Doorbreek de waan van de dag! 4 tips

30-11-2017

Elke maand vertelt een van de consultants van Next Step Factory hoe u kunt werken aan uw onderneming en ontvangt u praktische tips. De bijdrage van deze maand is verzorgd door: Jeroen Bais

Overkomt het u ook wel eens? U werkt hard, maar vraagt zich ’s avonds af wat u nou eigenlijk de hele dag gedaan heeft.

Digitalisering en automatisering hebben ons leven beduidend gemakkelijker gemaakt. Tegelijk zorgen e-mails en sociale media ervoor dat u constant ‘online’ bent. Gemiddeld wordt iedere elf minuten een taak onderbroken door appjes (vooral die groepsapp….) of berichten op twitter, facebook of instagram. Wist u dat uw brein zo geprogrammeerd is dat het nieuwste voor u ook automatisch het belangrijkste is? Niet reageren geeft daarom het gevoel dat u iets belangrijks mist. De term hiervoor is FOMO (fear of missing out). Nieuwe berichten werken daardoor een verslavend.

De enorme hoeveelheid informatie die we iedere dag ontvangen leidt erg af. We zijn met duizend dingen tegelijk bezig, terwijl lang niet alles een positieve invloed heeft op onze productiviteit. Bovendien blijkt dat het door de overkill aan informatie moeilijker wordt om beslissingen te nemen.

“ Als je honderd keer zegt dat je het druk hebt, wordt het natuurlijk ook niet rustig. Loesje ”

Hieronder een aantal tips die u zullen helpen om de waan van de dag te doorbreken:

1. Rij jij of rij ik?
Laat u zich leiden door wat u overkomt of door wat u van plan was? Met andere woorden: zit u achter het stuur of zit u op de achterbank? Voordat u op weg gaat, beslist u meestal ook eerst waar u naar toe gaat en welke u de route neemt, nietwaar?
Dat kan in uw werksituatie ook. Maak daarom heldere doelstellingen als het gaat om uw tijdsbesteding.

Maak een eenvoudige lijst (dat mag ook op papier!) met activiteiten en deadlines. Vraag u hierbij af: doe ik de goede dingen of doe ik de dingen goed?

2. Appeltactiek
Als uw lijst met activiteiten af is, zinkt wellicht de moed u in de schoenen. Het is zoveel werk dat u voor een bijna onmogelijke opgave staat. Maar bedenk wel dat u niet alles op 1 dag hoeft te doen.

Hoe eet je een appel? In stukjes. Hak de lijst met activiteiten in stukken. Bundel terugkerende activiteiten in blokken en plan er vaste tijdstippen voor. Breng prioriteit aan: de belangrijkste zaken zijn uw kerntaken.

3. E-mail
Gemiddeld genomen bent u bijna 30% van uw tijd bezig met het beantwoorden van e-mails. Parkeer deze activiteiten. Controleer e-mails op vaste tijdstippen van de dag zodat u andere taken niet hoeft te onderbreken. Open de mailbox alleen als u ook de tijd hebt om de e-mails te beantwoorden, anders heeft het geen zin en legt u zichzelf juist meer werkdruk op.

4. Zorg voor uzelf!
Controleer regelmatig uzelf in plaats van uw telefoon. Een van de beste tijdsinvesteringen is goed voor uzelf zorgen!

Ga voor uzelf na welke activiteiten u helpen om te floreren. Wat het ook is. Sporten, pauze houden, bijkletsen met een goede vriend(in). Deze activiteiten verdienen als eerste een plek in uw agenda. En neem daar gerust ook de ruimte voor tijdens reguliere kantoor- of werktijden. Ze helpen u namelijk om dingen in perspectief te zetten en laten u gegarandeerd de waan van de dag doorbreken.