Week van de werkstress 2017

06-11-2017

Van 13 t/m 17 november 2017 is voor de 4de keer de Week van de Werkstress. Het ministerie van SZW organiseert elk jaar deze landelijke campagne om werkgevers en werknemers bewust te maken van de risico’s van te veel stress. 1 op de 7 werknemers heeft namelijk te kampen met burn-outklachten. Daarnaast lopen meer dan een miljoen mensen jaarlijks het risico op een burn-out.

Hoe staat uw (klant) organisatie ervoor?

Hoe is het gesteld met werkstress binnen uw organisatie? En bespreekt u dit thema ook met uw zakelijke klant? Er hangt namelijk ook een groot financieel risico aan.  TNO heeft berekend dat de verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out ongeveer 2 miljard euro bedragen. Het SZW heeft een tool ontwikkeld waarin aan de hand van stellingen de aandachtspunten voor werkdruk in de organisatie in beeld worden gebracht. Deze tool is hier terug te vinden en kan dienen als een hulpmiddel om werkdruk binnen een organisatie bespreekbaar te maken.

Hoe gestrest bent u?

En als we het over werkstress hebben, hoe gestrest bent u eigenlijk? Haalt u bijv. nog energie uit uw werk of kost het juist heel veel energie? Loopt u ook het risico op een burn-out?
Het SZW heeft een tool ontwikkeld waarmee het eigen stressniveau kan worden berekend Deze vindt u hier. Zit het stressniveau aan de hoge kant, dan is het goed om dit ieder geval in de gaten te houden.

Week van de Werkstress WhatsApps Service

Een eerste stap kan zijn om u aan te melden voor de Week van de Werkstress WhatsApp Service. Deze WhatsApp Service voorziet u tijdens de Week van de werkstress dagelijks van tips en oplossingen van experts tegen werkstress.

Zoek de balans

Als tegenovergestelde van burn-out (negatief) wordt bevlogenheid (positief) gezien. Bevlogenheid ontstaat wanneer men over meer energiebronnen dan stressoren beschikt. Voorbeelden van energiebronnen zijn: autonomie in het werk, steun van collega’s en de leidinggevende. Stressoren kunnen o.a. zijn: een hoge werkdruk, hoge taakeisen en een slechte privé-situatie. Wanneer er meer werkstressoren zijn dan energiebronnen, dan kan dit leiden tot een burn-out. Uiteindelijk gaat het erom dat er een juiste balans is.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het verminderen van werkstress en verhogen van de bevlogenheid bij uw organisatie of uw zakelijke klant? Of bent u op zoek naar ondersteuning bij het bespreekbaar maken van deze thema’s? U kunt altijd contact opnemen met de Nedasco Inkomendesk.