SCHADE ZAKELIJK

Cybercriminaliteit: hoe voorkom en verzeker je het? 

Tanja van der Grift
12 april 2022
+- 5 min. lezen

Ons totale zakelijke assortiment in één tool:
Lees meer over de Bedrijventool

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven wordt tegenwoordig al geconfronteerd met een hack of een aanval van cybercriminelen. Deze bedreigingen zullen alleen maar toenemen. Wat kan jouw relatie doen om cybercriminaliteit te voorkomen? En wat zijn de verzekeringsmogelijkheden? In deze blog lees je er meer over.

Cyber kan een complex onderwerp zijn om mee te nemen in je advies. Daarom volgt binnenkort een tweede blog met handvatten en tips die je helpen cyberverzekeringen goed te adviseren.

Voorbeelden van cybercriminaliteit bij het mkb

Helaas zijn ook mkb’ers slachtoffer van cybercriminaliteit. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Door DDoS-aanvallen heeft een tandarts enkele dagen geen patiënten kunnen behandelen, omdat het systeem niet meer bereikbaar was.
 • Het systeem bij een keukenspecialist is gehackt en alle data is versleuteld. Er wordt losgeld gevraagd door criminelen.
 • Bij een transportbedrijf is de planning volledig afhankelijk van de ICT. Als het systeem niet bereikbaar is door een cyberaanval, weet niemand waar de vrachtauto’s heen moeten. Ook nieuwe opdrachten kunnen niet aangenomen worden.
 • Daarnaast bestaan er phishing e-mails. Uit naam van bijvoorbeeld een directeur wordt een e-mail gestuurd met een iDEAL-betaallink. De medewerker volgt het betaalverzoek op, waardoor een enorme hoeveelheid geld wordt weggesluisd.

Cybercriminaliteit voorkomen 

Wat kan jouw relatie doen om cybercriminaliteit te voorkomen? Cyberrisico’s beginnen bij het hebben van inzicht in het risico. Zodra jouw relatie dit heeft, kunnen er stappen worden genomen om de beveiliging te optimaliseren. Je relatie kan veel aan preventie doen, zoals:

 • Het trainen en informeren van medewerkers; 95% van alle hacks en datalekken zijn aan menselijke fouten toe te wijzen. Spookfacturen en phishing e-mails zijn steeds moeilijker te herkennen, omdat er veel aandacht aan de opmaak en de inhoud wordt besteed. Vaak zijn ze persoonlijk gericht en vanuit een bekend adres gestuurd en daardoor moeilijk van echt te onderscheiden. Door medewerkers te trainen op het herkennen van een verdachte e-mail, link of bestand is de kans kleiner dat het bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminelen.
 • Altijd alle software up-to-date houden en een antiviruspakket installeren. Iedere dag back ups maken en deze regelmatig testen.
 • Voor een goed inlogbeleid zorgen. Gebruik een inlog met een tweestapsverificatie. Je gebruikt dan 2 verschillende middelen om in te loggen. Inloggen met tweestapsverificatie is een stuk veiliger en verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot bedrijfsaccounts of -gegevens. Zorg daarnaast ook voor een goed wachtwoordbeleid.
 • Aan de privacyregelgeving voldoen.
 • Autorisaties van medewerkers tot systemen beperken. Geef medewerkers niet onnodig toegang tot alle systemen.
 • Het wifinetwerk voor klanten gescheiden houden van het eigen netwerk.

Totale zakelijke assortiment in één tool

Wij maken jouw werk graag zo makkelijk mogelijk. Om snel een berekening te maken van bedrijfsverzekeringen en deze direct aan te vragen, hebben wij de Bedrijventool ontwikkeld. Daarin heb je de beschikbaarheid over 24 verschillende producten. 

Wat dekt een cyberverzekering?

Met de juiste maatregelen kan je relatie al veel ellende voorkomen, maar 100% veilig bestaat niet. Daarom is er de cyberverzekering. Een cyberverzekering biedt dekking voor:

 • Aansprakelijkheid voor schade bij anderen, zoals kosten van onderzoek, claims van derden en boetes opgelegd door toezichthouders.
 • Eigen schade, zoals kosten om imagoschade te herstellen, kosten voor herstel van het netwerk of programma’s, of verlies van geld.
 • Omzetverlies als bijvoorbeeld het netwerk langere tijd onbereikbaar is, waardoor je relatie het klantenbestand niet kan raadplegen.

Europa- of werelddekking

Het dekkingsgebied kan variëren van Europa- tot werelddekking. Een Europadekking biedt uitsluitend dekking voor aanspraken waarop het recht van één van de lidstaten van de Europese Unie of van één van de landen van het Verenigd Koninkrijk van toepassing is en waarover een rechter en/of arbiter van één van die lidstaten of landen bevoegd is te oordelen.

Cyber bij Nedasco

Bij Nedasco heb je verschillende mogelijkheden om cyber provinciaal te verzekeren. Een greep van de maatschappijen waarmee wij hiervoor samenwerken zijn: Hiscox, Hienfeld, Chubb, AIG, Allianz, Nationale-Nederlanden en Markel. Meer weten? Neem gerust contact op met je klantteam.

Bram Caan

Over de auteur

Tanja is sinds december 2020 werkzaam bij Nedasco als Consultant Schadeverzekeringen. Zij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de verzekeringswereld en heeft meerdere functies bij verzekeraars, herstellers en schade-expertisebureaus vervuld. Ze gaat graag het gesprek met je aan over schadeverzekeringen om alle mogelijkheden te onderzoeken en te ondersteunen waar nodig.

Dit vind je ook interessant:

18 januari 2022

Wat als een (land)bouwvoertuig niet is geregistreerd?

22 januari 2021

Kentekenplicht (land)bouwvoertuigen

 

24 augustus 2020

Is schade door een e-bike gedekt op een AVB?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.