als de contra-expert voldoet aan deze voorwaarden, accepteren wij de expert. We zijn hier strikt in. Er zijn namelijk partijen die zich voordoen als contra-expert, terwijl ze dat niet zijn. Het resultaat is een onbruikbare vaststelling van de schade én een torenhoge rekening die de verzekerde zelf moet betalen. Zoek een contra-expert aangesloten bij het NIVRE.

2. Er is discussie over de hoogte van het schadebedrag

Je kunt alleen een contra-expert inschakelen als de oorzaak van de schade duidelijk is en je het niet eens bent met het schadebedrag dat de schade-expert heeft bepaald. Komen de verzekerde en de contra-expert er ook niet uit? Dan wordt er een derde expert, een zogenaamde arbiter, benoemd die de schade met de twee experts op zal stellen.

3. Voorkom dat kosten niet worden vergoed

Als jouw klant een contra-expert wil inschakelen, neem dan eerst contact met ons op. Wij leggen dan uit hoe dat werkt. Wij kijken of de contra-expert voldoet aan de criteria. Ook beoordelen wij of de kosten redelijk en in verhouding zijn met het schadebedrag. Zo kun je voorkomen dat kosten (deels) niet worden vergoed.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de continu veranderende markt. Elke laatste week van de maand in je mailbox.

Inschrijven

Informeer verzekerde over de spelregels bij contra-expertise

Wil de verzekerde een contra-expert inschakelen? Neem dan deze drie spelregels met de verzekerde door. Zo kun je ervoor zorgen dat de contra-expertise op een juiste manier wordt geregeld en de verzekerde niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Wil je meer lezen over contra-expertise?

In de voorwaarden van de verzekering is vrijwel altijd opgenomen hoe contra-expertise voor die verzekering werkt. Op de website van het NIVRE kun je ook meer over lezen over contra-expertise en opzoeken welke experts zijn aangesloten. Naar de website van NIVRE.

Vragen?

Neem bij vragen over contra-expertise contact op met Schade Brand/Varia via 033 – 46 70 890 of brandvaria.schade@nedasco.nl of met Schade Motorrijtuigen via 033 – 46 70 880 of autoschade@nedasco.nl.

Iris Huldij

Iris Huldij is claimbehandelaar op de afdeling Schade Brandvaria. Zij is al sinds 2006 werkzaam in de bank en verzekeringsbranche. Iris zet de klant centraal door mee te denken en op zoek te gaan naar de best mogelijke oplossing. Haar opgedane kennis en ervaring komt hierin goed van pas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *