Schade particulier

Op wintersport, waar moet je aan denken?

Nathalie Hovius
Senior medewerker Serviceteam Particulier

Je moonboots zijn weer aan en je hebt je ski’s en langlaufstokken weer van zolder getrokken. Het wintersportseizoen is in volle gang! De welbekende afstreeplijst voor het inpakken is bijna helemaal afgestreept. Maar er zijn nog meer zaken die je niet moet vergeten te regelen voor je met je goede gedrag de skilift uitstapt. In deze blog geef ik je wat tips!

Ik vertrek!

Jouw vakantie begint natuurlijk het moment dat je de deur achter je dichttrekt. Maar wat als je onderweg meteen pech hebt? Het is handig om goed na te denken over de hulp die je nodig hebt wanneer het even misgaat. Ben je lid van de ANWB of heb je een andere pechhulp dekking met dekking in het buitenland? Dan zit je goed. Zo niet? Dan kan je dit meeverzekeren op de reisverzekering door middel van een dekking automobilistenhulp.

Winterbanden aan en gaan

In het buitenland gelden soms andere verkeersregels dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting voor winterbanden in Oostenrijk tijdens de winterperiode of het gebruik van sneeuwkettingen in Duitsland. Voor meer informatie heeft de ANWB een overzicht gemaakt van de verplichtingen per land: Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland – ANWB.nl

Ben ik wel goed genoeg verzekerd?

Die prachtige, nieuwe skiuitrusting met bijpassend skipak, waarvan je dacht dat hij onder je standaard bagagedekking viel, blijkt toch ineens niet meeverzekerd. Dit komt omdat de kosten die je maakt door wintersport gerelateerde incidenten vaak hoog uitvallen. Hierdoor valt wintersport vaak niet onder de standaard dekking van je reisverzekering. Deze losse wintersportdekkingen moet je apart bijsluiten. Vooral als je na een incident toch de kosten van je dure skiuitrusting vergoed wilt.

Deze aparte dekking verzekert niet alleen voor dekking bij je eigen of gehuurde wintersport uitrusting. Maar ook de kosten wanneer je door een ongeval of ziekenhuisopname geen gebruik meer kunt maken van je vooruitbetaalde:

  • Skipas
  • Lessen
  • Of gehuurde sportuitrusting

Wat ga ik doen op vakantie?

Blijf je bewust van wat je doet op vakantie. En of wat je doet ook is meeverzekerd onder je wintersportdekking. Nu denk je bij jezelf: ‘Goh maar wintersport is toch wintersport?’. Maar niet alle wintersporten vallen onder wintersportdekking.

Binnen het genre wintersport vallen meerdere sporten. Nu is langlaufen niet heel spannend, maar off-piste, speed skiën, kletteren of een potje ijshockey zijn risicovol en onder een wintersportdekking vaak uitgesloten. Controleer dus altijd of jouw favoriete bezigheid in de sneeuw onder de dekking valt.

Gaat het nu toch mis?

Het was een stom ongelukje en hij zat in zo’n klein hoekje. Die ongewilde helikoptervlucht met aansluitende gipsvlucht terug naar huis bleek achteraf ook een stuk duurder uit te vallen dan je had verwacht. Deze kosten vallen onder de dekking hulpverlening. Let op, wanneer er aanspraak wordt gedaan op de dekking hulpverlening neem dan altijd eerst contact op met de alarmcentrale! Vanuit de alarmcentrale moet je toestemming krijgen om de kosten te maken.

Tip: sla het alarmcentrale nummer op in je smartphone. Zo hoef je nooit op cruciale momenten naar je polisblad of door ellenlange voorwaarden te zoeken.

Zon, sneeuw en ziekenhuis?

Ziekenhuizen zijn in wintersportgebieden vaak duurder dan in Nederland. De kans dat je naar een privékliniek gebracht wordt, is aanwezig. Je eigen zorgverzekering vergoed de zorgkosten alleen tot het Nederlands geldend tarief.

Tenzij je de aanvullende dekking ziektekosten in het buitenland hebt afgesloten. Heb je dit niet afgesloten bij je zorgverzekering? Dan heb je de mogelijkheid om dit mee te verzekeren als aanvullende dekking op de reisverzekering. Het voordeel hiervan is dat in sommige gevallen de eigen risico wordt vergoed bij schade.

Bij thuiskomst

Wanneer het misgaat op de piste heb je hier vaak langer last van. De kans dat je thuis kosten maakt, is aanwezig. Denk hierbij aan een behandeling bij de fysiotherapeut. In sommige gevallen worden deze kosten nog gedekt door de aanvullende medische kostendekking op de reisverzekering. Wanneer dit van toepassing is, moet deze behandeling een vervolg zijn op de zorg die in het buitenland ontvangen is.

Tot slot

Kortom: heel wat om over na te denken voor je gaat wintersporten. Maar goed om je bewust van te zijn. Neem voor vertrek een moment om te controleren of je voldoende verzekerd bent en de juiste maatregelen hebt genomen. Zo kun je onbezorgd genieten van de sneeuw!

Nathalie Hovius

Nathalie is senior medewerker bij het serviceteam particulier.
Ze is sinds 2017 werkzaam in de financiële dienstverlening en heeft ervaring opgedaan in zowel het bank- als verzekeringswezen.
Graag deelt ze haar kennis over de verschillende particulieren verzekeringsproducten en neemt je mee in interessante en leuke verzekeringsfeiten.

1 reactie

  1. Ma
    Marianne Happé

    Dag Nathalie,
    Wat een informatieve tekst in de nieuwsbrief. Alle info die van toepassing kan komen bij een wintersportvakantie en de verzekeringen bij elkaar in een document, heel nuttig om bij de hand te hebben om relaties te informeren.
    Dank.

Laat een reactie achter