Gebruik de OEP-methode!

25-01-2018

Elke maand vertelt een van de consultants van Next Step Factory hoe u kunt werken aan uw onderneming en ontvangt u praktische tips. De bijdrage van deze maand is verzorgd door: Jelle Bartels

Voor veel bedrijven begint in januari een nieuw jaar om te scoren en nieuwe omzet binnen te halen. Daarvoor worden aan het einde van het jaar nieuwe plannen opgezet. De strategie wordt herzien en nieuwe tactieken overwogen. Bij financieel adviseurs is dat anders.

Uw provisie op verzekeringen loopt door (op wat natuurlijk verloop na) en daardoor ervaart u minder de druk om te moeten scoren. Natuurlijk is het fijn dat u kunt rekenen op deze financiële basis. Tegelijkertijd verkleint die zekerheid de uitdaging om áán uw bedrijf te werken in plaats van erin. De focus ligt op de korte termijn en u kunt dan geleid worden door de ‘waan van de dag’. U maakt keuzes daardoor (te) laat of helemaal niet. Met alle gevolgen van dien.

Net als het grootste deel van de adviseurs die wij begeleiden, wilt u vooral uw klant centraal zetten en hem of haar goed bedienen. En u wilt met plezier en passie naar uw werk gaan. Dan is het juist goed om van tijd tot tijd pas op de plaats te maken en te kijken waar u staat. Voldoet de huidige situatie aan wat u werkelijk voor ogen heeft? Kijk in de spiegel en beoordeel streng hoe het met uw bedrijf gaat. Formuleer op welke punten u uw bedrijf (nog) beter kunt maken. U kunt niet alles tegelijk, daarom is het goed om keuzes te maken en prioriteiten vast te stellen. Daarbij kan de OEP-methode (Oplossing x Effect = Prioriteit) van pas komen.

OEP-methode

Hoe stelt u uw prioriteiten vast?

  1. Beoordeel de huidige stand van uw bedrijf (gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze bedrijfsthermometer).
  2. Benoem de 5 belangrijkste punten die u wilt verbeteren.
  3. Bepaal met de OEP-methode (Oplossing x Effect = Prioriteit) welk punt de hoogste prioriteit verdient:
    1. Oplossing: Geef een cijfer van 1 tot 5 hoe belangrijk het is dat er een oplossing komt voor een bepaald punt (een 1 voor minder belangrijk tot een 5 voor noodzakelijk. Gebruik elk cijfer maar 1 x)
    2. Effect: Geef een cijfer van 1 tot 5 hoe groot het effect voor uw bedrijf is als een bepaald punt wordt opgelost (een 1 voor klein tot een 5 voor groot. Gebruik elk cijfer maar 1x).
  4. Bereken dan de Prioriteit(P): OxE=P.
  5. Bepaal de stappen die u moet nemen om met uw eerste prioriteit aan de slag te gaan.
  6. Zet elke week een vast tijdstip in uw agenda om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Ongeacht wat er gebeurt.

1%-verbetering per dag

Misschien lijken sommige uitdagingen u erg groot. Maar u hoeft uw doel niet in één stap te bereiken. Begin daarom met stap 1 en streef naar 1% verbetering per dag. U heeft dan een enorm verschil gemaakt als u aan het einde van dit jaar achterom kijkt.

Kies uw verbeteringen

Ook dit jaar zullen veranderingen elkaar weer snel opvolgen. Een goede adviseur is hierop voorbereid. Neem de tijd voor uzelf en uw bedrijf. Kies uw verbeterpunten en voer de verbeteringen door. Zo zorgt u dat u uw klanten steeds beter van dienst kunt zijn. En dat u met passie en plezier aan de slag kunt. Dat is ook goed voor uw klant. Ik wens u een geweldig 2018!