Hoe verzeker je de zonnepanelen op een bedrijfsgebouw?

26-06-2019

Je klant laat zijn bedrijfsgebouw voorzien van zonnepanelen, ook wel PV-panelen. Kun je deze dan meeverzekeren op een gebouwenverzekering? Dat hangt af van het soort zonnepanelen en de manier waarop ze bevestigd zijn op het gebouw.

Voordat zonnepanelen meeverzekerd worden op de gebouwenverzekering, moeten er een aantal vragen beantwoord worden:

  • Hoe is de kwaliteit van de pv-installatie en van de installateur?
  • Is de installatie? Verankerd, verzonken of verzwaard?
  • Om hoeveel zonnepanelen gaat het?
  • Wie is de eigenaar van de zonnepanelen?

 

Hoe is de kwaliteit van de pv-installatie en van de instalateur?

Met de toename van het aantal zonnepanelen in Nederland nemen helaas ook het aantal branden toe. Dit kan door verschillende factoren ontstaan.
Als cellen defect raken kunnen de panelen oververhitten. Daarnaast kan er door een ondeugdelijke installatie een vlamboog ontstaan. Een vlamboog is meer dan 1000 graden Celsius heet. Problemen ontstaan ook als de omvormers verkeerd zijn geïnstalleerd, defect of ondeugdelijk zijn. Omvormers kunnen dan ook oververhit raken met alle gevolgen van dien.

 

Waar op te letten?

  • Is de PV-installatie geïnstalleerd door een erkend installatiebedrijf?

Een erkend installateur werkt met gediplomeerde installateurs. Bekende erkenningsinstituten zijn Stichting Sterkin, Uneto-VNI, KviNL.

  • Is de installatie aangelegd en geïnspecteerd conform de geldende NEN-normen?

Voor de bouw van elektrische installaties gelden NEN-normen. NEN-normen zijn opgenomen in de Woningwet en Regeling Bouwbesluit.
Voor PV-installaties zijn o.a. de volgende normen van toepassing: NEN1010, NEN3140, NTA 8013, NEN7250, IEC 60904, EN 50524, NPR 5310.

 

Verankerde installaties

Verankerde installaties zijn van toepassing op schuine daken. Net als verzonken zonnepanelen zijn deze duurzaam verbonden aan het gebouw. Het kan per verzekeringsmaatschappij verschillen of je moet melden dat er een PV-installatie op het dak is geïnstalleerd.

 

Verzonken PV-installaties

Verzonken PV-installaties of indak-zonnepanelen ziet men steeds vaker. Dit is cosmetisch aantrekkelijk, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. PV-installaties kunnen erg heet worden. Bij onvoldoende ventilatie kan brandbare isolatie of dakconstructie vlamvatten. Een erkend installateur houdt hier rekening mee.

Wil je verzonken installaties verzekeren? Neem dan contact op met de Bedrijvendesk via 033- 46 70 821 of acc.bedrijven@nedasco.nl.

 

Losse installaties verzwaard met ballast

Op platte daken worden PV-installaties niet vastgeschroefd maar verzwaard met ballast. De constructie is in principe verplaatsbaar en daarmee roerend. Dit betekent dat ze niet standaard zijn meeverzekerd op een opstalverzekering. Het is ook niet altijd mogelijk om ze mee te verzekeren. De constructie is kwetsbaarder voor stormschade.

Daken moeten naast water- en sneeuwaccumulatie ook het extra ballast kunnen dragen. Niet alle daken zijn hierop berekend.

Wil je losse pv-installaties verzekeren? Neem dan contact op met de Bedrijvendesk via 033- 46 70 821 of acc.bedrijven@nedasco.nl.

 

Om hoeveel zonnepanelen gaat het?

Op bedrijfsgebouwen kunnen grote installaties worden geplaatst.  Als een dak meer dan 25 zonnepanelen heeft dan vinden sommige maatschappijen dit groot. Heeft het gebouw 25 panelen of meer? Neem dan vooraf even contact op met de Bedrijvendesk om te zien welke mogelijkheden er zijn.

 

Wie is de eigenaar van de zonnepanelen?

Het maakt uit of iemand huurder of eigenaar is van het gebouw bij de keuze van een verzekering voor de pv-installatie.

Eigenaar Onroerend goed Huurder
Verankerd op dak opstalverzekering huurdersbelang
Los op dak(melden) opstalverzekering; inhoud(inboedel)verzekering of huurdersbelang inhoud(inboedel)verzekering; huurdersbelang

 

Vragen?

Neem dan contact op met de Bedrijvendesk op 033- 46 70 821 of per e-mail acc.bedrijven@nedasco.nl