Schade particulier

Mijn drone heeft schade. Ben ik hiervoor verzekerd?

Folko de Raad
Senior medewerker Serviceteam Particulier

“Zzzzz, hoor jij ook iets boven je vliegen”. Grote kans dat je net een drone hebt gehoord. Niet zo gek, drones zijn ontzettend populair geworden bij particulieren en bedrijven. Het wordt gebruikt voor zowel vermaak – denk aan luchtfotografie en video’s – en voor zakelijke toepassingen zoals inspecties en landbouw. Maar met het vele gebruik komen ook nieuwe verzekeringsvraagstukken naar boven. Want wat als ik bots met mijn drone. Ben ik hiervoor verzekerd? Lees verder hoe dit precies zit.

Aansprakelijkheid bij particulier drone-gebruik

Als je drone schade veroorzaakt aan andermans eigendommen of letsel geeft, kan je aansprakelijk worden gehouden. Dit betekent dat je mogelijk de kosten van reparaties of medische behandelingen moet betalen. Controleer dus vooraf of je aansprakelijkheidsverzekering schade door drones dekt.

Heb je een drone boven de 20 kg? Dan heb je mogelijk een aparte aansprakelijkheidsverzekering nodig om volledig gedekt te zijn.

Is mijn drone gedekt onder mijn inboedelverzekering?

Deze vraag komt vaak voor. Het antwoord hierop varieert en is afhankelijk van je verzekeringsmaatschappij en -polis. Sommige inboedelverzekeringen dekken schade aan drones, maar vaak geldt dit enkel voor ongelukken binnenshuis of op eigen terrein. We raden je daarom aan om van tevoren de polisvoorwaarden goed te controleren en bij twijfel contact op te nemen met onze afdeling Serviceteam Particulier.

Strengere regels bij zakelijk gebruik

Een drone wordt voor verschillende zakelijke doelen gebruikt. Door de flexibiliteit en de kostenbesparing, zie je het terug in vele sectoren. Ook binnen de verzekeringswereld worden ze gebruikt voor bijvoorbeeld inspecties. Hou er rekening mee dat voor zakelijk gebruik er strengere regels zijn. Zo moet een bedrijf over de juiste vergunningen en certificaten beschikken en zich houden aan veiligheids- en privacyregels. Een aansprakelijkheidsverzekering voor zakelijk gebruik kan ook prijziger zijn door grotere financiële risico’s.

TIP: Wil je een aansprakelijkheidsverzekering voor zakelijk gebruik afsluiten? Bezoek: www.droneverzekering.nl

Kort gezegd ...

Het beantwoorden van de vraag ‘ben ik verzekerd als ik bots met mijn drone’ is niet zo zwart-wit. Drones openen een wereld van mogelijkheden voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers. Het is als adviseur belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de wetgeving en de beschikbare verzekeringsmogelijkheden voor drones. Zodat je je klant goed adviseert!

Informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp zijn er handige website die je verder helpen om je klant goed te adviseren:

Vragen of hulp nodig?

Neem gerust contact op met onze afdeling Serviceteam Particulier via 033 – 46 70 830 of serviceteam.particulier@nedasco.nl. Wij helpen je graag.

Folko de Raad

Folko de Raad is specialist Serviceteam Zakelijk. Voorheen was hij senior medewerker Serviceteam Particulier. Waar hij eerst regelmatig kennis deelde op het gebied van particuliere verzekeringen, doet hij dat nu met veel plezier over zakelijke.

Laat een reactie achter