SCHADE PARTICULIER

De oldtimerverzekering: wanneer van toepassing? 

Folko de Raad
23 april 2021
🕑 4 min. lezen

Alle verzekeringen in één pakket?
Lees meer over schade particulier »

Een oldtimerverzekering is – het woord zegt het al – specifiek van toepassing op het gebruik van een oldtimer. Toch zijn de auto’s die soms in de volksmond bestempeld worden als ‘oldtimer’ geen oldtimer in verzekeringsland. Dus wanneer is er nou echt sprake van een oldtimer? En aan welke voorwaarden moet een auto voldoen om voor een oldtimerverzekering in aanmerking te komen?

Voorwaarden en verzekeringen

Een voertuig wordt geclassificeerd als oldtimer als de productie jaren geleden is gestopt. Toch krijgen niet alle auto’s waarvan de productie is gestopt de status ‘oldtimer’ in de verzekeringswereld. Dit komt omdat jouw klant een stuk minder premie hoeft te betalen voor een oldtimerverzekering dan voor een ‘gewone’ autoverzekering.

Verzekeraars stellen een aantal belangrijke randvoorwaarden om een voertuig in aanmerking te laten komen voor een oldtimerverzekering. Bespreek deze al in het eerste gesprek met jouw klant. Zo weten jullie zeker dat de juiste verzekering wordt afgesloten. Ook ontstaat er dan geen discussie als er iets gebeurt met de oldtimer.

De volgende randvoorwaarden zijn van toepassing op een oldtimerverzekering:

 • Het voertuig moet (bij de meeste verzekeraars) minimaal 25 jaar oud zijn;
 • Bestuurder(s) moeten (bij de meeste verzekeraars) ouder zijn dan 24 jaar;
 • De oldtimer mag alleen recreatief en hobbymatig worden gebruikt;
 • Er moet een ander voertuig aanwezig zijn voor dagelijks gebruik;
 • Het jaarkilometrage is beperkt, vaak tot 7.500 km/jaar;
 • Bij (beperkte) cascodekking is een taxatierapport verplicht;
 • De oldtimer moet gestald worden in een afgesloten ruimte.

Binnen de volmacht hebben wij vier verschillende aanbieders waar een oldtimerverzekering kan worden afgesloten. Dit zijn a.s.r., Avéro Achmea, Allianz en Nationale-Nederlanden. Bij Allianz en Nationale-Nederlanden moet de auto voor dagelijks gebruik ook verzekerd zijn bij die verzekeraar.

Premiebepaling oldtimerverzekering

De WA-premie van een oldtimerverzekering ligt beduidend lager dan die van een ‘gewone’ autoverzekering. Logisch, want de auto rijdt dus maar een beperkt aantal kilometers per jaar. De (beperkte) casco premie is afhankelijk van de waarde van het voertuig. Het voertuig moet daarom altijd getaxeerd worden door een erkend taxateur. Die waarde wordt dan voor een periode van 3 jaar vastgelegd en als uitgangspunt aangehouden bij het afhandelen van een schade.

  Alles in één pakket

  Maak het verschil voor jouw klanten door verzekeringen van verschillende verzekeraars in één particulier pakket op te nemen. Als adviseur krijg je bij Nedasco ook de nodige tools, kennis en dienstverlening.

  Vragen?

  Heb je vragen over de oldtimerverzekeringen bij Nedasco? Neem dan gerust contact op met de afdeling Serviceteam Particulier via serviceteam.particulier@nedasco.nl of 033 – 46 70 830.

  Dit vind je ook interessant:

  20 december 2021

  Moet een schoorsteen elk jaar geveegd worden?

   

  18 mei 2021

  Nut van een particuliere rechtsbijstandverzekering

   

  24 november 2020

  Asbestdaken: hoe zijn die nu verzekerd?

   

  Over de auteur

  Folko de Raad is senior medewerker serviceteam particulier. Hij heeft geruime tijd ervaring opgedaan bij het intermediair en staat elke dag klaar voor onze klant. Regelmatig deelt hij zijn kennis op het gebied van particuliere verzekeringen.

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *