Schade particulier

Mantelzorg en aansprakelijkheid

Jeoffrey Tomassen
Claimbehandelaar

Mantelzorg is het helpen van iemand die hulpbehoevend of beperkt is. Maar wat als er per ongeluk iets kapot gaat tijdens het zorgen? In deze blog leggen we uit hoe het zit aansprakelijkheid bij mantelzorg.

Wat is mantelzorg ook alweer?

Om de bovenstaande vraag goed te beantwoorden, moet je eerst begrijpen wat mantelzorg precies is. Dit is de zorg die iemand geeft aan een naaste die hulpbehoevend of beperkt is. Het lijkt daarmee een beetje op vrijwilligerswerk.

Maar er zijn ook verschillen. De belangrijkste voor de aansprakelijkheid is dat wanneer een vrijwilliger schade maakt, de vrijwilligersorganisatie meestal aansprakelijk is. Een mantelzorger is daarentegen vaak zelf aansprakelijk als hij of zij schade veroorzaakt. Het is daarom belangrijk dat die aansprakelijkheid goed verzekerd is.

Onbetaalde mantelzorg

Wordt de mantelzorger niet betaald? Dan valt dekking voor schade vaak onder de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren. Dit wordt niet anders behandeld dan schade die je per ongeluk maakt tijdens een bezoekje aan iemand anders thuis. Er wordt natuurlijk ook gekeken wat de mantelzorger precies gedaan heeft en of deze aansprakelijk is. Daarnaast wordt ook gekeken of de schade gedekt is volgens de rest van de voorwaarden.

Betaalde mantelzorg

Bij betaalde mantelzorg is het ingewikkelder. Dat komt omdat in de meeste particuliere verzekeringen alleen particuliere aansprakelijkheid verzekerd is. Maar wanneer een mantelzorger betaald wordt, vinden sommige verzekeraars dat de verzekerde niet als particulier aan het werk is. Niet alle verzekeraars zijn het daar over eens. Er zijn ook verzekeraars die vinden dat het afhangt van de soort vergoeding of iemand een particulier is. De scheidslijn tussen particuliere en niet-particuliere aansprakelijkheid is dus vaag op dit vlak.

Wat als de verzekeraar de aansprakelijkheidsschade niet betaalt?

Dan kan de mantelzorger vaak terecht bij zijn of haar gemeente. De kans is groot dat die een gratis aansprakelijkheidsverzekering heeft waar de mantelzorger automatisch onder valt. Meestal dekt deze verzekering de schade die de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren van de mantelzorger niet betaald.

Conclusie: is schade door de mantelzorger bij zijn naaste verzekerd?

Of schade door een mantelzorger verzekerd is, hangt van de situatie af. Hou rekening met:

  • Wat heeft de mantelzorger gedaan?
  • Valt dit onder de dekking?
  • Krijgt de mantelzorger een financiële vergoeding voor de werkzaamheden van de mantelzorger? En waar bestaat die vergoeding uit?
  • Bij welke verzekeraar is de verzekering afgesloten?

Kortom: weet je dat een verzekerde mantelzorg geeft? Dan is het verstandig om na te gaan of de aansprakelijkheidsverzekering dit dekt. Een goed startpunt zijn daarbij de voorwaarden. Zijn deze onduidelijk? Wij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Dan kun je ons natuurlijk bellen op 033 46 70 890 of mailen naar brandvaria.schade@nedasco.nl.

Jeoffrey Tomassen

Jeoffrey Tomassen is claimbehandelaar bij de afdeling Schade Brand/Varia. Graag deelt hij zijn 15 jaar ervaring in de schadebehandeling… Maar nog liever denkt hij mee over nieuwe en niet eerder geziene schadegevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *