Handig: Rekenhulp omzetverlies en tegemoetkoming loonkosten per maand

09-04-2020

Sinds afgelopen maandag 6 april is het loket van het UWV geopend en kan de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) worden aangevraagd door werkgevers met minimaal 20% omzetverlies. Inmiddels zijn er al ruim 30.000 aanvragen gedaan bij het UWV. De tegemoetkoming geldt voor 3 maanden, met een optie tot het verlengen van nog eens 3 maanden. De tegemoetkoming is een voorschot van de overheid. Maar hoeveel tegemoetkoming krijgt een werkgever per maand?

Er is een rekenhulp ontwikkeld waarmee jij heel eenvoudig kunt berekenen wat het omzetverlies en de tegemoetkoming van de loonkosten per maand wordt voor de werkgever die jij adviseert.

Welke informatie heb je nodig voor deze berekening?

  • Jaaromzet 2019
  • Startdatum omzetverlies (1 maart, 1 april, of 1 mei)
  • Verwachte maandomzet, vanaf startdatum omzetverlies tot 3 maanden daarna

Hoe bereken je de tegemoetkoming in de loonkosten per maand?

  • Stap 1: bereken het omzetverlies van jouw klant via de website van de rijksoverheid: klik hier.
  • Stap 2: bereken de vergoeding loonkosten per maand met deze berekening: percentage omzetverlies x 90% x SV-maandloon x 1,3  = €…Dit is de vergoeding aan loonkosten voor 3 maanden. Betaling vindt plaats binnen 2-4 weken na het indienen van het verzoek.

Voorbeeldberekening
Stel, een werkgever verloond iedere maand €20.000 aan zijn personeel. Uit de berekening van het omzetverlies (via de website van de rijksoverheid) blijkt een omzetverlies van 70% vanaf 1 mei.Dus:  70% x 90% x €20.000 x 1,3 = €16.380 per maand (voor maximaal 3 maanden, dit gaat in vanaf de 1e startdatum van omzetverlies) vanaf 1 mei.

Wat ontvangt de werkgever per maand?

Per maand ontvangt de werkgever een voorschot van 80%. De overige 20% wordt vergoed zodra het werkelijke omzetverlies bekend is. Dit is bekend ná afsluiting van de jaarcijfers 2020 van een werkgever. Het is nog onbekend wanneer dit uitgevraagd gaat worden, afhankelijk van duur én impact van de crisis.

Als blijkt dat het omzetverlies geen 70% is geweest in de maanden maar slechts 10% zal de werkgever het gat moeten terugbetalen, maar de uitwerking hiervan is nog niet bekend.

Hoe lang krijgt een werkgever tegemoetkoming?

De tegemoetkoming geldt voor 3 maanden en wordt eventueel met 3 maanden verlengd. Bij verlenging vanaf 1-6 kunnen andere voorwaarden gelden. Of er überhaupt verlengd gaat worden is op dit moment nog niet duidelijk.

Vragen over de NOW óf over de berekening hiervan?

Neem dan contact op met Nedasco inkomen via 033 – 46 70 862 of mail naar inkomen.offerte@nedasco.nl.