Vandaag kloppen wij aan bij… Oswin

18-09-2020

Nu bijna alle collega’s van Nedasco en haar dochters noodgedwongen thuiswerken, geven we graag een inkijkje hoe dat nou eigenlijk gaat. We kloppen elke dag (virtueel) bij een collega aan die thuiswerkt. Vorige keer namen we een kijkje bij Michael. Vandaag gaan we langs bij Oswin van den Berg, applicatieontwikkelaar bij ons DevOps-team.

Hoe ziet jouw thuiswerkplek eruit? (Selfie!)

Toevallig heb ik, voordat het hele corona gedoe begon, een werkplek bij mij thuis opgebouwd. Ik wilde al eerder graag een specifieke plek hebben voor pc-gerelateerde activiteiten, waaronder dus nu ook “thuiswerken”. Ik heb geprobeerd mijn plek op kantoor te na te bootsen. Dat zit ‘m in het hebben van een “staand” bureau. Terwijl ze in de winkel vreselijk duur zijn heb ik er zelf eentje gebouwd. Gemaakt van houtafval, dat mijn vader ooit heeft meegenomen naar huis van een bedrijf waar trappen worden gebouwd. Het bureau staat wel standaard op een vaste hoogte. Het omhoog en omlaag gaan systeem ga ik er later nog een keer inbouwen. Voor nu heb ik een hoge barstoel om tussendoor even zit-pauze te nemen. Dat ik nu staand kan werken, beschouw ik toch wel als een echte plus. Als het heerlijk weer is, dan besluit ik soms weleens om buiten in de achtertuin te gaan zitten..

Wie zijn jouw ’thuiswerkcollega’s’ (kat, hond, kinderen, partner) en hoe verdelen jullie de ruimte en tijd in huis?

Ik woon op mezelf in het oude huis van mijn ouders. Dat huur ik en daarmee worden de kosten van het huis gedekt. Dus ik heb alle ruimte die ik nodig heb. Ik heb drie goudvissen in mijn slaapkamer, maar mijn meest aanwezige huisgenoot is toch wel Chica de poes. ‘s ochtends weet Chica precies wanneer ik mijn bed uit ga en komt ze op tijd naar me toe om haar ontbijt te krijgen. Daarna vertrekt ze weer en gaat ze naar buiten toe om ergens een plekje te zoeken in de tuin. Tussendoor komt ze nog wel eens langs om te kijken of ze bij me op schoot kan.

Hoe houd jij jezelf fit tijdens het thuiswerken?

Nou oei… niet heel veel. Maar eigenlijk toch best wel veel! Ik doe al jaren geen sport meer. Trainen of cardio zou ik eigenlijk per week op zijn minst 2x willen doen. 1x hardlopen en 1x train

en op de stormbaan vlakbij en rondom de grote duinen onder Soest. Dat probeer ik wel, maar lukt nog niet iedere week. Voorheen fietste ik bijna iedere werkdag naar kantoor via een bospad wat door de korte duinen van Soest heen loopt en via een splitsing uit kan komen naast Dierenpark Amersfoort of net langs het spoor. En ik probeer altijd de snelste fietser te zijn. Moge het wel of geen e-biker zijn!

Hoewel naar kantoor fietsen even gelimiteerd is lijk ik er qua fitheid niet heel erg op achteruit te gaan. Want bewegen doe ik namelijk nog wel. Ik heb iets met het doen van projecten. Waaronder mijn oldtimer bromfiets (Sparta Sport 3V, 1974), welke zeker om de zoveel tijd even uit elkaar gehaald moet worden voor onderhoud. Daarnaast ben ik samen met mijn broers nog eerder dit jaar bezig geweest met onderhoud en reparatie van onze familie zeilboot. Een houten Top. Met bouwjaar 1962 brengt onze top nog steeds, sinds de vader van mijn vader, veel zeilplezier met zich mee op de kleinere wateren van Nederland. Meestal op de Wolderwijd en heeft ‘ie een plekje in de haven van RCN Zeewolde. Ik probeer per weekend de kans te grijpen om met mijn bromfiets naar Zeewolde te toeren en zo veel mogelijk van goed zeilweer te genieten. En bij heet weer, anker uit en zwemmen dus! En komt het niet uit dan komt dat wel doordat ik in het weekend ergens anders wat te doen heb.

Blijven bewegen, dan wel niet in de sport, maar in het leven!

Heb je nog tips voor jouw virtuele collega’s?

Ik sta nog redelijk jong in de schoenen, wat betreft tips in het leven. Maar wat ik wel weet is dat goed slapen heel belangrijk is! En wat vind ik het toch jammer als ik collega’s vraag of ze goed geslapen hebben en ze de vraag toch vaak beantwoorden met: “Gaat wel”, “Niet echt” of zelfs “Ik slaap eigenlijk nooit echt lekker”.

Hoewel ik een lichte slaper ben, slaap ik altijd goed. Dus wellicht kan ik iemand helpen met de slaaprituelen die ik zelf gebruik:

Klinkt stom, maar zet alsjeblieft je brein uit als je naar bed gaat.
Wat je zorgen of belangrijke zaken ook mogen zijn, eenmaal in bed kan je er toch niets meer aan doen. Met blijven nadenken over allerlei dingen houd je jezelf alleen maar actief en wakker. Tja, dan val je ook niet in slaap.

Vertel jezelf dat je lekker hebt geslapen
Als je aan jezelf vertelt dat je lekker hebt geslapen, begin je te geloven dat je daadwerkelijk ook goed hebt geslapen! Misschien aan het begin wat moeilijk te geloven, maar probeer het eens een aantal keer.

Wakker worden in de nacht is normaal
Slapen doe je nooit een nacht lang door. Dat komt doordat we een gemiddelde slaapcyclus hebben van tussen de 70 en 120 minuten. Dus je wordt even wakker, draait je misschien even om en dan val je weer in slaap. Mensen denken soms dat ze slecht hebben geslapen doordat ze zich kunnen herinneren dat ze ‘s nachts wakker zijn geworden. Maar dat is compleet normaal. Het is alleen dat sommige mensen niet onthouden dat ze tussendoor wakker worden.

En dan een hele bekende:
Telefoon weg! Je bed is voor slapen, niet voor iets anders.

Koel houden
Probeer je slaapkamer koel te houden. Ik zelf heb mijn slaapkamer grappig genoeg in de kelder en daar is het lekker koel!

Slaap lekker iedereen (misschien nu nog niet, maar dan vanavond)!

Bij wie klop jij aan?

Tom Kalmijn.