Schade particulier

Met slippers achter het stuur: verzekerd of niet?

Redactie
Nedasco B.V.

Helaas, de vakantie is voorbij. Je bent net terug uit dat zonnige paradijs en moet nog even snel langs de supermarkt voor de noodzakelijke boodschappen. Zonder erover na te denken spring je de auto in, nog steeds met je teenslippers aan. Ergens in je achterhoofd klinkt: “Niet op je slippers rijden! Wanneer je een ongeluk krijgt ben je niet verzekerd!” Maar is dat ook echt waar?

Gevaarlijke verkeerssituaties

Rijden met slippers kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Slippers kunnen bijvoorbeeld achter je pedaal blijven hangen of van het pedaal afglijden. Je hebt daarnaast minder pedaalgevoel om gecontroleerd gas te kunnen geven. Met goede schoenen kan je de auto veel beter onder controle houden.

Grijs gebied

Ondanks de mogelijke gevaarlijke situaties, is rijden met slippers wettelijk gezien niet verboden in Nederland. Een boete hiervoor kun je in Nederland dus niet krijgen. Ook geen enkele verzekeraar heeft het expliciet in de voorwaarden benoemd. Wel hebben ze bepalingen opgenomen waarin staat dat gevaarlijk of roekeloos rijden niet onder de dekking valt. Het dragen van slippers tijdens het rijden kan als gevaarlijk worden beschouwd. Verzekeraars gaan er daarnaast van uit dat de verzekerde er alles aan doet om veilig en verantwoord te rijden. Goed schoeisel valt daar ook onder, ook al wordt het niet expliciet benoemd.

Op slippers in het buitenland

Spanje en Frankrijk zijn een stuk duidelijker hierin. In deze landen ziet de overheid rijden met slippers als een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Daar is het dus bij wet verboden. Doe je het toch? Dan loop je het risico op een boete van €90.

Meer informatie over de verkeersregels in Europa? De ANWB heeft een overzicht gemaakt: Verkeersregels in Europa | ANWB.

Verzekerd of niet?

Rijd je met slippers en loop je schade op? Dan kan je mogelijk alsnog een vergoeding krijgen. Het is namelijk niet uitgesloten van de dekking. Maar: blijkt dat het ongeluk is veroorzaakt door het dragen van slippers tijdens het rijden? Dan kan de verzekeraar bepalen dat jouw schade niet of niet volledig vergoed wordt. Ook de schade aan iemand anders kan voor een deel of zelfs geheel op jou verhaald worden.

Draag goede schoenen!

Neem dus het zekere voor het onzekere en draag goede schoenen wanneer je de auto instapt. Is het buiten echt te warm voor je gympen? Doe ze wel aan tijdens het rijden en neem je slippers mee. Wissel op plaats van bestemming van schoeisel. Zo houd je het veilig op de weg en kan je bij aankomst genieten van de zomerse zon!

Meer weten of vragen?

Neem gerust contact op met onze afdeling Serviceteam Particulier via 033 – 46 70 830 of serviceteam.particulier@nedasco.nl. Wij helpen je graag.

Redactie

De redactie van Nedasco werkt samen met verschillende specialisten binnen Nedasco. Ons doel? Interessante en leuke content schrijven voor jou!

Laat een reactie achter