Winterbanden in sommige landen verplicht

27-10-2019

De weersomstandigheden in de winter kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Natte, beijzelde of besneeuwde wegen zorgen voor minder grip op de weg en voor een langere remweg. Met winterbanden kan dit risico beperkt worden. Maar zijn winterbanden ook verplicht? Hoe zit het met de regelgeving, boetes en aansprakelijkheid? En hoe is dat in het buitenland?

Geschiktheid afhankelijk van het weer

Winterbanden en zomerbanden verschillen van elkaar in profiel en samenstelling. Winterbanden hebben een dieper profiel, speciale inkepingen (lamellen) en een zachtere rubbersamenstelling (compound). Dit zorgt voor meer grip op de weg bij temperaturen onder de 7 graden Celsius en bij een nat, glad of besneeuwd wegdek en voor een kortere remweg. Veiliger en dus een aanrader in de wintermaanden. Zomerbanden doen het juist heel goed op asfalt dat heet is. Ideaal in de zomer. Winterbanden zijn dan juist af te raden. Door de hogere temperaturen wordt het rubber van de winterbanden te zacht. Ook slijten ze in de zomer erg snel.

Wel of niet verplicht?

De overheid stimuleert het gebruik van winterbanden in de wintermaanden, maar ze zijn in Nederland niet verplicht. Daarom heeft de afwezigheid van winterbanden ook geen nadelige gevolgen voor de aansprakelijkheid. Bij schade in Nederland blijft de normale dekking van kracht, ongeacht of er met zomerbanden of winterbanden is gereden.

Het is in een aantal landen strafbaar om op zomerbanden te rijden in de winter. Wellicht dat het gebruik van zomerbanden bij een schade tot een verhoogde aansprakelijkheid kan leiden. Als je klant dit jaar nog op wintersport gaat, raad hem dan aan om van tevoren te controleren of winterbanden verplicht zijn op zijn vakantiebestemming. De ANWB heeft een handig overzicht zodat je per land kan zien wat de regels betreft winterbanden zijn. Klik hier voor het overzicht.

Bovenstaande informatie is handig om mee te nemen in je advies. Mooi om zo je toegevoegde waarde te kunnen laten zien.