Schade particulier

Veilig de feestdagen in: brandgevaar door kerstversiering voorkomen

Iris Huldij
Claimbehandelaar schade

Binnenkort is het weer kerst, een gezellige tijd met lichtjes en kerstslingers. Maar deze tijd brengt helaas ook risico’s met zich mee. Elk jaar ontstaan er tijdens de feestdagen veel branden door slecht onderhouden of onveilige kerstverlichting en -decoraties. Als adviseur speel je een belangrijke rol door je klanten te helpen veilig te genieten van het kerstseizoen, zonder zorgen over brandgevaar. Lees snel verder welke tips we hebben.

De gevaren van kerstversiering

Kerstversiering brengt meestal veel elektrisch materiaal met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerstlichtjes tot elektrische kaarsen. Als deze versieringen niet goed worden onderhouden, aangesloten of gebruikt, kan er brand ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van brand zijn:

  • Verouderde bedrading: Oude kerstverlichting met versleten bedrading of beschadigde stekkers kan leiden tot kortsluiting.
  • Overbelasting van stopcontacten: Het gebruiken van meerdere verlengsnoeren of te veel kerstversieringen op één stopcontact kan leiden tot overbelasting en brandgevaar.
  • Verkeerde plaatsing van verlichting: Verlichting te dicht bij brandbare materialen zoals gordijnen, papier of droog kerstgroen vergroot het brandrisico.
  • Oververhitting van elektrische kaarsen: Hoewel ze vaak als veiliger worden beschouwd dan traditionele kaarsen, kunnen slecht gecontroleerde elektrische kaarsen nog steeds oververhit raken en brand veroorzaken.

Veiligheidsmaatregelen om brand te voorkomen

Er zijn eenvoudige maar effectieve manieren om brandgevaar door kerstversiering te verkleinen. Als adviseur kan je de volgende adviezen met je klanten delen:

  1. Controleer de verlichting
    Adviseer je klanten om kerstverlichting goed te inspecteren voordat ze deze gebruiken. Kijk naar beschadigde snoeren, kapotte lampjes of losse stekkers. Zeker als de verlichting al jaren oud is.
  2. Gebruik verlichting met CE-keurmerk
    Zorg ervoor dat je klanten kerstverlichting kopen met het CE-keurmerk. Dit geeft aan dat het product voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Vermijd goedkope, niet-gecertificeerde verlichting.
  3. Plaats verlichting op een veilige afstand van brandbare materialen
    Zet verlichting en elektrische kaarsen op een veilige afstand van brandbare materialen zoals gordijnen, meubels, (droge)kerstbomen en cadeaupapier.
  4. Schakel verlichting uit bij afwezigheid
    Adviseer je klanten om kerstverlichting altijd uit te schakelen wanneer ze het huis verlaten of wanneer ze gaan slapen. Een timer kan bijvoorbeeld helpen om de verlichting automatisch uit te schakelen. Dit voorkomt dat verlichting ’s nachts onbewaakt blijft branden.
  5. Vermijd het overbelasten van stopcontacten
    Gebruik niet te veel apparaten op één stopcontact. Gebruik bij voorkeur meerdere stopcontacten met een ingebouwde beveiliging tegen overbelasting. Verlengsnoeren moeten altijd geschikt zijn voor het vermogen dat ze moeten dragen en moeten niet worden overschreden.
  6. Kies voor LED-verlichting
    LED-lampen worden minder warm dan traditionele gloeilampen en zijn energiezuiniger. Een veilige en slimme keuze!
  7. Verlichting bij de kerstboom
    Heeft je klant een echte kerstboom? Let op want een droge boom is zeer brandbaar. Zorg dat de verlichting altijd op een veilige manier wordt aangebracht, met een minimale afstand van de takken en geen overbelasting van de bedrading.
  8. Brandende kaarsen
    Brandende kaarsen? Zorg dat klanten deze altijd eerst uitblazen voordat ze verplaatst worden. Dit voorkomt schroeischade aan de vloeren.
  9. Brandblusser in de buurt
    Het is altijd een goed idee om een klein brandblusapparaat binnen handbereik te hebben. Dit kan helpen bij het snel in de hand houden van een brand in een noodgeval.

Tips voor de kerstboom

Voor klanten met een echte kerstboom is het belangrijk om de boom goed te verzorgen. Adviseer om de boom regelmatig water te geven. Want wist je dat een droge boom binnen enkele seconden volledig in brand kan vliegen.

Check de dekking op de polis voor brand en schroeischade

Over het algemeen is brandschade en schroeischade een gedekt evenement op de polis. Soms gelden er beperkingen, uitsluitingen of preventie-eisen. Het kan geen kwaad om dit voor je klanten na te kijken, zeker voor de feestdagen.

Vragen?

Neem dan contact op met de schadeafdeling. Dit kan via 033-4670890 of brandvaria.schade@nedasco.nl.

Iris Huldij

Iris Huldij is claimbehandelaar op de afdeling Schade Brandvaria. Zij is al sinds 2006 werkzaam in de bank en verzekeringsbranche. Iris zet de klant centraal door mee te denken en op zoek te gaan naar de best mogelijke oplossing. Haar opgedane kennis en ervaring komt hierin goed van pas.