Schade zakelijk

Zware hagelbui kan compleet wagenpark beschadigen

Redactie
Nedasco B.V.

Een garagebedrijf is meestal niet dagelijks bezig met de gevolgen van klimaatverandering. Want ja, hoeveel last kunnen zij daar nu van krijgen? “Nou, heel veel last eigenlijk,“ aldus Gerard Woldendorp, Lead Class Underwriter van MS Amlin. “Bijvoorbeeld als het hele wagenpark getroffen wordt door een zware hagelbui.”

Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat we door klimaatverandering vaker extreem weer kunnen verwachten. Onder andere in de vorm van zware hagelbuien. Niet alleen is er daardoor vaker sprake van hagelschade, de schade per bui loopt ook op. Zo was een hagelbui uit 2016 goed voor 667 miljoen euro aan schade voor particulieren en bedrijven. Omdat de kans op zware hagelbuien toeneemt, is het niet de vraag óf een garagebedrijf getroffen wordt, maar wanneer en hoe vaak.

Dure en complexe reparaties

“De materiële schade door een zware hagelbui kan enorm zijn”, zegt Gerard. “Door de klimaatverandering wordt alles extremer. Er kunnen hagelstenen ontstaan zo groot als een tennisbal. Licht materiaal is daar niet tegen bestand. Daken en ruiten van een auto kunnen in een paar minuten verwoest worden en dan lopen de reparatiekosten hoog op. Want het repareren en vervangen van een autoruit is een stuk ingewikkelder en duurder geworden door de camera’s en sensoren achter de ruit. Voor het laten uitdeuken van een auto zonder spuiten tel je al snel meer dan 3.750 euro neer. En de auto daalt uiteraard in prijs, want die kan niet meer als nieuw verkocht worden. Tel die kosten eens bij elkaar op als er 500 auto’s beschadigd zijn.”

Leveringsproblemen en reputatieschade

Maar de impact van hagelschade kan nog veel groter zijn. Er zijn eenvoudigweg niet genoeg herstelbedrijven die gespecialiseerd zijn in de complexe reparaties die nodig zijn na zo’n grote schade. Het duurt daarom weken of maanden voor alle auto’s terug zijn voor verkoop. Klanten wachten daar niet op, maar zoeken een andere dealer die wel snel kan leveren. “Dat is een enorm probleem voor een garagebedrijf”, aldus Gerard. “Als de leveringsproblemen heel groot zijn, moet het bedrijf misschien zelfs tijdelijk de deuren sluiten. Dan mist de ondernemer een flinke omzet terwijl zijn kosten gewoon doorlopen. Ook betekent sluiting reputatieschade wat tot een nog groter verlies van klanten leidt. Hoe krijg je die klanten weer terug? Het is allemaal bedrijfsschade die boven op de materiële schade komt. Daarom is het zo belangrijk dat ondernemers inzien dat ze maatregelen moeten treffen.”

Auto-overkapping met hagelnetten

“Sinds een paar jaar hebben ondernemers meer mogelijkheden om hun auto’s te beschermen“, weet Gerard. “Een oplossing komt uit de fruitteelt waar hagelschade ook enorme gevolgen heeft. Er zijn speciale hagelnetten ontwikkeld om de bomen te beschermen. In aangepaste vorm kan zo’n overkapping voor de auto’s op het terrein van een garagebedrijf een uitkomst zijn.” Met zo’n overkapping wordt ook het risico op stormschade beperkt. Want een hagelnet houdt ook rondvliegende takken en eikels tegen. Gerard: “Het is dus een prima preventiemaatregel die bovendien leidt tot een lagere verzekeringspremie en een lager eigen risico. De investering is vaak al binnen drie jaar terugverdiend.”

MS Amlin zet breed in op preventie

Bij garageverzekeraar MS Amlin bestaat 35% van de schadelast uit hagelschade. Nu de kans op extreem weer toeneemt, verwacht Gerard dat die schadelast nog groter wordt. De premies gaan dan omhoog. “Redenen genoeg dus voor een adviseur om het risico onder de aandacht te brengen bij garagebedrijven. Het risico kan zelfs onverzekerbaar worden. Om dat te voorkomen, zet MS Amlin vol in op preventie. Wij gaan persoonlijk in gesprek met garagebedrijven over hoe zij schade kunnen voorkomen. Bij zo’n bezoek kijken we heel breed naar alle risico’s. Want naast schade door extreem weer willen we ook diefstal, brand en problemen met reparaties voorkomen. Dat is goed voor het garagebedrijf en voor de verzekeraar.”

Nieuwsgierig geworden naar de verzekeringsopties?

Mijn naam is Mitch Liklikwatil en ik ben Consultant Schadeverzekeringen bij Nedasco. Ik vertel je graag meer over de opties voor garageverzekeringen. Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op.

Laat een bericht achter

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *