Nedasco en de AVG (2)

30-05-2018

In onze vorige nieuwsbrief hebben wij beloofd antwoord te geven op de meest gestelde vragen over de AVG. Veel vragen gingen over het verschil tussen een verwerker en een verwerkingsverantwoordelijke.

Verwerker of Verantwoordelijke? Of beide?

Het verschil tussen verwerker en verwerkingsverantwoordelijke is inderdaad niet altijd even duidelijk. Met een paar voorbeelden proberen we het verschil uit te leggen.

Een administratiekantoor dat van een bedrijf de opdracht heeft om de salarisadministratie uit te voeren, verwerkt de persoonsgegevens van de medewerkers. Het administratiekantoor is dus verwerker. Zet daarnaast een handelsinformatiebureau dat bedrijven in staat stelt om de kredietwaardigheid van consumenten te beoordelen. De beoordeling van de kredietwaardigheid gebeurt weliswaar ook in opdracht, maar het handelsinformatiebureau bepaalt zelf hoe de opdracht wordt uitgevoerd en welke gegevens zij daarvoor willen gebruiken. Het handelsinformatiebureau is daarmee zelf verwerkingsverantwoordelijke en niet verwerker.

Een ander voorbeeld is een aanbieder van gegevensopslag in de cloud. Wanneer de dienst puur gegevens opslaat, dan is de cloudaanbieder een verwerker. Maar de cloudaanbieder kan daarnaast de bij hem opgeslagen gegevens geautomatiseerd analyseren om zo interessante trends en inzichten te ontdekken, die verkocht kunnen worden. In dat geval is de cloudaanbieder voor de geautomatiseerde analyse verwerkingsverantwoordelijke. Een bedrijf kan dus verwerker en verwerkingsverantwoordelijke tegelijk zijn.

Deze voorbeelden zijn afkomstig uit de handleiding algemene verordening van het ministerie van justitie. Deze handleiding is hier te vinden op.

Verwerkersovereenkomst ja/nee?

Ook krijgen wij nog regelmatig de vraag of wij met u een verwerkingsovereenkomst afsluiten. In lijn met het statement van het Verbond van Verzekeraars en Adfiz, sluiten wij met u geen verwerkersovereenkomst af. U en wij zijn allebei zelfstandig Verwerkingsverantwoordelijke met eigen doelen. De circulaire van het Verbond vindt u hier.

Meer informatie

Lees ons eerdere nieuwsbericht. Mocht u nog een vraag hebben over onze samenwerking en de AVG, aarzel dan niet om deze te stellen via gegevensbescherming@nedasco.nl.